Degtinė (rus. – водка) — 40-75% stiprumo spiritinis gėrimas, gaminamas iš rektifikuoto rugių, bulvių ir pan. spirito, jį skiedžiant vandeniu bei pridedant aromatizuojančių medžiagų.

Istorija

Degtinės istorija siekia XIII a. pabaigą, kai ji pradėta gaminti Lenkijoje. Primieji rašytiniai šaltiniai, kuriuose minima Vodka yra 1405 m. Sandomierz miesto teismo įrašai. Nuo XIV-XV amžių degtinė gaminama ir Lietuvoje.

Rusijoje degtinė (Vodka) pirmą kartą raštuose paminėta tik 1751 m. imperatorienės Jelizovetos dekrete, skirtame spirito varyklų nacionalizacijai. Nepaisant to, šiuo metu įprastos degtinės (Vodkos) kilmė siejama su Rusija, kuri pirmoji ėmė masiškai gaminti šiuos gėrimus iš rektifikuoto spirito.

Iki 1885 metų degtinė Rusijoje (išsinešimui) buvo pardavinėjama tik kibirais (12,3 L).

Dėl itin gero išvalymo (analogiško kelioms dešimtims pervarymų), rektifikuoti spiritai yra praktiškai bekvapiai, todėl jų gamybai galima naudoti bet kokias, netgi itin prastas žaliavas (bulves, runkelius ir pan.). Skoniui ir kvapui suteikti į tokias degtines dedami nedideli kiekiai cukraus, aromatizuojančių medžiagų. Būtent tokia, iš rektifikuoto spirito gaminama degtinė, gaminta Rusijoje, davė pradžią šiuolaikinėms degtinėms, pasaulyje žinomoms, kaip vodka.

Lietuvoje

Lietuvoje degtinė gaminama nuo XIV-XV a. Senos lietuviškos degtinės gamybos tradicijos davė pradžią samanės ir starkos gamybai. Šiuo metu Lietuvoje gaminama degtinė, kaip taisyklė, pasižymi aukšta kokybe, skirtingai nuo daugumos rusiškų ar lenkiškų, daroma iš 100% ruginio spirito.

Views All Time
Views All Time
4112
Views Today
Views Today
1
0 0