Šampanas ir putojantys vynai

Šampanas ir putojantys vynai

Geriausias putojantis vynas yra šampanas, pavadintas Prancūzijos regiono, iš kurio kilęs, vardu. Šampano gamybos esmė – dvigubas rūgimo procesas. Rūgstant susidaro mažyčiai burbuliukai (pran. Mousse). Po pirmojo paprasto rūgimo vynas sumaišomas, ir, pridėjus mielių bei cukraus, išpilstomas į butelius. Prasideda antras rūgimo etapas buteliuose; tolesni procesai – sukratymas ir nuosėdų šalinimas, brandinimas.

Sukratymas

Po antro rūgimo visi buteliai 90° kampu pasukami iš horizontalios į vertikalią padėtį, pasukinėjami ir kratomi, kad nuosėdos susirinktų butelio kaklelyje. Kratant rankiniu būdu, viskas trunka apie aštuonias savaites. Kompiuterizuotų kratymo mechanizmų darbas ne toks ilgas: procesas pasibaigia per aštuonias dienas.

Straipsniai 1 reklama

Nuosėdų pašalinimas

Nuosėdų kamščio atsikratoma, butelio kaklelį panardinant į šaldantį skystį. Atkimšus butelį nuosėdos išstumiamos vidinio slėgio. Butelis papildomas saldintu vynu.

Brandinimas

Po antro rūgimo šampanas brandinamas buteliuose, kuriuose ir parduodamas mažiausiai po metų, bet dažnai po daug ilgesnio laiko.

Drappier šampanas

Drappier šampanas yra plačiai pripažintas, rekomenduojamas daugelio pasaulio vyno žinovų bei specializuotų leidinių, apdovanojamas įvairiuose renginiuose. Juo gardžiuojasi pasaulio įžymybės: Žanas Polis Belmondo, Žanas Rochfordas, Michailas Gorbačiovas, Žakas Širakas, Danijos karalienė Margaret, Luciano Pavarotti.

Apie Drappier šampaną palankiai atsiliepia spauda: „Drappier sėkmės priežastis paprasta: jų nuostabus, nepaprastas šampanas pripažintas nuo Tokijo iki Niujorko” (citata iš leidinio „La Croix”).

Nuostabusis Drappier šeimos šampanas – tai dirvožemio, tradicinių technologijų bei šeimyninės patirties rezultatas, kuriam atsispirti neįmanoma, kurį išmėginti būtina.

Rygos putojančio vyno savybės

Burbuliukai visų rūšių Rygos putojančiame vyne maži, nuo taurės dugno kyla nenutrūkstančia srovele – tai vienas iš aukštos kokybės požymių. Prastai pagamintame putojančiame vyne burbuliukai būna gana dideli.

Vyno žaliava (jaunas vynas), iš kurios gaminamas Rygos putojantis vynas, yra ispaniška bei itališka. Ji atrenkama labai atidžiai: gamybai naudojami tik pirmieji 50 dekalitrų iš kiekvieno 1000 dekalitrų išspaustų vynuogių sulčių.

“Hercogs Jekabs” – labiausiai išlaikytas iš visų Rygos putojančiųjų vynų (laikomas daugiau nei metus). Muskatinis šampanas “Natalija” turi malonų muskato aromatą, kuris kiek primena Martini Bianco aromatą.

Views All Time
Views All Time
2174
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

82 − = 77