Kas yra dažasvydis?

paint ball Straipsniai.lt

Truputis istorijos

Daugiau nei prieš 20 metų dažasvydis tapo vienu populiariausių ir žaidžiamiausių lauko žaidimų. Jį galima traktuoti ir kaip sportą. Dažasvydis žaidžiamas daugiau nei 100 šalių, jį mėgsta ir vyrai ir moterys, ir visiškai nesvarbu jų amžius ar gyvenimo būdas.

Dažasvydis (Paintball'as) atsirado JAV beveik prieš 20 metų ir šiuo metu labiausiai paplitęs Prancūzijoje, Anglijoje, Amerikoje, Australijoje, Vokietijoje ir Skandinavijoje. Per metus dažasvydžio laukuose praleidžia apie 5 milijonai žaidėjų.

Straipsniai 1 reklama

Istorija:

1981 gegužė

Njū Hempšyre prasidėjo tikra dažasvydžio era. Pagrindiniai įkūrėjai buvo Bob Gamsey – sporto prekių pardavėjas, Hayes Noel – biržos makleris, Charles Gaines – rašytojas.

1981 birželis

Buvo sužaistas pirmasis žaidimas – 12 žaidėjų susirungė vieni prieš kitus. Užduotis buvo – pagrobti vėliavą. Laimėtojai užgrobė visas vėliavas, bet neiššovė nė vieno šūvio.

1982 metai

Pirmasis laukas šiam žaidimui atidarytas Ročesteryje. Jo įkūrėjas – Caleb Strong.

1982 metai

Tas pats Caleb Strong atidaro žaidimų aikštę ir po stogu.

1991 metai

Dažasvydis atsiranda Prancūzijoje, Danijoje ir kitose Europos šalyse.

1996 metai

Šio nuostabaus žaidimo laukai, teritorijos, įrankiai dabar jau sutinkami ir Kanadoje, Australijoje, Anglijoje, Škotijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Airijoje, Belgijoje, Graikijoje, Italijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Afrikoje, Rusijoje, N. Zelandijoje, Brazilijoje, Venesueloje, Izraelyje, Tailande, Filipinuose.

1999 metai

Į Lietuvą atkeliavo azartiškas, populiarus dažasvydis. Jį mėgsta visi: ir vaikai ir suaugę.

Ginklai – „Markeriai”

Dažasvydžio markerių modelių pasirinkimas yra labai didelis. Markeriai yra įvairių stilių ir formų, bei skirtingų galimybių. Jie pagal veikimo principą skirstomi į grupes:

1. Pompiniai markeriai mechaniškai yra patys paprasčiausi, juos reikia užtaisyti prieš kiekvieną šūvį. Tai labai primena šaudymą „Winchester” tipo šautuvu. Tokie markeriai puikiausiai tinka pradedantiesiems, norintiems apsiprasti su šiuo žaidimu, be to, šie markeriai yra taupūs kamuoliukų atžvilgiu.

2. Pusiau automatiniai markeriai yra patys populiariausi ir patikimiausi. Jais šaudoma tokiu greičiu, kokiu žaidėjas sugeba spaudyti gaiduką. Šioje grupėje populiariausi markeriai nereikalaujantys didelės priežiūros yra „Tippmann”, nesvarbu, ar tai naujesnio ar senesnio modelio markeriai. Šie markeriai dėl savo patikimumo ir kitų savybių yra praminti „Kalašnikovais”.

3. Automatiniai markeriai yra sudėtingiausi bei brangiausi. Jiems reikia daugiau priežiūros. Be viso kito, norint jais žaisti būtina patirtis, jų ypatybė yra ta, kad markeris šaudo tol, kol žaidėjas yra nuspaudęs gaiduką.

Pagrindinės markerių sudėtinės dalys yra: pats markeris, dažų kamuoliukų rezervuaras ir angliarūgšte pripildytas balionas, suspaustu oru arba azotu. Kamuoliukų rezervuaruose priklausomai nuo jų tipo telpa nuo 50 iki 200 dažų kamuoliukų, o vieno baliono priklausomai nuo jo talpos užtenka maždaug 300 – 500 šūvių. Kiekvienas markeris turi galios reguliatorių, kuriuo reguliuojamas dažų kamuoliuko greitis šūvio metu. Pagal tarptautinius susitarimus saugus greitis yra iki 300 fps (feet per second).

TAISYKLĖS

Žaidimo metu kiekvienas žaidėjas privalo laikytis šių saugumo taisyklių:

1. Žaidimui tinkamai apsirengti bei apsiauti.

2. Be žaidimo vadovo komandos nepradėti ir nebaigti žaidimo.

3. Žaidimo metu elgtis drausmingai ir sąžiningai.

4. Saugoti sportinį inventorių, jo nelaužyti ir nemėtyti.

5. Žaidėjams patiems nevalyti ir neardyti pneumatinių markerių bei apsauginių veido kaukių.

6. Nedėti į pneumatinius markerius jau kartą iššautų dažų kamuoliukų, nes galite sugadinti markerį.

7. Pneumatinį markerį nežaidimo metu laikyti nuleistą vamzdžiu į žemę, o pneumatinio markerio gaiduką pastatyti ant saugiklio.

8. Žaidimo metu nenusiiminėti žaidėjo akis ir veidą saugančios apsauginės veido kaukės. Kaukę žaidėjas privalo užsidėti ne tik žaidžiant, bet ir stebint žaidimą, jeigu nėra apsauginio tinklo.

9. Nevaikščioti pažymėtose pavojingose zonose ar žaidimo vadovo nurodytose zonose.

10. Laikytis visų kitų žaidimo vadovo reikalavimų. Žaidėjas, pažeidęs saugumo reikalavimus, yra šalinamas iš žaidimo.

Klausimėliai

Kas gali žaisti dažasvydį?
Ar tai pavojinga?
Iš ko padarytas dažų šovinukas?
Ar dažai nusiplauna?
Kokie būna žaidimo laukai?
Ką apsirengti žaidimui?
Ar žaidimą gali stebėti žiūrovai?

Šio žaidimo taktika tokia: „pažymėk” ir „paslėpk ir surask”. Tai gana sunkus žaidimas, reikalaujantis sveikos nuovokos, greitos orientacijos. Žaidimo esmė – atkovoti vėliavą, kuri stovi lauko viduryje, paimti ją į savo bazę. Žaidėjai „pažymimi” dažais, kurie iššaunami iš specialaus šautuvo (markerio). Tada „nukautasis” pašalinamas iš žaidimo.

Šis žaidimas trunka nuo 15 minučių iki 1 valandos ir tai priklauso nuo taisyklių, žaidėjų skaičiaus ir aikštės dydžio. Teisėjai pradeda ir baigia žaidimą griežtai laikydamiesi saugumo taisyklių ir tvarkos. Kaip ir šachmatų žaidime, taip ir čia, privaloma aiškiai mąstyti, kad įgyti pranašumą.
Fizinis pasirengimas ir jėga nėra taip svarbu kaip ryžtas ir sumanumas.

Žaidime naudojami pneumatiniai šautuvai (markeriai), šaudantys mažais želatininiais rutuliukais, kurie pripildyti vandeniui atsparių dažų.

Kas gali žaisti dažasvydį?

Bet kuris suaugęs asmuo ar vaikas nuo 12 metų, prižiūrimas tėvų arba turintis jų raštišką sutikimą.

Ar tai – pavojinga?

Šis sportas (žaidimas) saugesnis nei tenisas, futbolas ar golfas.

Pirmiausia, visi privalo dėvėti apsaugines kaukes.
Antra, markeriai reguliuojami taip, kad šovinuko greitis jį iššovus neviršytų 90 metrų per sekundę. Be to, kad ir koks nevykęs šūvis būtų, atsipirksite nebent mėlyne.
Trečia, prieš žaidimą yra pravedamas instruktažas ir susipažįstama, kaip saugiai naudotis technika.
Ketvirta, žaidimo metu stebi instruktoriai, kurie pasirūpina žaidėjo saugumu nelauktose situacijose.

Dažasvydyje nėra netikėtų pavojų, bet vis dėlto – tai sportas, ir kaip ir kiekviename sporte, taip ir čia galimos traumos – visa priklauso nuo žaidėjo atsargumo ir taisyklių laikymosi.

Iš ko padarytas dažų šovinukas?

Dažniausia juos gamina tos pačios gamyklos, kurios daro kapsules vaistams. Šovinukas turi želatininį apvalkalėlį, o jo viduje – vandeniui atsparūs, įvairių spalvų augaliniai dažai. Apvalkalėlis plonytis ir lengvai plyšta nuo smūgio; palieka ryškią dažų dėmę. Dažų skonis nėra malonus, bet visiškai nekenksmingas.

Ar dažai nusiplauna?

Kadangi dažai nekenksmingi ir yra augalinio pagrindo, juos lengva išskalbti. O dažus, esančius ant medžių ar sienų nuplauna lietus. Net „sveikas” dažų šovinukas, gulintis ant žemės, po kiek laiko bus lietaus ištirpdytas ir jo neliks nė pėdsako.

Kokie būna žaidimo laukai?

Tradiciškai – tai retas miškas, kuriame jau yra ar dar pristatoma senų statinių, išvirtusių medžių ir tvorelių. Kartais, jei lauke pakankamai krūmų, medžių – papildomų kliūčių nebereikia. Atvirose aikštelėse pastatomos kliūtys iš senų mašinų, didelių faneros lakštų.

Ką apsirengti žaidimui?

Dažasvydį galima žaisti nebūtinai vilkint kamufliažinį komplektą – striukę ir kelnes, bet ir vilkint tamsių tonų rūbus, pavyzdžiui tokius, kokiais rengiamės į iškylą miške. Patartina avėti aukštais batais su giliu protektoriumi, jei žaidimas vyksta miške. Jei žaidžiame patalpoje – užteks tik aukštų batų. Svarbu kepure pridengti galvą.

Ar žaidimą gali stebėti žiūrovai?

Taip, jei žiūrovai laikosi saugaus atstumo – stebi iš ten, kur niekas nepataikys į juos. Jei teisėjai leidžia, į lauką gali būti įleidžiami operatoriai ar fotografai, dėvintys apsaugines kaukes

Kontaktai

Informacija ir registravimas

Vilnius
J. Jasinskio g. 10, 2 aukštas, 204 kab.
Tel.: (85) 2497232, 2496265
Tel./Fax: (85) 2497587

Mob. tel.:
Omnitel tinkle: 8-687-89087
Tele-2 tinkle: 8-676-11122

El. paštas: vilnius@paintball.lt

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *