Kategorija: Kulinarija

Vegetarizmas – ne visada į sveikatą

Vegetarizmas - ne visada į sveikatą
Nusprendusieji tapti vegetarais turi kruopščiai planuoti valgiaraštį ir vartoti papildus. Būti vegetaru - madinga. Vis daugiau žmonių Lietuvoje pasiryžta nevalgyti mėsos ir populiarinti vegetarizmo idėjas, o vegetarų skaičius pasaulyje kasmet didėja. Didžiojoje Britanijoje yra 4 milijonai vegetarų, o Lietuvoje statistiniai duomenys apie vegetarus nerenkami. Specialistai spėja, kad šalyje mėsos nevalgo 1-2 procentai gyventojų. Vegetarai tvirtina, kad kitokie valgymo įpročiai sustiprina jų sveikatą. Jie įsitikinę, kad valgant mėsą organizme susidaro toksinių medžiagų, kurios nuodija ląsteles ir daro žmogų dirglesnį bei piktesnį. Be to, jų...

Vegetarėmis dažniau tampa moterys

Vegetarėmis dažniau tampa moterys
Spalio 1-ąją minima Tarptautinė vegetarų diena. Šią dieną žmonės skatinami nevalgyti mėsos ir susimąstyti apie savo mitybos įpročius. Gydytojai tvirtina, kad vegetarizmas turi privalumų ir trūkumų. Kauno medicinos universiteto klinikų dietologė Rūta Petereit sako, kad vegetarais tampama dėl kelių priežasčių. Vieni nevalgo mėsos dėl religinių ar moralinių įsitikinimų, teigdami, kad negalima žudyti gyvūnų. Kiti - dėl sveikatos, nes riebus gyvulinis maistas sukelia ligas arba vaikydamiesi madų, kadangi vis daugiau visuomenėje žinomų žmonių propaguoja vegetarizmą. Vegetarų yra kelių tipų. Vieni atsisako tik mėsos, bet...

Tapti vegetarais gali ne visi

Tapti vegetarais gali ne visi
Europą krečia vegetarizmo karštligė – žmonės masiškai rūpinasi savo sveikata ir nustoja valgyti mėsą, žuvį, kiaušinius bei pieno produktus. Nors toks gyvenimo būdas gelbsti nuo antsvorio, širdies ligų, hipertenzijos ir vidurių užkietėjimo, dietologai įspėja: fanatiškas vegetarizmas gali būti žalingas sveikuolių sveikatai. „Klaipėdos“ kalbinta dietologė Daiva Pipiraitė neneigė, kad vegetarai išties turi mažiau sveikatos problemų. „Tačiau nėra įrodyta, ar gera sveikata tiesiogiai susijusi su mėsos nevalgymu. Paprastai šie žmonės taip pat aktyviai sportuoja, nerūko, nevartoja alkoholio, gyvena aktyvų gyvenimą“, - pasakojo specialistė. Pasak jos,...

Vegetarinė mityba

Vegetarinė mityba
Pasaulyje populiarėja vegetarinės dietos. Tai skatina ne tik etiniai ar religiniai įsitikinimai, mada, bet ir vis dažnesni sveikatos sutrikimai, kuriuos sukelia netinkama mityba. Vegetarizmo šalininkai teigia, kad tokia mityba stiprina sveikatą, mažina rizika susirgti įvairiomis ligomis (širdies kraujagyslių, inkstų, cukriniu diabetu, vėžiu ir kt.). Kai kuriems vegetariškas valgiaraštis – tai siekis pakoreguoti kūno formas ir pagerinti mitybos įpročius. Taip pat yra žmonių, kurie tiesiog nemėgsta mėsos. Ši mitybos rūšis nėra nauja, ji patikrinta tūkstantmečių. Valgant tinkamai parengtą pilnavertį vegetarišką maistą, organizmas aprūpinamas visomis...

Krikščionybė Ir Vegetarizmas

Krikščioniškame pasaulyje plačiai išplitęs klaidingas įsitikinimas, esą Kristus valgė mėsą, kad Naujajame Testamente yra daugybė nuorodų į mėsą. Bet atidesnis žvilgsnis į graikų rankraščių originalus rodo, kad dauguma žodžių ("trophe", "brome" ir kt.), verčiamų žodžiu "mėsa", reiškia tiesiog "maistas" arba "valgymas" plačiąja prasme. Pavyzdžiui, Evangelijoje pagal Luką (8:55) skaitome, kad Jėzus prikėlęs moterį iš numirusių ir "liepęs duoti jai valgyti mėsos". Graikiškas originalo žodis "phago" verčiamas "mėsa", o jis reiškia tiesiog "valgyti". Taigi Kristus iš tikrųjų pasakė jai – "valgyk". Graikiškas žodis "kreas"...

Mėsa. McDonald’s

Mėsa. McDonald's
Trys ketvirčiai amerikietiškų karvių ir kiaulių reguliariai ėdė permaltus dvėsusių šunų ir kačių produktus. Jiems gi duodami maistiniai miltai... Tai gyvūnų prieglaudų tiekiama žaliava. Šiandien jų karvės ėda dvėsusius arklius, kiaules ir vištas. Be abejo miltų pavidale ar kokiose nors maistinių papildų variantuose. Mc Donoldas didžiausia mėsos vartotojas. Ketvirtis hamburgerių – tai melžiamų karvių, kurios jau nualintos ir nebetinka melžti, kurių daugelis pačios nebenueina į žudyklą, mėsa. Kad užmušti baisų kvapą, gražiems maisto produktams sugalvota daugybė cheminių kvapų, kaip kad keptos mėsos, sūrio...

Septynmetė mergaitė „McDonald’s“ maiste rado prezervatyvą

Septynmetė mergaitė „McDonald's“ maiste rado prezervatyvą
Šveicarijos policija praneša, kad tiria neįprastą pažeidimo atvejį - gautas pareiškimas, kad 7-metė mergaitė restorano „McDonald's“ maisto rinkinyje vaikams „Happy Meal“ rado prezervatyvą. Fribūro policija teigia, kad į pareigūnus kreipėsi mergaitės motina. Pasak jos, prezervatyvas buvo įmestas į skrudintas bulvytes. Pareigūnai aiškinasi, iš kur prezervatyvas atsirado „McDonald's“ restorane ir kaip jis pateko į „Happy Meal“. Jie taip pat tiria, kad prezervatyvas kėlė riziką vaiko sveikatai. Kol vyksta tyrimas, „McDonald's“ atstovai Šveicarijoje atsisako komentuoti įvykį....

184 kg sverianti mama savo trynukus maitina „McDonald‘s“ maistu

184 kg sverianti mama savo trynukus maitina „McDonald‘s“ maistu
Nenoriu, kad jie manytų, jog reikia galvoti apie tai, ką valgai“, — savo nenuginčijama išmintimi dalijosi 24 metų motina, britė Leanne Salt. Jos trynukai Deanna, Daisy ir Finlee kone kasdien „skanauja“ „McDonald‘s“ maistą, mat bedarbė Leanne „pernelyg užsiėmusi“ gaminti jiems „normalų“ maistą, rašo TheSun.co.uk. „Mano kūdikiai pirmą kartą paragavo „McDonald‘s“ maisto būdami šešių mėnesių. Aš jiems sukramtau visą maistą, nes jie dar neturi dantų. Antrą valandą aš jiems užkandėlei duodu traškučių. Matot, kūdikiai visada alkani — kartais lengviau jiems duoti maistą, kuris jau...

Apie viršsvorį. Kaip McDonald užkandžiai pakeitė pasaulį

Apie viršsvorį. Kaip McDonald užkandžiai pakeitė pasaulį
1948-aisiais Maurice ir Richard McDonaldai nusprendė, kad jiems jau gana sudaužytų indų ir nuostolių dėl nenuoramų lankytojų – paauglių. Jie atidarė pirmąjį McDonald restoraną vietoj jiems priklausiusio tradicinio užvažiuojamojo San Bernardino restorano Kalifornijoje. Kad pritrauktų lankytojus, McDonaldai nudažė pastatą ryškiai geltona spalva. Mėsainiai, sūrainiai, skrudintos bulvytės, pieno kokteiliai ir gazuoti gėrimai, pardavinėjami popierinėje taroje, buvo vieninteliai patiekalai šio restorano meniu. Kiekvienas 15 centų vertės mėsainis buvo pradėtas ruošti ir tiekti visiškai standartizuotai. Vienas darbuotojas kepė mėsainius, kitas prikraudavo į juos prieskonių, trečias vyniodavo...

Hamburgerio istorija

Hamburgerio istorija
Po 25 metus trukusių sociologinių tyrimų ir reklamos, sumuštinis Big Mac šiandien garsus kaip peliukas Mikis ir Kokakola. jĮ galima nusipirkti visur, jis amerikietiškas kaip laisvės statula. Tai vienintelis patiekalas pasaulyje, kurio taip nemėgsta virėjai, kurį taip smerkia gydytojai ir giria pacientai. JAV širdininkų sąjungos prezidentas Filas Sokolovas kažkada yra pasakęs: “Jei jame yra kas gero, tai tik tai, kad jo dėka kardiologai tapo milijonieriais”. Big Mac turi savo priešų, bet turi ir gerbėjų. “McDonald” istorijos autorius Maiklas Stylas tvirtina, kad amerikiečiai perka...