Archives for Alus - Page 2
“Gubernijos” miežiniai alūs
"GUBERNIJOS EKSTRA" alus tai šviesus alus, gaminamas iš itin kokybiško šviesaus miežinio salyklo, pačių geriausių karčiųjų ir aromatinių apynių, technologiškai apdoroto vandens, pridedant truputį kukurūzų, kurie yra pikantiška technologinė detalė, padedant išgauti ir išsaugoti šio alaus originalumą. Šiame aluje yra…
“Kvietinis baltas” alus
Kvietinis alus dar vadinamas baltu, mat vokiškas žodis "weise" reiškia baltas, o "weisen" - kviečiai. Panašiai kaip juoda duona skiriasi nuo pyrago, taip kvietinis alus -nuo miežinio. Todėl kvietinis laikomas ypatingu, išskirtiniu alumi ("specialties"). Šis alus yra labai lengvas, pasižymi…
Alaus istorija pasaulyje
Archeologai teigia, kad net giliausioje senovėje žmonės gerdavo alkoholio turinčius gėrimus. Ko gero, alus buvo išrastas atsitiktinai, kai miežiai buvo sumaišyti su vandeniu ir palikti, kol prasidėjo fermentacijos procesas. Seniausiu rašytiniu alaus receptu yra laikoma dalis poemos, parašytos 4000 metų…
Apie alaus atsiradima…
Įvairūs istoriniai šaltiniai nurodo skirtingą pirmojo alaus pagaminimo laiką - nuo 7000 iki 10000 metų prieš Kristų, tačiau visi istorikai sutaria, kad alus buvo sukurtas Mesopotamijoje. Mažame kaimelyje moterys pastebėjo, kad miežiai augantys laukuose tinka maistui, bet yra kieti ir…
Jaunimas skęsta aluje
Girti paaugliai, slampinėjantys po senamiestį ar “atsijungę” gulintys ant žolės. Priteršti kiemai ir sudaužytos vitrinos. Klaipėdos vasaros šventės – nesibaigiantis alaus gėrimas su šiais būtinais “atributais”. Ar egzistuoja alaus alkoholizmas, kodėl jaunimą traukia nestiprūs alkoholiniai gėrimai? Alaus alkoholizmas Narkologai tvirtina,…
Alaus tradicijos Vokietijoje
Vokiečiai pavalgyti mėgsta. Taip pat jie skanius ir įvairius skirtingų regionų valgius mielai užsigeria alumi. Ko jau ko, bet alaus įvairove ši šalis gali didžiuotis. Juk ne veltui Vokietija vadinama alaus šalimi. Įvairių tyrimų bendrovių duomenimis, vokiečiai (įskaitant ir abstinentus,…
Nacionaliniai gėrimo ypatumai
Na, už draugystę! Svarbiausia, kalbant apie alkoholį, – ne kokybė ir ne kaina. Ir netgi ne kiekis, nors kažkam ši mintis gali pasirodyti šventvagiška. Svarbiausia – kompanija. Kai geri namuose, Lietuvoje, viskas aišku. Andrius po 400 gramų išsyk užmiega, Vytas…
Programa „Žaldoko alus“ ekspozicijoje „Alaus kelias“
Biržų krašto muziejus „Sėla“ kviečia aplankyti unikalią ekspoziciją „Alaus kelias“ bei sudalyvauti programoje „Žaldoko alus“. Čia susipažinsite su senosios aludarystės reikmenimis ir aukštaičių vaišingumą menančiomis tradicijomis. Susėdę už balta staltiese padengto stalo paragausite biržietiško alaus, sūrio ir naminės duonos. Kartu…
Alus – ir turtuolių, ir vargšų malonumas
Kas pirmasis išvirė alų – mes tikriausiai niekada nesužinosime. Jeigu Jūs, gerdami bokalą šio skanaus, gaivinančio, truputį apyniais kvepiančio gėrimo, mintimis norėtumėt padėkoti tiems, kurie tą gėrimą sukūrė, būtų keblu. Alus yra toks senas gėrimas, kad nustatyti pirmuosius gamintojus paprasčiausiai…
Alus Vilniuje
Vilniuje, kaip ir Lietuvoje alus žinomas nuo seniausių laikų, antai net 17 amžiuje rusų pirkliai pirkdavo iš Lietuvos medžiagas alaus gamybai. Tiesa vienu metu pirkti medžiagas iš Lietuvos buvo uždrausta, nes pasak Rusijos bajorų - "est na Litve baba vedunja…