Archives for Konditerija
Šokolado istorija. Almekai, majai ir actekai
Maždaug 1500 m. pr. Kr. Amerikoje Meksikos įlankoje susikūrė almekų civilizacija. Žinių apie juos išliko ne daug, tačiau lingvistai teigia, kad žodis „kakava“ pirmą kartą buvo paminėtas maždaug 1000 m. pr. Kr., kai actekų civilizacija žymiai progresavo. Kakavmedis, lotyniškai Theobroma…
Šokolado istorija. Šokoladas užkariauja pasaulį
Kakavmedis, kakavos pupelės bei šokoladas pasklido po pasaulį Imperializmo laikotarpiu. Pirmasis europietis pažinęs kakavos pupeles buvo Kristupas Kolumbas. 1502 rugpjūčio 15 dieną, savo ketvirtosios kelionės į Ameriką metu, netoli nuo dabartinio Hondūro krantų, Kolumbas ir jo įgula netikėtai susidūrė su…
Šokolado istorija. “Modernaus šokolado” era
Kai kakavos įsigyti tapo lengviau, buvo pradėta eksperimentuoti, ieškoti naujų jos panaudojimo būdų. Tačiau buvo ir tokių, kurie priešinosi šokolado plitimui. Pavyzdžiui, Prūsijoje Fridrichas III buvo griežtai uždraudęs šokolado vartojimą. 1674 metais šokoladas buvo pradėtas naudoti pyragų, šerbetų ir kitų…
Kakavmedžių auginimas ir šokolado gamyba
Augalas, ant kurio “auga” šokoladas – kakavmedis (Theobroma cacao). Jis kilęs ištropinių visad žaliuojančių Lotynų ir Vidurio Amerikos miškų, nusidriekusių tarp Meksikos ir Šiaurės Amazonės baseino. Botanikai teigia, kad prieš 4000 metų tai buvo laukiniai medžiai. Natūralioje gamtoje kakavmedžiai užauga…
Šokolado biocheminė sudėtis
Šviežioje pupelėje yra apie 30% vandens ir apie 30% sviesto. 100 g kakavos miltelių be cukraus sudaro 520 kalorijų ir be to į sudėtį įeina: gliucidų - 40g, lipidų - 29g, baltymų - 21g, magnio - 400 mg, kalio -…
Šokolado klasifikacija
Desertiniam šokoladui naudojami kriollo veislės kakavmedžiai, išvertus reiškia “kilnioji kakava”. Ji vertinama dėl savo subtilaus skonio ir aromato. Šokoladui su įdarais naudojami forastero veislės kakavmedžiai, išvertus – “svetimšalis”. Tai yra žemesnės kokybės šokoladas, labiau veliasi burnoje, turi stiprų aromatą, bet…
Šokolado degustavimas ir laikymo sąlygos
Šokolado chemijos negali iššifruoti jokia moderniausia laboratorinė technika. Nei mikroskopo nei kito kokio įrenginio pagalba neįmanoma nustatyti šokolado skonio, todėl viską sprendžia degustatoriai. Šokolado skonis vertinamas specialioje kameroje, kuri apšviesta silpnai žalsva ar rausva šviesa – dėl tokio apšvietimo visi…
Šokolado panaudojimo galimybės
Šokolado gurmanų teigimu šokoladą galima tik valgyti ir geriausiai nederinti jo su kitais produktais. Kai kurie netgi teigia, kad šokoladas dedamas į desertus ar pyragus yra tiesiog gadinamas. Nepaisant to, dažniausiai šokoladas naudojamas konditerijoje kaip sudėtinė dalis arba pats šokoladas…
Garsiausi šokolado gamintojai Lietuvoje ir pasaulyje
XVIII-XIX amžiuje šokolado verslą pradėjo Philippe’as Suchard, Miltono Hershey šeimos. Drauge su šio verslo suklestėjimu Europoje šokoladas pradėtas gaminti ir Lietuvoje – 1888 metais pradėjo veikti pirmoji šokolado ir cukrinės konditerijos įmonė Kaune. Dabar šį įmonė vadinasi AB “Kraft Foods…
Šokoladas ir sveikata
Sakoma, kad šokoladas gali sukelti spuoguotumą, dantų ėduonį, kad tai yra tukinantis bei nemaistingas produktas. Taip pat manoma, kad šokoladas veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas. Taigi, kokį poveikį šokoladas daro mūsų sveikatai? Blogas šokolado poveikis dažnai yra pervertinamas. Pensilvanijos medicinos…