Pastarąją savaitę beveik kiekvienoje virtuvėje kvepia grybais. Šią vasarą jų beveik neradę, sulaukę pirmo gausesnio derliaus grybautojai jau pažiro į miškus.

Daugelis pažįsta bent 10–20 jų rūšių, tačiau yra ir tokių, kurie renka visus, pagal išvaizdą panašius į valgomus.

Iš mūsų miškuose augančių grybų mirtinai nuodinga yra žalsvoji musmirė. Jos nuodai ardo raudonuosius kraujo kūnelius. Žmogui nusinuodyti pakanka ketvirtadalio grybo kepurėlės. Nuodingosios žalsvosios musmirės medžiagos neskyla net 100 laipsnių temperatūroje, todėl išlieka ir virtuose, džiovintuose ar kitaip apdorotuose grybuose. Pavojinga tai, jog pirmieji apsinuodijimo požymiai išryškėja po 10 ar net 30 valandų, kai nuodai jau spėję prasiskverbti į kraujo apytakos sistemą, kepenis, inkstus. Žmogui svaigsta galva, skauda vidurius, troškina, sutrinka regėjimas, vėliau ligonis pradeda vemti, viduriuoti, sustiprėja skausmai skrandyje, kepenyse. Ligonis greitai silpsta ir maždaug po savaitės miršta. Vilkaviškio ligoninės Terapijos skyriaus vedėja Angelė Mazauskienė teigė, jog apsinuodijusiam žmogui būtina sulašinti daug penicilino – tai efektyviausia pagalba. Bet bent kiek pavėlavus medikai padėti nebegalės.

Šiemet ligoninėje buvo gydomi jau trys rajono gyventojai, kuriems sveikata sutriko užvalgius grybų. Praėjusį savaitgalį į medikus kreipėsi 75-erių metų vilkaviškietė: skausmas raižė pilvą, sutriko širdies ritmas. 38-erių metų Teiberių kaimo gyventoja pajuto ne tik skausmą: apsinuodijimas pasireiškė vėmimu, pykinimu. Ligoninėje gydomas 29-erių metų vilkaviškietis, kuriam persivalgymas grybais sukėlė skrandžio uždegimą bei pasireiškė visais šiai ligai būdingais negalavimais.

Anot gydytojos A.Mazauskienės, grybai – sunkiai virškinamas maistas, tad nebūtina suvalgyti nuodingų, jog sutriktų skrandžio veikla. Pavojinga iš jų pagamintus patiekalus vartoti kartu su alkoholiu. Minėtais atvejais į pacientų lėkštes tikrai nebuvo patekusi žalsvoji musmirė, tačiau miškuose apsčiai auga mažiau nuodingų grybų, kurių pavalgius nenumirsi, tačiau į ligoninę patekti gali.

Daugelis mano, jog pavojingiausia – raudonoji musmirė. Tačiau stipriai apsinuodyti gali tik suvalgęs 3–4 kg šių grybų, išskyrus atvejus, kai žmogaus organizmas labai jautrus grybų nuodams. Tad rizikuoti neverta.

Apsinuodijęs raudonąja arba margąja musmire žmogus labai prakaituoja, jam skiriasi seilės ir teka ašaros, susilpnėja pulsas. Tokiam apsinuodijimui būdingi nervinio pobūdžio sutrikimai, pasireiškiantys kliedesiais ar blaškymusi. Laukiant, kol apsinuodijusiam žmogui bus suteikta kvalifikuota pagalba, patartina dirbtinai sukelti vėmimą, duoti vidurius laisvinančių vaistų, gerti daug skysčių.

Nepatartina ligonio girdyti pienu, tinka arbata kava, vandenyje ištirpinta anglies tabletė.

Grybuose daug naudingų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų, nemažai lecitino, kuris mažina cholesterolio perteklių. Vertingiausia – grybo kepurėlė, o ypač jos viršutinė dalis. Kai kurie grybai nuo seno naudojami vaistams. Pavyzdžiui, poniabudės spiritinė ištrauka naudojama trynimams sergant reumatu. Sunkiai gyjančios žaizdos, hemarojus gydomi pumpotaukšlio sporomis. Nevalgomas juodasis beržo grybas vartojamas virškinimo sistemos ligoms gydyti, kaip organizmą stiprinanti priemonė.

Liaudies medicinos žinovai šio grybo preparatus rekomenduoja ir onkologinių ligų gydymui.

Deja, grybai kaupia ir kenksmingas medžiagas – šviną, radioaktyvųjį stroncį, todėl negalima jų rinkti prie kelių, miestuose, padidėjusios radiacijos zonose. Šiuose augaluose daug toksinų, kurie kaitinami suyra, todėl grybus prieš vartojant būtina apdoroti termiškai.

Views All Time
Views All Time
4090
Views Today
Views Today
1
0 0