Kačių veislės: Somali katės

Kačių veislės: Somali katės

Somalio veislės katės istorija yra panaši į bjauraus ančiuko istoriją, kai šis, visų stumdomas ir niekinamas, pavirto gražuole gulbe.
Jau maždaug praeito šimtmečio pradžioje anglų veisėjai, auginantys abisinijos kates, nutarė paeksperimentuoti. Jie svajojo išveisti melsvakailes ir sidabrinio atspalvio abisines. Gyvūnai buvo kergiami su persais, angoromis, o taip pat su visų mėgiamais šinšilo katinais, kurie gimdavo juodi, o po trijų mėnesių įgaudavo tikingo kailį, tai yra, jo plaukas tapdavo sidabriškai baltas su juodais galiukais.Tose vadose pradėjo gimti vienas kitas kačiukas su ilgu plauku ir panašiu į tikingą kailiu. Jie, žinoma buvo atidedami tolimesniam veisiamajam darbui.

Tuo metu svajonė apie abisinę šinšilo kailiu neišsipildė. Bet jau buvo padėtas pagrindas tolesniam abisinių veisimui.

Ir, žinoma, antrasis pasaulinis karas padarė labai didelę žalą felinologijai.

Straipsniai 1 reklama

Tikra istorija apie somalio kates prasidėjo 1967 metais Nju – Džersyje. Evelin Magus, veisianti abisinijos kates, visai atsitiktinai įsigijo katiną vardu Džordias. Šeimininkė buvo labai patenkinta šiuo katinu ir laikė jį ilgaplaukiu abisinu. Ji išsiaiškino, kad Džordias yra jos pačios išveisto katino sūnus ir turėdama Džordio motiną abisinę Linn – Lis Lord Dablin, kuri nešė ilgo plauko geną, pradėjo naujos veislės pradžią, pavadindama ją „Somali”. Taip buvo padaryta afrikietiškų kačių „somali” ir „abisinijos” garbei.

Somali – tai pusiau ilgaplaukė vidutinio dydžio katė. Patinai stiprūs ir raumeningi, beveik per pus didesni už pateles. Savo eisena ir stovėsena pasakantys, ko jie verti. Katytės labai švelnių bruožų, elegantiškos, lanksčios. Kaip sako teisėjai – tikros „ledi”.

Galva – ovalios širdutės formos. Švelnūs kaktos ir profilio bruožai. Ausys didelės, prie pagrindo plačios, viena nuo kitos gana toli ir visada įtemptos. Akys migdolo formos, labai išraiškingos, aplink su tamsiu apvadėliu. Akių spalva gelsvai gintarinė arba žalia. Kūnas lankstus, letenos ovalo formos ir labai stiprios. Uodega pūkuota, ilga, stipri prie pagrindo ir po truputį siaurėjanti į judrų galiuką.

Kailis šios katės ne visas yra ilgas. Ilgas plaukas yra ant galvos ir krūtinės, toliau nugara ir ant užpakalinių kojų puošnios „kelnės” ir, žinoma, puošni ilga uodega. Užpakalinių kojų dalis, ties ketera ir priekinės kojos yra trumpo plauko. Pats kailis savo tekstūra labai švelnus ir tankus be poplaukio. Plaukas – „šilkinis”, labai plonas.

Ši veislė dar labai jauna, todėl idealaus standarto dar nėra nustatyto. Tikingas somalio kačių yra intensyvesnis negu abisinijos. Ant vieno plaukelio gali būti iki dvylikos tamsių žiedų. Tik dviejų metų somalio katė įgauna tikrąjį kailio tikingą, o gimsta jie beveik juodi. Šiuo metu šios veislės kačių, kaip ir abisinijos, išveisiamos vis naujesnės ir įvairesnės spalvos.

Stebėti žaidžiančias somalio kates – tai vienas malonumas. Žinoma, labai gerai, jei namuose yra paskirta vieta žaidimams. Jos yra labai judrios, temperamentingos, bendraujančios, labai smalsios, lengvai pasiduodančios dresūrai. Jei palyginti jas su kokiu gyvūnu, jos primena laputes. Somalių pūkuotos ir puošnios uodegos pavergė ne vieną veisėją. O atėjus į namus, kur gyvena somali ar abisinijos katė, gautas „bučkis” šokiruoja visus svečius.

Žinoma, maži somalio ar abisinų kačiukai namuose – tai didelis džiaugsmas, bet kai šie gyvūnai užauga, tarp šeimininko ir jų atsiranda nenusakomas ryšys. Atrodo, kad jie vienas kitą supranta iš žvilgsnio ar balso tembro.

Labai norėtųsi, kad šios katės būtų populiarios ne tik Amerikoje ir Vakarų Europoje, bet ir Lietuvoje.

Į Lietuvą pirma laukinio atspalvio somali buvo atvežta iš Rygos Armancar veislyno. Ją 1995 metais įsigijo Kluoniūtės Jūratės šeima. 1997 metais iš Čekijos jie atsivežė melsvo atspalvio katinėlį Virgil Sabias CZ. Ir jau 1999 metais Lietuvoje gimė pirmi trys somali laukinio atspalvio kačiukai.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *