Kategorija: Kulinarija

Svarbūs dalykai prieš pradedant gaminti girą

Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę… Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę. Lietuviškų girų skiriamasis bruožas nuo visų kitų, aplinkinių tautų, kurios iš sarmatų (baltų, lietuvių) perėmė giros gamybą, būtent ir buvo tai, kad lietuviškos giros būdavo […]...

Lietuvos totorių čeburėkai

Per vasaros atostogas visi Lietuvos pajūrio, paežerių, paupių paplūdimiai buvo paplūdę čeburėkais… Per vasaros atostogas visi Lietuvos pajūrio, paežerių, paupių paplūdimiai buvo paplūdę čeburėkais: juos pardavinėjo parduotuvėse, kioskose ir palapinėse, jaunimas nešiojo maisto dėžėse ir siūlė poilsiautojams, kad nors mažą pinigėlį užsidirbti šiais sunkiais badmečio laikais. Pareigingi veterinarai-„sveikmaistininkai-higienistai“ ir kažkodėl jiems talkininkaujantys policininkai įnirtingai gaudė […]...

Jo didenybė – antrekotas!

Kulinarinėje literatūroje ir ypač kulinarijos terminijoje randame sudarkytus, neteisingai rašomus mėsos kepsnių pavadinimus. Pradedu straipsnių ciklą apie mėsos kepsnius. Kulinarinėje literatūroje ir ypač kulinarijos terminijoje randame sudarkytus, neteisingai rašomus mėsos kepsnių pavadinimus. Tas ypač sakytina apie JAV, Europos šalių (ypatingai Lietuvos) ir Rusijos mėsos gamybos technologus, mėsininkus, mėsos pardavėjus, restoranų maisto gamybos technologus, virtuvių šefus […]...

Putra – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys

Smoothie („smuzi“) – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys, kurį lietuviškai teisingiausia būtų vadinti putra, nes būtent senovėje gamintos ir paprastos, ir prašmatnios putros būdavo saldžiarūgštės. Smoothie („smuzi“) – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys, kurį lietuviškai teisingiausia būtų vadinti putra, nes būtent senovėje gamintos ir paprastos, ir prašmatnios putros būdavo […]...

Žąsys Lietuvoje ir žąsis Martynui (III dalis)

Mažosios Lietuvos gyventojai itin mėgo vytintas žąsis… Mažoji Lietuva: vytintos žąsys Šitaip pasiruošti žąsis maisto atsargoms buvo priimta Mažojoje Lietuvoje. Šišioniškiai (lietuvininkai, būrai) išdarytoms žąsims ištraukiodavo padaigus, iš išorės ir vidaus gausiai įtrindavo druska, įvyniodavo į pergamentą (dabar galima į kepimo popierių arba virtuvinę plėvelę) taip, kad neįeitų oro, surišdavo virvele ir pakabindavo nokti sausoje, […]...

Žąsys Lietuvoje ir žąsis Martynui (II dalis)

Lietuvoje Advento pradžia įprasta laikyti lapkričio 30-ąją – Šv. Andriejaus dieną. Nuo seno tą dieną pagal orą, dangaus kūnų padėtį buvo spėjamas ateinančių metų derlius. Advento žąsų turgus Lietuvoje Advento pradžia įprasta laikyti lapkričio 30-ąją – Šv. Andriejaus dieną. Nuo seno tą dieną pagal orą, dangaus kūnų padėtį buvo spėjamas ateinančių metų derlius. Nemažai Šv. […]...

Žąsys Lietuvoje ir žąsis Martynui (I dalis)

Paukštininkystė, kaip ir kitos gyvulininkystės šakos Lietuvoje, turi gilias tradicijas. Paukštininkystė, kaip ir kitos gyvulininkystės šakos Lietuvoje, turi gilias tradicijas. Istoriniai dokumentai liudija, kad Didžiojo Kunigaikščio dvarų valdytojams skirtuose nuostatuose minima duoklė vištomis ir kiaušiniais, „kurie paliekami mūsų virtuvėms“. 1557 metų Didžiojo Kunigaikščio Žygimanto Augusto nurodymu, valstiečiai be lažo ir kitų žemės ūkio produktų nuo […]...

Lietuvos viduramžių puotos šių dienų turistams ir svečiams

Štai kaip XVI amžiaus pradžioje metraštininkai aprašė Lietuvos valdovų Šventųjų Velykų pietus… Štai kaip XVI amžiaus pradžioje metraštininkai aprašė Lietuvos valdovų Šventųjų Velykų pietus: „ant Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio ir Lenkijos Karaliaus Žygimanto Senojo Kazimieraičio Jogailaičio (1506-1548) bei jo brolio Valdislavo, kuris tuo metu buvo Čekijos ir Vengrijos karalius, Šventųjų Velykų stalo buvo dedamas keptas įdarytas […]...

Odė lietuviškai bulvei ir Leipalingio dvarininko Doria – Dernalavičiaus senam britvonui

Šiandien Lietuvoje lietuvių nacionaliniais patiekalais jau realiai tapo brangiausios pasaulyje picos ir modifikuotų sojų faršo dioner-kebabai, ir niekam dabar nerūpi, kad nuo mitybos priklauso mūsų tautos esybė, gyvensena, intelektas, sveikata, geninė sistema, polinkiai, kruopštumas, darbingumas ir kiti civilizuotos tautos gėrybiniai pradai… Bet ateina rugsėjis, ateina bobų vasara su savo besidraikančiai voratinkliais ir spalvingais gojais ir […]...

Cezario žudymas virtuvėje arba kulinarinės aistros ir spekuliacijos dėl vienų salotų (III)

Falsifikatų kritika… Falsifikatų kritika: Vienos kavinės reklama. Raskite klaidų: „Сezario“ salotos Tiktai rinktinės Aisbergo salotos, tiktai šviežiai kepta vištiena, tiktai tikras parmezanas. Bet pagrindinis dalykas – padažas – mes jį gaminame iš ančiuvių su kaparėliais, šviežiomis petražolėmis ir česnakais. Pabandykite mūsų Cezario !“ – kritikuoti čia nėra ko, nes nei kavinės savininkai, nei virtuvės šefas […]...