Valgomasis svogūnas
Valgomasis svogūnas – daugiametis žolinis augalas. Svogūnas apvalus arba iš galų šiek tiek suplotas, padengtas rausva, gelsvai ruda, rečiau balta ar violetine plėve. Šaknys plonos, kuokštinės. Stiebas stačias, lapai vamzdiški, tuščiaviduriai, nusmailėjusiomis viršūnėmis.Žiedai smulkūs, žalsvai balti, ant ilgų žiedkočių, susitelkę į rutulišką skėtį, išaugantį stiebo viršuje. Vaisius – dėžutė; joje – juodos trikampės sėklos.
Valgomasis svogūnas Lietuvoje auginamas soduose, daržuose kaip daržovė. Žydi birželio – rugpjūčio mėnesį. Vaisius brandina rugpjūčio – rugsėjo mėnesį.
Svogūnas plačiai vartojamas medicinoje. Svogūno preparatai skatina virškinamųjų sulčių išsikyrimą, todėl gerina virškinimą, žadina apetitą.
2000 m. gegužės 5 d. įkurtas elektroninis (ISSN) leidinys – mokslui, švietimui, pramogoms ir gyvenimiškoms aktualijoms skirtas portalas www.straipsniai.lt, kovojantis su kasdienine rutina. Šiandien portale paskelbta virš 15000 straipsnių ir naujienų.