Patarimai iš viso pasaulio
|

Patarimai iš viso pasaulio

Kiekviena tauta turi savų, laiko patikrintų sveikatos ir ilgaamžiškumo receptų. Kai kurie jų iš tiesų vertingi ir veiksmingi! Norite neturėti antsvorio? Išmeskite keptuvę! Korėjietiška virtuvė laikoma sveikiausia pasaulyje, mat čia beveik viskas verdama: ne tik ryžiai, bet ir daržovės, žuvis, mėsa. Pastarosios valgoma labai nedaug. Populiariausias baltyminis produktas – jūros gėrybės. Būtinas kiekvieno patiekalo priedas yra kimči – korėjietiškas daržovių marinatas. Jis skiriasi nuo mums įprasto acto marinato – daržovės fermentuojamos su daug česnakų, aitriųjų paprikų ir trupučiu aliejaus. Ar kimči turi įtakos figūrai? Kai kurie mokslininkai mano, kad taip: aštrūs prieskoniai ne tik spartina medžiagų apykaitą, bet ir mažina apetitą. Gersi rūgpienio – ilgiau gyvensi. Adžarija – ilgaamžių tėvynė. Mokslininkai suka galvas, kas šios Gruzijos srities gyventojams padeda sulaukti garbingo amžiaus. Geri genai? Kalnų oras? Galbūt. Bet yra dar vienas dalykas – maconis (artimiausias kefyros ir jogurto „giminaitis”), kurio čia geriama išties daug. Šiame produkte yra acidofilobakterijų, padedančių virškinti maistą. Nustatyta, kad jei žarnyne šių mikrooganizmų yra užtektinai, labai sulėtėja žarnyno ląstelių senėjimas, organizmas iš bet kokio maisto pasisavina daugiau vertingų medžiagų.

Naudingi patarimai. Pilvo presas. Standus ir gražus pilvo presas per sąžiningą darbą
|

Naudingi patarimai. Pilvo presas. Standus ir gražus pilvo presas per sąžiningą darbą

Mielos moterys ir mergaitės, patvirtinsiu tai, ką pačios puikiai žinote – orai gražėja, rūbų mažėja, o tas nelemtas pilvukas akis bado! Nieko čia gėdingo, svarbiausia – laiku ir tvirtai pasiryžus stoti į kovą su savo silpnybėmis. Tik nežaiskite laiko periodais “Per mėnesį turiu numesti 8 kilogramus!”. Galbūt “užprogramuoti” save ir pavyks, trokštamą rezultatą alinančiomis treniruotėmis ir 200g. porcijomis pasieksite, bet džiaugsitės neilgai. Prieš priimdami bet kokį sprendimą pagalvokite, ar sugebėsite tokiu ritmu gyventi visą laiką, ar tai tik mėnesio režimas. Maisto kiekį mažinkite po truputį, mėgstamus kaloringus produktus keiskite mažiau kaloringais (vištiena, žuvis, jogurtas, rupi duona, natūralios sultys, salotos, neriebūs sūriai ir kt.). Egzistuoja auksinė taisyklė – jei norite ilgalaikio rezultato, būtinai derinkite suvartojamų kalorijų kiekį su fiziniu aktyvumu. Ir atminkite, kad centimetrai niekada nemažėja nuo vienos vietos. Jei manote, kad treniruojant vien pilvą poveikis bus greitesnis ir ryškesnis – klystate, nes riebaliukai nyksta nuo viso kūno proporcingai. Veikdami kartu, pilvo raumenys ir diafragma sudaro vadinamąjį pilvo presą. Pilvo preso raumenis galima padalinti į 2 dalis – priekinę ir šoninę. Pirmajai priskiriamas tiesusis pilvo raumuo (1). Šis raumuo yra ilgas ir plokščias, sausgysliniai intarpai jį padalija į 5 segmentus.

Naudingi patarimai. Koks automobilio greitis saugiausias?
|

Naudingi patarimai. Koks automobilio greitis saugiausias?

Greitis – tai malonumas. Taip pasakys, mažiausiai, kas antras jaunas žmogus. Greitis svaigina ir vyresnius. Šis nesiliaujantis lėkimas tenkina laisves instinktą. Šiuo malonumu, kaip ir kitais, turime naudotis protingai. Greitis – daugelio avarijų priežastis. Koks automobilio greitis saugiausias? Greitis pasirenkamas atsižvelgiant į eismo sąlygas ir kelių eismo taisyklių ženklus, kurie riboja greitį, bet dauguma vairuotojų to nepaiso ir viršija greitį. Iš to seka šimtai avarijų su užmuštais arba sunkiai sužalotais žmonėmis. Apie pusė labai sunkių avarijų (su mirtimis) tenka viršijantiems greitį vairuotojams. Nežabota greičio jėga. Ji bloškia vairuotoją į automobilio priekį, kai atsitrenkiama į kliūtį. Ji – sužeidimų ir mirties priežastis. Greitas važiavimas – rizikinga veikla. Ji reikalauja. įtempto dėmesio, savitvardos. Negalima atsipalaiduoti, nes tai gali sukelti didele nelaimę. Kai pavojai akivaizdūs (vingiuotas kelias, intensyvus eismas), vairuotojas turi būti ypač budrus ir neviršyti greičio. Važiuojant šimto kilometrų per valandą greičiu, automobilio jėga bus virš 40 tonų. Per vieną sekundę jis nuvažiuos apie trisdešimt metrų. Jei tokiu greičiu važiuojantis automobilis atsitrenks į kliūtį, smūgis bus toks stiprus, kaip nukritus nuo devynių aukštų namo stogo.

Naudingi patarimai. Kaip išsaugoti gerą atmintį?
|

Naudingi patarimai. Kaip išsaugoti gerą atmintį?

Metams bėgant atmintis neišvengiamai silpsta, tačiau su užmaršumu galima ir reikia kovoti. Nustebsite sužinoję, tačiau atmintis silpsta ne tiek dėl amžiaus, kiek dėl blogos nuotaikos. Todėl dažniau reikia prisiminti viską, kas buvo gera, – seniai įrodyta, kad teigiamos emocijos daro stebuklus. Tai galioja ir atminčiai. Nuo netaisyklingos mitybos mūsų smegenys kenčia ne mažiau kaip skrandis. Nuo maisto priklauso atminties kokybė ir intelektinio gyvenimo trukmė. Smegenys sudarytos iš vadinamosios pilkosios masės, o jų molekulės savo ruožtu – iš elementų, kurių esama maiste. Pirmiausia maiste turi būti pagrindinių riebalų rūgščių. Iš lipidų – nesočiųjų riebalų rūgščių – sudaryta trečdalis smegenų struktūros. Jeigu jų nepakanka arba jos blogos kokybės, neuronai – savotiškos smegenų „plytelės” – prastai funkcionuoja ir net visiškai sunyksta, išdildydami mūsų prisiminimus. Šios rūgštys skatina ir gerą kraujotaką. O kuo geriau kraujas cirkuliuoja, tuo daugiau maistingųjų medžiagų patenka į smegenų ląsteles. Riebiųjų rūgščių tiekėjai – žuvų taukai ir kai kurios augalinių aliejų rūšys – alyvų, sojų, rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų. Atmintis pagerės, jeigu valgysite mažiau mėsos ir daugiau riebios žuvies: silkės, tuno, skumbrės. Geležies trūkumą papildo mėsa, bulvės, ankštinės daržovės. Jūros gėrybės taip pat stiprina atmintį.

“Noriu būti fotografu(e)! ” – keli naudingi patarimai pradedantiesiems
|

“Noriu būti fotografu(e)! ” – keli naudingi patarimai pradedantiesiems

Ar žinojai, kad fotoaparatas nėra pagrindinis įrankis norint gauti puikias nuotraukas? Viskas prasideda nuo tavo idėjos ir įsivaizdavimo kaip galima ją perteikti, o fotoaparatas – tai tik būdas įgyvendinti. Vis dėlto, prieš pradedant siekti tapti geru fotografu, derėtų susipažinti su pagrindinėmis fotoaparato techninėmis savybėmis ir bent šiek tiek pasidomėti teorine medžiaga. Dažnas naujokas, susidomėjęs fotografijos menu ir nusipirkęs brangios foto įrangos, iš karto tikisi gerų rezultatų. Tačiau pirmąsias geras nuotraukas galima gauti ir su paprastu fotoaparatu, liaudyje vadinamu „muiline” ir tik vėliau, atsižvelgus į atsiradusius poreikius, rekomenduojame atnaujinti savo fotografavimo technikos arsenalą. Nuo ko pradėti? Visu pirma reikėtų susipažinti ir su pagrindiniais darbo įrankio, šiuo atveju fotoaparato ir pagalbinės įrangos, kontroliavimo parametrais: išlaikymu, diafragma, matricos/juostelės jautrumu (ISO) ir kt. Suprantant kaip valdomas fotoaparatas ir ką reiškia jo režimo nustatymai, fotografavimas tampa šiek tiek sudėtingesnis, tačiau daug lankstesnis ir tuo pačiu suteikia daugiau galimybių pagauti dėmesio vertus kadrus.

Naudingi patarimai. Į kelionę su vaikais
|

Naudingi patarimai. Į kelionę su vaikais

Jūsų laiškai rodo, kad įmanoma sėkmingai keliauti laukiantis, su mažu kūdikėliu ir netgi tada, jei vyras neturi jokių galimybių savaitei kitai ištrūkti iš darbų. Šio straipsnio herojė Rasa mielai dalijasi savo patirtimi, kaip jai sekėsi keliauti į Tunisą tik su mergaitiška kompanija. Vyresnėlei Jognei – 6,5 metų, o mažylei Saulei – 7 mėnesiai. Iki gimdymo Rasa kelerius metus dirbo kelionių agentūroje. Ją sunku būtų kuo nors nustebinti, nes darbo reikalais apkeliavo daugybę populiarių kurortų ir tolimų egzotiškų kraštų. Kartą suskaičiavo, kad laukiantis antrojo vaikelio, jai lėktuvu teko skristi net 26 kartus! Rasa juokauja, kad Saulutė tapo patyrusia keliautoja dar būdama pilvelyje.
Gimus antrajai dukrytei, jos mama vėl ėmė ilgėtis kelionių. Šiuo metu Rasa motinystės atostogose, taigi turi galimybę keliauti kada panorėjusi. „Supratusi, kad jau noriu pajudėti iš namų, ėmiau atidžiai sekti kelionių agentūrų „paskutinės minutės” pasiūlymus, – pasakoja Rasa. – Iš pat pradžių žinojau, kad mūsų tėtis neturės jokių galimybių prisijungti, tad planavau, kad keliausiu viena su dviem vaikais. Tačiau prie mūsų kompanijos netikėtai prisidėjo mano draugė. Lina kol kas dar neturi šeimos, tad atsargiai paklausiau, ar jos netrikdys du maži vaikai. Tačiau draugė patikino, kad ji šiuo metu trokšta tik gerai pailsėti prie jūros, o ekskursijas atidės kitiems kartams. Taigi mūsų kompaniją sudarė dvi moterys ir du vaikai.

Naudingi patarimai. Kaip išsaugoti sveikus dantis?
|

Naudingi patarimai. Kaip išsaugoti sveikus dantis?

Kramtant gysločio šaknį, stiebą arba lapą, gysločio nuoviru skalaujant burną, dantų skausmas išnyksta.
Iš skaudančio danties pusės į ausį įdėti gysločio šaknį ir laikyti ten tol, kol skausmas išnyks.
Šventagaršvės lapų sultys, užpiltos ant skaudančio danties, nuima skausmą.
Sumankyti šalpusnio lapus ir pridėti prie skaudančio danties.
Po lygiai sumaišyti druską, svogūnus ir česnakus. Gautą mišinį uždėti ant skaudančio danties ir iš viršaus uždengti tamponu 10-15 min.
Jei dantis skauda iš kairės, tada ant nykščio prie nago uždėti perpjautą svogūną, česnako skiltelę arba iš česnako padarytą košelę skudurėlyje ir tvirtai pririšti. Jei dantis skauda iš dešinės, tvarstį uždėti ant kairės rankos.
Uždėti ant skaudamos vietos tarp dantenų ir žando gabalėlį kiaulės lašinių (jei sūdyti – nubraukti druską). Laikyti 15-20 min., kol skausmas išnyks.
Nemalonų burnos kvapą galima pašalinti skalaujant burną susmulkinta antžemine žemuogių dalimi, surinkta žydėjimo metu. 4-5 šaukštus žaliavos užplikyti 1 litru verdančio vandens ir palaukti 30 min. Taip pat galima skalauti burną saliero antpilu: 2 arbatinius šaukštelius salierų užpilti stikline degtinės ir palaukti 14 dienų. 20 lašų užpilo sumaišyti su 50 ml vandens ir skalauti burną.
Nemalonus burnos kvapas naikinamas skalaujant burną mėnesio senumo arbatinio grybo užpilu.
Svogūnų arba česnakų kvapas iš burnos greit dingsta, jei pakramtyti petražolės arba ajero šaknį.

Naudingi patarimai, kaip valgyti vaisus
|

Naudingi patarimai, kaip valgyti vaisus

Vaisius valgykite nedideliais kiekiais 20–30 minučių prieš valgį. Vaisių neskaninkite cukrumi. Jie valo kraują, o jei užbersite cukraus, gausite priešingą efektą. Skirtingo skonio maistas turi iš esmės skirtingą poveikį organizmui, teigia specialistai. Ar valgydami apie tai susimąstome ir ar deriname skonius taip, kad gautume kuo daugiau naudos, energijos organizmui, o kartu – ir sveikatos? Deja, pripažinkime, dažnas į tai nekreipiame dėmesio, nors sveikos gyvensenos šalininkai tvirtina, kad būtent dėl nesugebėjimo derinti skonius dažną vargina nutukimas ir ligų maišas. Pagrindiniai skoniai yra šeši: rūgštus, saldus, sūrus, kartus, aštrus ir aitrus. Skonio jutimo organas – liežuvis. Rūgštumas kelia apetitą, atgaivina, padeda sulaikyti organizme skysčius, didina proto galias ir reguliuoja virškinimą. Bet jo perteklius sukelia rėmenį, dirgina odą ir net blogina kraujo sudėtį. Beje, manoma, kad votys gali pradėti kankinti žmogų taip pat iš dalies dėl šios priežasties. Ir dar: rūgščių produktų kasdienė gausa turi neigiamos įtakos nuotaikai – žmogus tampa ūmus, jautrus, irzlus ir nervingas. Saldumas, be abejo, suteikia daug energijos ir žvalumo, bet ilgalaikėje perspektyvoje jis skatina kūno masės augimą. Ir ne tik: saldumas skatina gleivių susidarymą ir netgi mažina organizmo gebėjimą gaminti šilumą. Deja, saldumo perteklius neigiamai veikia ir žmogaus nuotaiką – jis ilgainiui darosi tingus, viskam abejingas.

Naudingi patarimai, kaip rinktis profesiją?
|

Naudingi patarimai, kaip rinktis profesiją?

Profesijos pasirinkimas pernelyg svarbus įvykis, kad patikėtum tai kam nors kitam !!! Norint teisingai pasirinkti, reikia gerai pažinti save, žinoti savo norus, gabumus, gerai orientuotis profesijų pasaulyje, rinkos poreikiuose, mokėti įvertinti savo profesinį tinkamumą. Tai veikla, kuriai reikia nemažai laiko. Tačiau šis laikas nebus sugaištas veltui. Gautos žinios ir įgūdžiai pravers gyvenime. Paklauskite savęs: ko aš noriu? Ko siekiu gyvenime? Koks darbas man patiktų? Kokią veiklą ,kokius užsiėmimus mėgstu? Susiraskite informacijos apie profesijas, kad žinotumėte, iš ko renkatės. Skaitykite profesijų aprašus, lankykitės “atvirų durų” dienose, kalbėkitės su studentais, profesijų atstovais. Klauskite: kas gero, kas patinka jų darbe, o kas trukdo, sunku? Pagalvokite, kiek tai jums tiks. Atkreipkite dėmesį į profesijos reikalavimus sveikatai. Kokia jūsų sveikata? Kaip jūs mokotės? Kokie dalykai sekasi, kokie – ne? Kodėl? Kaip bendraujate? Koks jūs veikloje? Kada jus giria? Kada peikia? Kokios jūsų asmenybės savybės atsiskleidžia šiose situacijose? Kur jums sekasi? Kur nesiseka? Kas trukdo, kad sektųsi?

Lieknėjimas. 25 naudingi patarimai
|

Lieknėjimas. 25 naudingi patarimai

1. Užsibrėžkite realius tikslus. Svorio priaugote ne per savaitę, tad nesitikėkite, kad pavyks sulieknėti greitai.
2. Nesisverkite kasdien. Nuolatinis svorio tikrinimas sukuria nereikalingą įtampą.
3. Neskaičiuokite kalorijų kadien. Nuolatinis kalorijų skaičiavimas neleidžia pasimėgauti maistu.
4. Vartokite mažiau cukraus.
5. Venkite riebalų.
6. Nerekomenduojama visiškai atsisakyti riebalų, nes jie organizmui reikalingi.
7. Ribokite alkoholio kiekį. Alkoholis turi daug kalorijų (pvz., 0,3 l bokalas alaus turi apie 150 kalorijų). Atsiminkite, kad alkoholis skatina apetitą.
8. Valgykite kuo daugiau daržovių ir vaisių. Tačiau atsiminkite, kad džiovinti vaisiai, bananai turi nemažai kalorijų.
9. Valgykite iš mažų indų. Nors suvalgysite gerokai mažiau nei įprastai, bet jausitės sočios, nes ištuštinote pilną lėkštę.
10. Stenkitės valgyti mažiau. Kai susitrauks skrandis, jums užteks žymiai mažiau maisto.
11. Laiku numalšinkite alkį. Labai išalkus, suvalgoma gerokai daugiau. Kad taip neatsitiktų, negalėdamos laiku pavalgyti, bent truputį užkąskite.
13. Pietus pradėkite nuo sriubos. Suvalgius sriubą, norisi mažiau valgyti.
14. Valgykite lėtai, gerai kramtydamos maistą. Turi praeiti 15-20 min., kol smegenys gauna signalą, kad žmogus pasisotino.
15. Neprivalote suvalgyti visko. Jeigu esate soti, o lėkštėje liko maisto, nevalgykite jo.
16. Nevalgykite 2,5 valandos prieš miegą. Labai anksti pavakarieniavus, alkis gali trukdyti užmigti.