Valgomasis svogūnas – daugiametis žolinis augalas. Svogūnas apvalus arba iš galų šiek tiek suplotas, padengtas rausva, gelsvai ruda, rečiau balta ar violetine plėve. Šaknys plonos, kuokštinės. Stiebas stačias, lapai vamzdiški, tuščiaviduriai, nusmailėjusiomis viršūnėmis.Žiedai smulkūs, žalsvai balti, ant ilgų žiedkočių, susitelkę į rutulišką skėtį, išaugantį stiebo viršuje. Vaisius – dėžutė; joje – juodos trikampės sėklos.

Valgomasis svogūnas Lietuvoje auginamas soduose, daržuose kaip daržovė. Žydi birželio – rugpjūčio mėnesį. Vaisius brandina rugpjūčio – rugsėjo mėnesį.

Svogūnas plačiai vartojamas medicinoje. Svogūno preparatai skatina virškinamųjų sulčių išsikyrimą, todėl gerina virškinimą, žadina apetitą.

Views All Time
Views All Time
3296
Views Today
Views Today
1
0 0