Tag archives for Kulinarija
Kalėdų tortai
KALĖDŲ STALUI IŠSIKEPKITE GARSIAUSIĄ IR SKANIAUSIĄ PASAULYJE „NAPOLEONO“ TORTĄ Štai dėl šito konditerinio šedevro šiandien vyksta įvairios spekuliacijos ir ne mažesnės batalijos, nei imperatoriaus Napoleono Bonaparto laikais karų ir kovų laukuose. Belgai ramiai aiškina, kad šis tortas galėjo atsirasti tik…
Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paslaugos
Maitinimo įmonės originalios koncepcijos paruošimas ir valgiaraščio sudarymas (iki 50 patiekalų), o dirbančiose maitinimo įmonėse nepertraukiant darbo naujo valgiaraščio įdiegimas ir personalo išmokymas naujų patiekalų ir gėrimų gamybai restauruojamiems dvarams, kaimo turizmo sodyboms, pakelės tavernoms ir smuklėms, miestų ir miestelių…
Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaitos
NEPRIKLAUSOMO MITYBOS IR KULINARIJOS EKSPERTO VINCENTO SAKO PASKAITOS SU ILIUSTRACIJOMIS, DEGUSTACIJOMIS, MAISTO PRODUKTŲ, VALGIŲ IR GĖRIMŲ GAMYBOS MOKYMU Sveikos mitybos ir vietinių ekologiškai švarių bei sveikų maisto produktų gamybos bendruomenių kūrimosi pagrindai. Lietuvos kulinarijos paveldas. Kas yra tikra duona ir…
Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė?
Ar yra Lietuvos aukštoji virtuvė? Lietuvoje galima rasti kokių tik nori tautų restoranų, tačiau kodėl nėra nė vieno lietuviškų valgių restorano? Negi geri Lietuvos kulinarai, virėjai ir kepėjai visi iki vieno išvyko iš Lietuvos, o čia pasiliko vien tik pameistrio…
Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus?
Kodėl Lietuvoje mėgstama valgiams duoti įmantrius poetiškus valgių pavadinimus? Pradžioje buvau manęs, kad kiekviena lietuvaitė virėja savyje turi įgimtą grafomanišką poreikį literatūrinei kūrybai, ir todėl joms valgiaraštis yra tas pats, kaip poetui eilėraščių antologija. Tačiau susipažinus su „poetiškais“ valgiaraščiais, nepaprastai…
Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Kas per dalykas yra dvarų etiketas?
Kas per dalykas yra dvarų etiketas? Lietuvos dvaruose dvarininkų puotas aptarnaudavo gražiausiomis livrėjomis aprengti tarnai, o ne klumpėtos tautiniais rūbais aprengtos dvaro mergos, kaip dabar kai kur regime. Stalai ir kėdės būdavo prabangūs baldai, o ne neobliuotų lentų stalai ir…
Lietuvos aukštosios kulinarijos naikinimas (antra dalis): Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano
Restorane vieną klientą aptarnauja trys specialistai: somelje (vynų žinovas), aptarnaujantis virėjas ir padavėjas Lietuvoje nėra nė vieno lietuvių valgių restorano Apvažiavęs visą Lietuvą, aplankęs visus restoranus ir maitinimo įmones, kurios skelbiasi, kad gamina lietuviškus valgius drąsiai tvirtinu, jog Lietuvoje iš…
Lietuvos kulinarijos paveldas – Lietuvos viduramžių puotos
Lietuvos kulinarijos paveldas LIETUVOS VIDURAMŽIŲ PUOTOS Lietuvos istorija mūsų dienomis vystosi dviem kryptimis: pataikūnišką slavišką (Vilniaus universiteto istorikai, kurie remiasi XVIII – XX amž. lenkų ir rusų istorikų tyrimais bei raštais) ir objektyvia (Vakarų šalyse gyvenę ir gyvenantys ė, ė…
Restauruojamų dvarų kulinarijos paveldo samprata: Restauruojamų dvarų svetainių įrengimas
RESTAURUOJAMŲ DVARŲ KULINARIJOS PAVELDO SAMPRATA II Restauruojamų dvarų svetainių įrengimas Rūmų ir dvarų svetainių interjerai Manau, kad Lietuvos restauruojamuose dvaruose įrenginėti tarybines kolūkines valgyklas (kaip padaryta Biržų pilyje?!!) yra nonsensas, rodantis, kad ir restauratoriai, ir rūmų savininkai iš vis neišmano…
Restauruojamų dvarų kulinarijos paveldo samprata: Lietuvos dvarų mitybos koncepcija
RESTAURUOJAMŲ DVARŲ KULINARIJOS PAVELDO SAMPRATA I. Lietuvos dvarų mitybos koncepcija Tautinio paveldo produktai - vienas iš svarbiausių tautos identiteto elementų – tai mūsų kultūros tradicijos ir savitumas, ypatybės, kuriomis mes įdomūs pasauliui. Tai maisto produktai, išlikę natūra arba atitinkantys autentiškus,…