Archives for Kulinarija
Gurmaniškas šventųjų Kalėdų duetas
Kiekvienais metais, artėjant šventoms Kalėdoms, ieškau ko nors naujesnio, gardesnio sau, šeimai ir svečiams. Jau pabodo švediškai vokiškas karštas vynas, tradiciniai kaimiški lietuvių valgiai, todėl šiais metais nusprendžiau pavartyti senovines lietuviškas kulinarines knygas ir radau ypatingai gerų, išskirtinių receptų. Svarbiausia…
Įdaryti valgiai Kūčioms ir Kalėdoms
Toliau tęsiame straipsnių rubriką - valgių tradicijos Kūčioms ir Kalėdoms. Savo patirtimi ir žiniomis su mumis pasidalins nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Sakas. Įvertinkite, pasigaminkite ir Kepta lašiša. Išvalyti ir nuskusti 1kg lašišą. Nasrus pražiodinti, įdėti morkas, kad iškepusios nasrai…
Advento, šv. Kūčių ir Kalėdų valgiai bei gėrimai (III dalis)
Jei manote, kad šv. Kalėdoms pagaminti tokią gražuolę lašišą yra sudėtinga, labai apsirinkate. Orkaitėje kepta lašiša šventųjų Kalėdų stalui Jei manote, kad Šventųjų Kalėdų stalui pagaminti tokią gražuolę lašišą yra sudėtinga, tai labai apsirinkate? Pirmiausiai veterinarinėje vaistinėje nusipirkite veterinarinį švirkštą…
Advento, šv. Kūčių ir Kalėdų valgiai bei gėrimai (II dalis)
Kauno restoranai ir kavinės, kurių tarpukario metais vien Laisvės alėjoje buvo per 40, visoje Europoje garsėjo savo spanguolių putėsiais. Spanguolių putėsiai Kauno restoranai ir kavinės, kurių tarpukario metais vien Laisvės alėjoje buvo per 40, visoje Europoje garsėjo savo spanguolių putėsiais.…
Advento, šv. Kūčių ir Kalėdų valgiai bei gėrimai (I dalis)
Advento metu, sekmadieniais (kurių būdavo trys iš eilės), daugelis žmonių kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą... Bernardinų žuvies pyragas Advento metu sekmadieniais (kurių būdavo iš eilės trys) daugelis žmonių kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą, ant jų stalų patekusį iš…
Per adventą išmokime valgyti sveikas ir skanias salotos
Nuo lapkričio 30-osios prasideda Adventas - laikas, kai laukiama Kristaus gimimo ir saulės sugrįžtuvių. Šiuo metu susilaikoma nuo sočių patiekalų - Nuo lapkričio 30-osios prasideda Adventas - laikas, kai laukiama Kristaus gimimo ir saulės sugrįžtuvių. Šiuo metu susilaikoma nuo sočių…
Kas bendro tarp gandro ir starkos?
Starka – tūkstantį metų senesnis ir šimtą kartų geresnis gėrimas už viskį. Lietuviuose buvo net specialiai švenčiamos starkinės šventės, - XIX a. viduryje Liudvikas Jucevičius rašė, kad kovo 25 d būdavo švenčiama Starko šventė. Apie Starko ir kitas š ”Starka”…
Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako atsakymas į žurnalistų dažniausiai užduodamus klausimus (II dalis)
Dešrelės: Iš ko jos gaminamos? Kokie kenksmingi priedai jų gamyboje naudojami? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Dešrelių yra įvairių, yra įvairių gamybos technologijų. Tačiau jei kalbėsime apie virtas dešreles, kurias gamina Lietuvos, Lenkijos, Rusijos mėsos įmonės ir kuriomis tėvai maitina…
Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako atsakymas į žurnalistų dažniausiai užduodamus klausimus (I dalis)
Kalbant vien tik teisybę, tai beveik visos Lietuvos mėsos įmonės dešras gamina ne iš geriausios rūšies mėsos, o iš atliekų, dedant į jas cheminius žmogaus, ypač vaikų organizmui pavojingus priedus: skoniklius ir skonio sutvirtintojus, spalviklius, kvapiklius, konservantus, mėsos kokybės ir…
Lietuvos kulinarijos paveldas – tikroji žuvienė
Kuršiai kopininkai, gyvenę Kuršių Nerijoje žuvienę virdavo savotiškai, kitoniškai nei aplinkinės sarmatų (aisčių, baltų gentys), nes žuvienė jiems buvo apeiginis sakralinis valgis ir turėjo griežtas gamybos taisykles, buvo tikima, kad jų nesilaikant nesisekdavo žvejyba arba net pradės mažėti žuvų jūroje…