Kitokie kepiniai Kalėdų stalui

Senovinis žemaitiškas Kalėdų plokštainis

10 kiaušinių,
300 g medaus,
320 g kvietinių miltų (geriausiai Ekstra),
320 g naminės grietinės.
300 g gabalėliais supjaustytų džiovintų slyvų,
300 g pakepintų ir sukapotų lazdynų riešutų.

Baltam glajui:

Straipsniai 1 reklama

20 g citrinos sulčių,
100 g išsijotos cukraus pudros.
Džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų papuošimui.

Kiaušinių trynius sutrinti su ištirpintu medumi iki baltumo, supilti grietinę, suberti išsijotus miltus, supjaustytas džiovintas slyvas, pakepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišyti tešlą. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą, sudėti į skardą, išteptą sviestu ir sočiai išbarstytą maltais džiūvėsiais, išlyginti ir kepti 175ºC orkaitėje 50 minučių.

Glajui išsijotą cukraus pudrą išplakti su citrinos sultimis, jei per tirštas įmaišyti po pusę šaukštelio citrinos sulčių iki norimos konsistencijos. Glajų užpilti ant plokštainio, papuošti džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų ornamentais.

Vincento kalėdinis spanguolių pyragas

6 kiaušinių,
400 g spanguolių kisieliaus miltelių, geriausiai tiktų „Klingų“
200 g kepimo margarino,
200 g kvietinių Ekstra miltų,
10 g kepimo miltelių,

Glajui:

75 g grietinės,
100 g cukraus,
50 g spanguolių kisieliaus miltelių,
Spanguolių papuošimui

Kiaušinių trynius sutrinti su 100 g spanguolių kisieliaus miltelių ir 20g vandens iki baltumo, į juos supilti ištirpintą margariną, suberti miltus, išmaišytus su kepimo milteliais, spanguolių kisieliaus miltelius ir gerai išmaišyti. Po to kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą ir sudėti į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsėliais išbarstytą apvalią torto formą. Kepti 175ºC orkaitėje 45 minutes.

Glajui į prikaistuvį supilti grietinę, cukrų, spanguolių kisieliaus miltelius ir visą laiką maišant užvirinti, ataušinti 10-15 min. ir užpilti ant pyrago. Papuošti spanguolėmis arba graikiniais riešutais. Glajaus galima ir nenaudoti, nes pyrago spalva yra labai graži, – šventinė, pagal koloritą ypatingai tinkanti Kalėdų stalui.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *