Išraiškingas tolimosios Australijos vynas

Išraiškingas tolimosios Australijos vynas

Daugiausia pasaulyje nuperkama vyno, kuris geriamas prie kasdieninių pietų ir vakarienės. Tokioms progoms įprasta rinktis nebrangų vyną. Suprantama, brangumas yra gana subjektyvi sąvoka. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje kasdieninis vynas yra vadinamas penkių svarų vynu. Įtakingas specializuotas vyno žurnalas „Wine Spectator” pernai vėlyvą rudenį iš visų žemynų rinko 200 geriausių vyno rūšių, kurio butelis parduotuvėje kainuoja ne daugiau kaip devyni JAV doleriai.

Nemenkai šiame sąraše esti vyno iš Naujojo pasaulio – JAV, Čilės, Argentinos, Pietų Afrikos Respublikos, Australijos. Pastaruoju metu šių kraštų vynas dėl geros kokybės ir gana nedidelės kainos sėkmingai konkuruoja su senas tradicijas turinčių Europos vyndarių produktais.

Iš visų Naujojo pasaulio šalių, kurios didžiuojasi pažangiausiomis vynininkystės technologijomis, Australijos vyno pramonė su gana dideliais pranašumais patenka į pirmąjį trejetuką.
Pirmieji vynmedžiai į Australiją buvo atvežti 1788 m. Sunku išskirti vieną žmogų, kuriam atitektų Australijos vyno pramonės pionieriaus titulas. Tačiau daugiausiai garbės tenka Gregory Blaxlandui iš Kento. 1806 metais jis atvyko į Sidnėjų, nusipirko 450 akrų žemės, kur 25 metus darė įvairių eksperimentų su vynmedžiais. Tai buvo pirmasis australietiško vyno importuotojas. 1822 m. į Londoną jis išsiuntė apie 26 galonus raudonojo vyno, į kurį buvo įpilta dešimtoji dalis prancūziško brendžio, kad vynas geriau ištvertų tolimą kelionę.

Straipsniai 1 reklama

Dabar visose šešiose Australijos valstijose yra daugiau nei 1000 vyninių. Daugelis jų yra nedidelės. Apie 80 proc. viso per metus šalyje pagaminamo vyno yra pažymėti keturių didžiausių kompanijų etiketėmis. Tarp jų – „Penfolds”, „Lindemans”. Šių vyninių istorija prasidėjo dar XIX amžiaus penktajame dešimtmetyje.

Keletą šių kompanijų gaminamo vyno rūšių jau galima nusipirkti ir Lietuvoje; juos pradėjo importuoti Lietuvos ir JAV UAB “Bennet distributors”. Be to, šios kompanijos gamina ne tik perkamiausias kasdienio vyno rūšis. Prestižinis „Penfolds” ir „Lindemans” vynas patenka į kasmet renkamą šimto geriausių pasaulio vynų sąrašą „Top 100”: 2003m. šeštoje vietoje yra „Penfolds Shiraz RWT 2000”.

Prieš 160 metų iš Anglijos kilęs daktaras Christopheris Rawsonas Penfoldas tolimiausioje tėvynės kolonijoje pasodinęs pirmąjį vynmedį nė nesapnavo, kad jo pavardė taps aukščiausios kokybės Australijos vyno sinonimu. Kaip daugelis to meto gydytojų, Ch.Penfoldas tikėjo gydomąja vyno galia. Prieš kelionę į tolimąją Australiją iš pietų Prancūzijos jis parsisiųsdino vynmedžių ūglių.

Iki Antrojo pasaulinio karo „Penfolds” kompanija daugiausia gamino spirituotą vyną ir brendį. Vėliau šeimos palikuonys nusprendė didinti sauso vyno gamybą.

Ši užduotis buvo patikėta vyndariui Max Schubertui. Ilgą laiką tobulinęsis Europoje, vyriškis 1951 m. pagamino pirmąjį eksperimentinį „Grange Hermitage” derliaus vyną, kurio didžiąją dalį sudarė vynuogių rūšis “Shiraz”. Eksperimentas pavyko, todėl ir daugiau nei po penkiasdešimties metų „Grange” išliko Australijos raudonojo vyno kokybės ženklu.

Lietuvoje galima įsigyti „Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon” vyno, brandinamo amerikietiško ir prancūziško ąžuolo statinėse. Šio gėrimo kokybę visame pasaulyje pripažino ir vyno ekspertai. Be kitų prizų, 2001 metais Tarptautiniame vyno konkurse Londone jam buvo suteiktas „Aukščiausios vertės metų raudonojo vyno” apdovanojimas.
Baltasis vynas „Penfolds Koonunga Hill Chardonnay” buvo pristatytas tik prieš vienuolika metų, tačiau tapo lygiaverčiu raudonojo vyno broliu.

Šiuo metu „Penfolds” vyninė priklauso kompanijai „Southcorp wines”. Kaip ir kita garsi ir senas tradicijas turinti vyninė „Lindemans”, kurią prieš pusantro šimto metų taip pat įsteigė gydytojas iš Londono Henris Džonas Lindemanas.

Priešingai nei jo kolega H.Penfoldas, daugiau dėmesio H.Lindemanas skyrė stalo vynui, o ne stipriesiems gėrimams. Be to, iš karto nusprendė visas jėgas skirti išlaikytam vynui. Po keleto metų savo vyną „Lindemans Cawarra Claret” jis pradėjo eksportuoti į Jungtinę Karalystę.

1990 metais „Lindemans” įsiliejo į kompaniją „Southcorp Wines”. Šiuo metu yra didžiausias šios kompanijos eksportuotojas, eksportuojantis ketvirtį visos „Soutcorp Wines” vynų eksporto apimties. Tarp geriausių pasaulio vyno rūšių, patekusių į įvairių vyno ekspertų renkamus sąrašus, yra tokių, kurių turime ir Lietuvoje. Tai – “Lindemans Bin 50 Shiraz”, „Lindemans Bin 65 Chardonnay” bei kupažinis „Lindemans Cawarra Semillon-Chardonnay”. Beje, „Lindemans” vyno serija „Bin” yra tapusi viena populiariausių.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *