Dieta ar mankšta?
| |

Dieta ar mankšta?

Jei ketinate išbandyti dietą, pagalvokite, ką jums gali duoti mankšta: Tuo metu, kai laikantis dietos netenkama ir riebalų, ir raumenų, tinkama mankšta gali išlaikyti ir net sustiprinti raumenis. Tai svarbu, nes liesas audinys (pvz., raumuo) yra metaboliškai aktyvus ir eikvoja kalorijas. Jei mažai kaloringa dieta sulėtina medžiagų apykaitą, tai mankšta jį padidina. Be to, mankštindamasis Jūs ne tik sunaudojate kalorijas, bet ir praėjus kelioms valandoms po mankštos tokia suaktyvėjusi medžiagų apykaita gali išlikti. Kuo ilgiau ir stipriau mankštinsitės, tuo ilgiau sis poveikis išsilaikys. Organizmas sunaudos daugiau kalorijų ir jums ilsintis, net ir miegant, kadangi medžiagų apykaita bus aktyvesnė. Riebalų neteksite greičiau, jei ne tik laikysitės dietos, bet ir mankštinsitės. Daugelis mano, kad po mankštos jie taps alkanesni, daugiau valgys ir taip atgaus netektą svorį. Netiesa! Reikalas tas, kad dauguma saikingai besitreniruojančiųjų (iki vienos valandos per dieną) iš tikro valgo mažiau nei namisėdos. Liesas žmogus po aktyvesnės fizinės veiklos gali valgyti ir daugiau, tačiau per mankštą sunaudos tas papildomas kalorijas. Svarbus skirtumas (ir gera žinia) yra tas, kad jei esate sukaupęs daug riebalų, į mankštą reaguosite kitaip negu liesas žmogus. Išskyrus atvejį, kai jūs mankštinsitės pernelyg daug -jūsų apetitas dėl mankštos nedidės. Kodėl? Jei organizme yra riebalų atsargų perteklius, saikinga mankšta neskatina apetito.

Jeigu nusprendėte suliesėti
| |

Jeigu nusprendėte suliesėti

Yra keletas paprastų taisyklių, kurios padeda greičiau pasiekti trokštamų rezultatų. Valgydami nežiūrėkite televizoriaus ir neskaitykite. Susidomėjus įdomia televizijos laida arba kompiuteriniu žaidimu, galima suvalgyti gerokai daugiau maisto, negu leidžia pasirinkta dieta. Be to, pastebėta, kad šie užsiėmimai skatina smaližiauti. Mat 60 minučių pažiūrėjus televizorių arba 40 minučių padirbėjus su kompiuteriu, susiaurėja kraujagyslės ir tulžies latakai, o kad jie atsipalaiduotų, organizmas reikalauja saldaus maisto. Valgykite iš mažų indų, naudokite mažus šaukštus ir šakutes. Tuomet jums psichologiškai bus lengviau riboti maisto kiekį. Nors suvalgysite gerokai mažiau nei įprastai, bet jausitės sotūs, – juk ištuštinote pilną lėkštę. Kai ilgainiui susitrauks skrandis, jūs įprasite valgyti mažiau ir galėsite vėl naudoti įprastus indus. Planuokite, ką valgysite artimiausiomis dienomis, ir iš anksto nusipirkite produktų. Vargu ar kiti šeimos nariai norės laikytis dietos. Todėl, jeigu pristigsite dietinių produktų, teks valgyti įprastą maistą.

Dieta ir arterinis kraujo spaudimas: nauji įrodymai
| |

Dieta ir arterinis kraujo spaudimas: nauji įrodymai

Dietos koregavimas turi įtakos ne tik individui, bet ir visai populiacijai, nes tai reikšmingai sumažina širdies ir kraujagyslių komplikacijų dažnį. Pakoregavus dietą, pradeda mažėti arterinis kraujo spaudimas (AKS) ir antsvoris. AKS pradeda mažėti po 2 savaičių, ir tas mažėjimas tęsiasi per visą dietos laikotarpį. Įpročių pakeitimas ne tik turi įtaką AKS sumažėjimui, bet ir užkerta kelią jo didėjimui. Visame pasaulyje žinomas „DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) valgymo planas“, valgomosios druskos ribojimas, svorio sumažinimas ir saikus alkoholio vartojimas mažina AKS ne tik esant hipertenzijai, bet ir prehipertenzijai. Sergant hipertenzija, aukščiau minėtos priemonės padeda ją koreguoti, dėl to JNC-7 komiteto nuorodose tai rekomenduojama vykdyti tiek ir gydant hipertenziją vaistais, tiek ir jų nevartojant. 18 atliktų tyrimų analizė parodė, jog kūno masės sumažinimas (per parą suvartojant nuo 450 iki 1500 kcal), tiek tiems, kurie turi antsvorio (KMI 25–29,5 kg/m2), tiek ir tiems, kurie yra nutukę (KMI>30 kg/m2), mažina AKS. Sumažėjus kūno masei nuo 3 iki 9 proc., tiek sistolinis, tiek ir diastolinis spaudimas vidutiniškai sumažėja 3 mmHg. Be to, sumažėja vaistų dozė antihipertenziniam poveikiui palaikyti [8]. Staessen ir kt. duomenimis, kūno masę sumažinus 1 kg, AKS sumažėja 1,2/1,0 mmHg [9]. Tirta kūno masės sumažinimo įtaka AKS per ilgesnį stebėjimo laikotarpį. Buvo siekiama per 36–48 mėnesius sumažinti kūno masę 4,5 kg. Kūno masė po 6 mėn. sumažėjo 4,5 kg, po 18 mėn. – 2,7 kg ir po 36 mėn. 1,9 kg. Atitinkamai per šiuos periodus konstatuotas ir AKS sumažėjimas: 3,7/2,7 mmHg, 1,8/1,3 mmHg, 1,3/0,9 mmHg ir po 48 mėn. – 1/1,1 mmHg. Hipertenzija buvo diagnozuota 38 proc. ligonių, kurių kūno masė sumažėjo, ir 44 proc. kontrolinės grupės asmenų, o tai rodo, jog kūno masės sumažinimas sumažino hipertenzijos riziką 14,8 proc. Išlaikant sumažėjusią kūno masę, išlieka ir sumažėjęs AKS. Asmenims, kuriems daugiausia sumažėjo kūno masė, daugiausia sumažėjo ir AKS: sistolinis spaudimas sumažėjo 5 mmHg, o diastolinis spaudimas 7 mmHg [3, 11].

Žalioji arbata gali padėti laikytis dietos
| |

Žalioji arbata gali padėti laikytis dietos

Pagrindinis žmogaus, kuris laikosi liekninamųjų dietų, priešas yra nepasotinamas potraukis įprastiems saldiems bei riebiems patiekalams. Žalioji arbata gali pakeisti skonio suvokimą. Tik kelios iš visų siūlomų dietų iš tikrųjų paveikia žmogaus organizme susikaupusias riebalų atsargas. Laikantis bet kurios dietos ribojamas gyvulinės kilmės riebalų ir menkaverčio pirminio cukraus vartojimas, mažinamas į organizmą patenkančių kalorijų kiekis, o valgoma daugiau žuvies, rupios duonos, daržovių ir vaisių. Kūnas aprūpinamas svarbiais baltymais, mineralais, vitaminais bei kompleksiniais angliavandeniais. Didžiausia problema, kuri visų dietų koncepcijų kūrėjams kelia didelį galvos skausmą: kaip sumažinti apetitą? Prieš pradėdami laikytis liekninamosios dietos pasiruoškite šiam procesui gerdami žaliąją arbatą. Žalioji arbata yra vertinga pagalbininkė – ji skatina mus pajusti skonį, išvengti didelio apetito. Žmogus, besidomintis šiuo gėrimu, skiriantis jam pakankamai laiko, reguliariai jį geriantis, savaime atranda naujų skonio pojūčių. Jums ne tik lengviau bus laikytis dietos reikalavimų – sumažės polinkis grįžti prie senų mitybos įpročių (valgyti pernelyg riebų bei saldų maistą) ir vėliau.

Arbūzai ir valo, ir stiprina organizmą
| |

Arbūzai ir valo, ir stiprina organizmą

Jeigu sergate ir jums yra paskirta gerti antibiotikų, nepamirškite arbūzo! Sergant reumatizmu, podagra, nutukimu, šlapimo ir tulžies pūslės akmenlige, arbūzas yra būtinas kasdien. Tačiau nepamirškite, kad vyresniems žmonėms bei sergantims lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis, arbūzas gali sukelti pilvo pūtimą. Kaupiantis druskoms sąnariuose ir esant sanarių skausmams, sveikos gyvnsenos propaguotojai rekomenduoja kasdien per vasarą ir rudenį suvalgyti po 3 kg arbūzo arba išgerti ant „tuščios“ išspaustas sultis. Greitai išsivalyti organizmą nuo toksinų, akmenų ir smėlio inkstuose bei tulžies pūslėje, sustiprinti imunitetą padės arbūzų dieta. Tačiau atsargiai, jeigu sergate inkstų liga. Arbūzai esant ūminėms inkstų ligoms draudžiami. Laikantis arbūzų dietos, reikėtų pasiryžti tomis dienomis maitintis vegetariškai. Po savaitės pasijusit daug lengvesnės. Po savaitės pasidarykite ramunėlių klizmą (2 valg. Šaukštus ramunėlių žiedų užplikykite vinu litru verdančio vandens, palaikykite api 30 min. Jei skundžiatės užkietėjusiais viduriais, į skystį įpilkite valg. Šaukštą augalinio aliejaus.

| |

Tiesa apie Atkinsą ir jo dietą

Asmeninės sveikatos problemos paskatino garsųjį gydytoją Robertą Atkinsą darbuotis prie svorio mažinimo strategijos ir taktikos. Nuveikė jis šioje srityje išties nemažai. Tačiau tie atradimai nei jo, nei daugybės jo sekėjų, kaip sakoma, neprivedė prie gero. 73 metų Robertas Atkinsas žuvo nelaimingo atsitikimo metu. Jo pasekėjai ir apstulbusi visuomenė nenorėjo patikėti šia netektimi, o našlė Veronika ir Atkinso medicinos centro darbuotojai visokiais būdais stengėsi pasipriešinti tam, kad skrodimo išvados būtų paviešintos. Juk tose išvadose fiksuojama ne tik mirties priežastis, bet ir aptikti susirgimai bei nukrypimai nuo normos… Kaip ir galima buvo tikėtis, medikų išvados tapo sensacija. Žmogus, kuris visą gyvenimą mokė kitus lieknėti, būdamas 180cm. ūgio, svėrė… 117kg. Taigi jis ne šiaip turėjo antsvorio – jį kamavo nutukimas. Daug metų Atkinsas kamavo širdies yda, aukštas arterinis kraujospūdis, jis ištvėrė keletą širdies priepuolių. Veronika Atkins buvo priversta pripažinti, kad vyras skundėsi širdies sutrikimais, tačiau anot jos, „tai neturėjo nieko bendra su jo propaguotu mitybos režimu“… Regis, baigiantis XX amžiui daktaras Atkinsas rado vienos iš didžiausių žmonijos problemų sprendimą. Jis garantavo, kad kiekvienas, drastiškai apribojęs angliavandenių suvartojimą, suplonės.

Viduržemio jūros dieta užtikrina ilgesnį gyvenimą
| |

Viduržemio jūros dieta užtikrina ilgesnį gyvenimą

Viduržemio jūros dietai būdingas didelis kiekis daržovių, ankštinių augalų, vaisių ir grūdinių kultūrų, vidutiniškas arba netgi didelis kiekis žuvies, nedidelis kiekis sočiųjų riebalų, tačiau didelis kiekis nesočiųjų riebalų, ypač alyvų aliejaus, nedidelis kiekis pieno produktų ir mėsos, nedideliais kiekiais vartojamas alkoholis, daugiausia vynas. Neseniai atlikti tyrimai įrodo, kad tokia dieta gali būti labai naudinga sveikatai. Tyrime dalyvavo daugiau nei 74 000 sveikų vyrų ir moterų iš devynių Europos šalių, kurių amžius buvo ne mažiau 60 metų. Buvo fiksuojama informacija apie jų dietą, gyvenimo būdą, medicininė istorija, rūkymo įpročiai, fizinio aktyvumo lygis ir kiti svarbūs veiksniai. Modifikuotos Viduržemio jūros dietos laikymasis buvo matuojamas naudojant pripažintą skalę. Didesnis dietos laikymasis buvo siejamas su mažesniu bendru mirtingumu. 2 taškais geresnis dietos laikymosi rezultatas buvo siejamas su mirtingumo sumažėjimu 8 procentais, o 3 – 4 taškais geresnis rezultatas buvo siejamas atitinkamai su 11 ir 14 procentų bendru mirtingumo sumažėjimu. Taigi, pavyzdžiui, sveikas 60 metų vyras, kuris laikosi tinkamos dietos (surenka 6 – 9 taškus), gali tikėtis išgyventi maždaug vienais metais ilgiau nei to paties amžiaus vyrai, kurie nesilaiko dietos. Ryšys tarp dietos laikymosi ir ilgaamžiškumo buvo stipriausias Graikijoje ir Ispanijoje, galbūt todėl, kad šių šalių gyventojai laikosi tik Viduržemio jūros dietos.

Dieta pagal kraujo grupę. AB kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. AB kraujo grupė

B kraujo grupės paveldas lemia, kad AB grupei tinka gyvuliniai baltymai, tačiau iš A kraujo grupės gautas mažas skrandžio sulčių rūgštingumas mėsą leidžia valgyti tik retkarčiais ir tik nedidelėmis porcijomis — tik tada ji bus gerai suvirškinta. Vištienoje esantys lėktinai tokių žmonių kraują agliu-tinuoja kaip ir B grupės atstovų, taigi vištiena gardžiuotis draudžiama! Kadangi skrandžio sulčių rūgtingumas mažas, iš valgiaraščio derėtų išbraukti ir rūkytus bei sūdytus mėsos gamintus. Žuvų pasirinkimas tikrai gausus, aišku, atsisakius to, kas netinka A bei B kraujo grupėms. Rekomenduojami pieno produktai — tie patys, kaip ir B kraujo grupei. Vadinasi, rūgštūs gaminiai, pavyzdžiui, kefyras ar jogurtas, bus virškinami gerai. Peteris D’Adamas siūlo ir kiaušinius — svarbų baltymų šaltinį, nes, kitaip nei vištienoje, juose nėra jokių lėktinų. Greta gyvulinių baltymų valgiaraštį dera papildyti sojų pienu bei tofu. Rinkdamiesi javų gaminius, šie žmonės turėtų atsižvelgti į A ir B grupėms teikiamas rekomendacijas ir nepamiršti, kad per gausiai vartojant kviečius, gali atsirasti sveikatos sutrikimų. Jie privalo visiškai atsisakyti grikių bei kukurūzų.

Dieta pagal kraujo grupę. B kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. B kraujo grupė

B kraujo grupės atstovai klajokliai gali pasigirti stipria imunine sistema. Jie laikomi itin lengvai prisitaikančiais prie mitybos bei aplinkos pokyčių. Juos galima vadinti galinčiais valgyti viską: šie žmonės puikiai virškina ne tik mėsą bei žuvį, bet ir pieno produktus, javus, daugelį daržovių bei vaisių rūšių, žinoma, atsižvelgiant į išvardijamas išimtis. Peteris D’Adamas pavydėtiną B grupę vadina evoliucijos pastangomis sujungti įvairiausias tautas bei kultūras. Vištienoje, kuri šiaip jau laikoma lengvu ir gerai virškinamu maistu, yra lėktino, agliutinuojančio B grupės kraują. Tačiau šios kraujo grupės atstovai gali mėgautis kitų rūšių mėsa, o jei nenori atsisakyti paukštienos, gali valgyti kalakutieną. Daugelis žuvų šiems žmonėms — puikiai tinkantis arba neutralus maistas. Vis dėlto jie turi kuo toliau laikytis nuo delikatesais laikomų juros gėrybių — vėžių, krabų, omarų bei moliuskų, nes jos agliutinuoja jų kraują; todėl ir išvardijamos nepatartinų vartoti produktų sąraše. B kraujo grupės atstovams labai tinka pieno produktai. Jie gali rinktis pagal skonį — kefyrą, jogurtą ar varškę. Vištų kiaušiniuose nėra kenksmingų lėktinų, kurie slypi vištienoje, todėl B kraujo grupės atstovai gali valgyti jų kiek tik širdis geidžia (žr. paraštę p. 38). B kraujo grupei tinka daugelis javų rūšių bei jų gaminiai, bet geriausiai — speltos (laukiniai kviečiai). Ir atvirkščiai, derėtų vengti rugių, ka-muto (egiptiškosios senovinės kviečių atmainos), burnočių bei miežių.

Dieta pagal kraujo grupę. A kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. A kraujo grupė

A kraujo grupės atstovai, žemdirbių palikuonys, daugeliu atžvilgių yra tikra priešingybė tiems, kurių kraujo grupė 0. Jų virškinimo sistema jautri, imuninė sistema lengvai pažeidžiama, o skrandžio sulčių rūgštingumas mažas. Todėl jiems rekomenduojama visiškai kitokia mitybos programa. A kraujo grupės atstovams sveikiausia valgyti vegetarišką maistą. Mėsos produktai, atvirkščiai, jų organizme kaupiasi kaip riebalai; jie mažina energijos atsargas, didina tingumą. Daugeliui A kraujo grupės žmonių veikiausiai bus labai sunku iš karto visiškai atsisakyti mėsos ir pradėti maitintis vegetariškai. Čia pagelbės į valgiaraštį įtraukta vištiena ir kalakutiena — tai yra neutralūs produktai. Vegetariškai maitinantis, A kraujo grupės atstovų organizmas vertingų baltymų savo organams atkurti gaus iš daugelio rekomenduojamų žuvų rūšių. Vis dėlto dešra bei kumpis liks uždraustas vaisius. Taigi A kraujo grupės asmenys neturėtų būti griežti vegetarai. Tai daugiau vegetariškai besimaitinantys žmonės, labai ribojantys mėsos kiekį. A grupė javų produktus šiaip jau virškina gerai, tačiau kviečiais piktnaudžiauti nereikėtų. Pieno produktų, išskyrus rūgščius (pavyzdžiui, jogurtą bei kefyrą), A kraujo grupės atstovai netoleruoja. Geru pakaitalu galėtų tapti sojų pienas bei tofu (sojų varškė). Kad gautų pakankamai kalcio, jie turėtų rinktis daržoves, kuriose gausu šio elemento, pavyzdžiui, brokolius. Šie asmenys retkarčiais (sakykime, sekmadienio pusryčiams) be baimės gali pasigardžiuoti ir vištos kiaušiniu: vištų kiaušinių baltymus žmogaus organizmas kuo puikiausiai paverčia savais.