Prezidentūros skandalo užsakovai pakenkė tarptautiniam Lietuvos prestižui

Prezidentūros skandalo užsakovai pakenkė tarptautiniam Lietuvos prestižui

Smūgis šalies įvaizdžiui

Iki skandalo pagrindinės žinios iš Lietuvos buvo labai pozityvios. Buvo pranešama apie kylantį šalies ūkį, apie referendumo dėl šalies prisijungimo prie Europos Sąjungos teigiamus rezultatus, apie vyrų krepšinio rinktinės pergalę Europos čempionate ir kt. „Tokia šalis kaip Lietuva nedažnai patenka į užsienio dienraščių puslapius ar televizijos žinių laidų eterį. Turi įvykti kas nors labai gero ar labai blogo, kad mes atkreiptume į save kitų dėmesį“, – sakė kompanijos Viešųjų ryšių partneriai vadovas Mykolas Katkus.

M.Katkaus nuomone, prezidentinis skandalas pakenkė šalies įvaizdžiui. „Pradžioje užsienio žiniasklaida nelabai domėjosi skandalu, tačiau didėjantis įvairiausių antraščių srautas, kuriame kartojami žodžiai „Lietuva, mafija, banditai“, labai kenkia šalies, kaip patikimos valstybės, įvaizdžiui“, – nurodė viešųjų ryšių specialistas. Pašnekovo teigimu, užsienietis visą informaciją apie skandalą Lietuvoje gauna viename trumpame žinių bloke, kuriame nesigilinama į niuansus. Todėl Lietuvos įvaizdžiui būtų buvę žymiai geriau, jei skandalo nebūtų visai.

Straipsniai 1 reklama

***
– Ar, Jūsų nuomone, dabartinis skandalas labai pakenkė
tarptautiniam Lietuvos prestižui? (Dangyra APANAVIČIENĖ)
– Manau, kad taip. (Seimo narys Algirdas BUTKEVIČIUS)
***

Jei bandytume suskaičiuoti visus žmones, kurie patyrė skriaudų dėl valdininkų neatsakingumo ir piktybiško aplaidumo, skaičius tikrai būtų įspūdingas. Ypač skaudi yra žemės nuosavybės susigrąžinimo tema. Praėjusį pavasarį Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Valstybės kontrolieriai atskleidė begalę žemėtvarkininkų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi faktų. Šiuo metu kai kurie valdininkai dėl to jau yra netekę postų, jų veiklą tiria prokuratūra. Kas galėtų paneigti, kad Prezidentūros skandalą organizavo (žemės prisigrobę) valdininkai ir seimo nariai?

Daugiausia pranešimų apie Lietuvą užsienio žiniasklaidoje per paskutinįjį 2003 m. ketvirtį buvo susiję su šalyje vykstančiu Prezidentūros skandalu. Jau pasirodė ir analitinių straipsnių esą dabartinis skandalas pakenkė Lietuvos prestižui žymiai labiau, nei tikros ir tariamos Smailytės išdaigos. “Bachūrai” iš Rytų netikėtai pranyko kartu su visais barzdylomis modžachedais. Matyt, skandalo finansavimas priblėso, nors sprendžiant pagal apimtis ir trukmę, jis turėjo būti milžiniškas.

Spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje apsiribota trumpais naujienų agentūrų pranešimais apie VSD pažymoje ir Lietuvos spaudoje paviešintus įtarimus dėl galimų Prezidento aplinkos ryšių su organizuotu nusikalstamumu bei Rusijos specialiosiomis tarnybomis. Užsienio spaudos publikacijose pabrėžiami įtarimai Prezidento aplinkai dėl ryšių su mafija, tarptautiniu terorizmu. Su Prezidentūra susiję įvykiai vadinami lietuvišku votergeitu arba paksasgeitu, korupcijos skandalu, afera ir politine krize. Daugelio leidinių antraštėse buvo skelbiama apie tariamus valstybės vadovo ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais arba rusų mafija.

Lithuania: President and Friend of the Mafia? // TRANSITIONS ONLINE 2003 11 11

Lithuanian President’s Aides Resign as Mafia Crisis Deepens // WMRC Daily Analysis, 2003 11 13

Acusado de mafioso el presidente lituano // EL PERIÓDICO DE CATALUNYA 2003 11 13

Le gouvernement Paksas miné par les affaires // LE FIGARO 2003 11 14

Lithuanian President Faces Impeachment over Mafia Scandal // WMRC DAILY ANALYSIS 2003 11 18

Litouwse president dieper in moeilijkheden // DE TIJD 2003 11 21

Acusan al lider lituano de tener vinculos mafiosos // EL MUNDO 2003 11 23

Lithuania: Paksasgate // BUSINESS EASTERN EUROPE 2003 11 24

Lithuanian links to Russian mafia // IRISH TIMES 2003 11 25

Afera na Litwie – będą usuwać Paksasa? // GAZETA WYBORCZA 2003 11 25

Mafia-Vorwürfe bestätigt // SÜDDEUTSCHE ZEITUNG 2003 11 26

`Lithuanian Watergate’ ensnares new leader; Paksas faces impeachment calls over alleged mob ties // CHICAGO TRIBUNE 2003 11 27

Nowe rewelacje prasowe w aferze Paksasgate // GAZETA WYBORCZA 2003 11 28

Altenbockum, J. Die Paksas-Affäre. Die Leiden der jungen Demokratie in Litauen //

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG 2003 11 28
LITOUWEN Afzetting dreigt voor Paksas // DE GELDERLANDER 2003 12 02

Lithuanian president „vulnerable” in corruption scandal – committee // CHANNELNEWSASIA 2003 12 02

Lithuania: President linked to mobsters // OTTAWA CITIZEN 2003 12 02

Uotergeitas v razgare // NEZAVISIMAJA GAZETA 2003 12 03

Spalio 27 d. LE MONDE išspausdino straipsnį „Lietuvos prezidentas apkaltintas ryšiais su mafija”. Straipsnyje rašoma, kad likus šešiems mėnesiams iki Lietuvos narystės ES, po VSD pateiktos pažymos šalyje kilo sąmyšis, prezidento patarėją kompromituojanti informacija sukėlė politinę krizę Lietuvoje. Ši istorija vadinama „lietuvišku Watergate”. Straipsnyje rašoma apie aukščiausių šalies pareigūnų reakciją į šiuos įvykius, Prezidento kalbą televizijoje (cituojami jos fragmentai), Ministro Pirmininko raginimą nepanikuoti ir opozicijos reikalavimą kelti Prezidento apkaltos klausimą.

Lapkričio 1 d. apie įvykius Lietuvoje parašė THE NEW YORK TIMES savo internetiniame numeryje. Lapkričio 3d. naujienų agentūros REUTERS parengtą pranešimą („Lietuvos politinė krizė gilėja“) paskelbė CNN.

Anglakalbė žiniasklaida didesnį dėmesį į Lietuvos Prezidento komandos krizę atkreipė lapkričio pabaigoje, kai įvyko protesto mitingas prie Prezidentūros. Lapkričio 23d. CNN parodė reportažą apie mitingą Vilniuje, kurio dalyviai reikalavo Prezidento Rolando Pakso atsistatydinimo. Reportaže teigiama, kad keli tūkstančiai lietuvių, susibūrę prie prezidento rūmų Vilniuje, reikalavo Rolando Pakso atsistatydinimo. Jie piktinosi dėl šią Baltijos valstybę krečiančio skandalo, pratrūkusio likus penkiems mėnesiams iki šalies įstojimo į Europos Sąjungą. Apie politinį skandalą Lietuvoje reportažus taip pat parengė BBC ir EURONEWS. Apie tūkstantinį mitingą prie Prezidentūros, raginantį šalies vadovą atsistatydinti, panešė daug kitų užsienio laikraščių:

Thousands Rally for President’s Resignation // LOS ANGELES TIMES. 2003 11 23.

Protesters demand president resign // EDMONTON JOURNAL. 2003 11 23.

Lithuanians rally to demand president resign // MONTREAL GAZETTE. 2003 11 23.

Protesters want Lithuania leader out // THE SAN DIEGO UNION-TRIBUNE 2003 11 23

Tausende Litauer fordern Präsidenten-Rücktritt // SALZBURGER NACHRICHTEN. 2003 11 30.

Tausende Litauer fordern Rücktritt von Paksas // AP GERMAN WORLDSTREAM 2003 11 30

Lithuanians rally against president // THE TORONTO STAR 2003 12 01.

Marchers call for president’s ouster // CHICAGO TRIBUNE. 2003 12 01.

Massenproteste gegen Präsident Paksas // FRANKFURTER RUNDSCHAU 2003 12 01.

Litauen: Proteste gegen Staatschef // TAGESZEITUNG 2003 12 02.

Lapkričio 21 d. THE NEW YORK TIMES informavo apie skandalą antrašte „Lithuania: President says he won‘t quit“. Laikraštis įvardino tik įtarimus Prezidentui dėl ryšių su Rusijos nusikaltėliais, neminėdamas kitų kaltinimų.

THE CHICAGO TRIBUNE lapkričio 27 d. paskelbė straipsnį „Lithuanian Watergate ensnares new leader“, kuriame pabrėžiama, jog J. Borisovas įtariamas derėjęsis su Sadamu Huseinu dėl ginklų tiekimo, o šalies prezidentas ignoravęs VSD perspėjimus apie tai. Straipsnyje teigiama, kad, anot analitikų, skandalas kenkia Lietuvos reputacijai pačiu netinkamiausiu laiku – artėjant narystei ES ir NATO, ir gali atstumti potencialius investuotojus. Tuo tarpu Rusijos nusikaltėliai bando pasinaudoti Lietuva – būsima ES nare – kaip tramplinu plėsti savo veiklai Europoje.

Apie įvykius Lietuvoje iš JAV dienraščių daugiausiai informavo THE WASHINGTON TIMES. Prezidentūros skandalu, ypač Prezidento fraze „Esu ramus kaip belgas“ domėjosi NATIONAL PUBLIC RADIO. Apie įvykius Lietuvoje rašė ir mažesni JAV dienraščiai (pvz., SAN DIEGO UNION TRIBUNE 2003 11 23).

Britų THE GUARDIAN 2003 11 20 straipsnyje „Lithuanian leader faces storm over mafia links” (Walsh, N. P) akcentavo, kad ES ir NATO plėtros kritikai politinę LR Prezidentūros krizę laiko šalies valdžios korumpuotumo ir sovietinių tradicijų gajumo įrodymu. Tas pats tvirtinama kitose publikacijose (Skaržinskaitė, A. Lithuania: Paksasgate // BUSINESS EASTERN EUROPE 2003 11 24)

Lapkričio 27 d. prancūzų dienraštis LE MONDE pasakojo (Rapport tres embarrassant pour le President Paksas) apie parlamentinei tyrimo komisijai VSD pateiktą pranešimą, kuriame Prezidento patarėjai kaltinami ryšiais su organizuotais nusikaltėliais, kišimųsi į policijos darbą ir privatizavimo procesus.

Kitame prancūzų dienraščio numeryje buvo rašoma apie parlamentinės Komisijos rengiamas išvadas, kuriose šalies vadovas kaltinamas ryšiais su rusų mafija. Dienraštis teigė, kad Prezidentui gresia apkalta (Jacob, A. Accuse de liens les milleux mafieux russes, le president de lituanie est menace de destitution // LE MONDE 2003 11 29).

Gruodžio 1 d. LE MONDE informavo (Rapport parlementaire accablant le president Paksas), kad Lietuvos Seimo Specialioji tyrimo komisija paskelbė R. Paksui nepalankias išvadas, kuriose konstatuojama, jog Prezidentas buvo ir yra pažeidžiamas. Tai kelia grėsmę valstybės saugumui.

THE INDEPENDENT (Krushelnycky, A. Lithuania prepares to oust its president // 2003 12 03) pabrėžė, kad 2004 m. Lietuva turėtų tapti NATO ir ES nare bei pacitavo Prezidento R. Pakso, teiginį, esą, Prezidentūros skandalą galėję inicijuoti Lietuvos euroatlantinės integracijos siekiais nepatenkinti žmonės.

Su Prezidentūros krize susijusius įvykius Lietuvoje operatyviai nušvietė skandinavų spauda. Lapkričio 3 d. DAGENS NYHETER straipsnyje „Prezidentas neigia ryšius su nusikaltėliais” rašoma, kad R. Paksas atmetė kaltinimus dėl ryšių su tarptautiniais nusikaltėliais, teigdamas, kad jie sufabrikuoti, ir prisipažino esąs šokiruotas saugumo tarnybos veiksmais. SVENSKA DAGBLADET žinutėje „Lietuvos prezidentas jaučia spaudimą” papildomai informavo, kad su skandalu susijusio A. Kikališvilio įmonė domėjosi privatizavimo procesu Lietuvoje.

Lapkričio 3 d. Suomijos nacionalinės televizijos YLE1 vakaro žinių laidoje parodė trumpas reportažą iš Vilniaus apie skandalą, kilusį dėl slaptos saugumo tarnybų pažymos. Pateikta tik trumpa informacija be komentarų.

Lapkričio 4 d. pagrindinis Suomijos dienraštis HELSINGI SANOMAT išspausdino straipsnį „Lietuvos Prezidentas jaudinasi dėl savo reputacijos”, kuriame pateikiama daugiau faktų ir informacijos apie įvykių Vilniuje eigą. Kalbinta ambasadorė T. Kiekko patvirtino, kad Prezidentas Paksas savo pareiškime tautai atsiribojo nuo įtarinėjimų ir kaltinimų.

Skandalu nuo pat pradžių aktyviai domėjosi vokiškai rašanti spauda. Vienas didžiausių Austrijos dienraščių DIE PRESSE lapkričio 4 d. atspausdino straipsnį „Prezidentas Paksas įtariamas ryšiais su mafija” („Präsident Paksas unter Mafia-Verdacht”). Straipsnio įžangoje rašoma, kad Lietuvos Prezidentas savo rinkimų kompaniją finansavo iš įtarimą keliančių Rusijos šaltinių. R. Paksas, pasak dienraščio, paneigė visus jam mestus kaltinimus.

Žurnalas SPIEGEL 2003 11 10 (Nr.46) paskelbė straipsnį „Kriminelles Milieu”, kuriame tvirtina, kad Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas įsivėlė į politinį skandalą dėl savo aplinkos ryšių su Rusijos nusikalstamomis struktūromis bei šios šalies specialiųjų tarnybų agentais. Pabrėžiama, kad aferą atskleidė JAV šalininku laikomas Lietuvos saugumo tarnybos vadovas Mečys Laurinkus, remdamasis VSD ir JAV specialiųjų tarnybų surinkta informacija. Laikraštis nurodo, kad prieš savaitę vizito į Berlyną atvykęs Prezidentas R. Paksas, teigė, jog visas šis skandalas esąs sąmokslas, kuriuo siekiama sutrukdyti pakeisti Lietuvos saugumo tarnybos vadovą.

Vokiečių dienraštis FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Altenbockum, J. Die Paksas-Affäre // 2003 11 28) pareiškė nuomonę, kad net jeigu R. Paksas neatsistatydins, ar apkaltos metu nebus atstatydintas, jo dienos suskaičiuotos, nes jau dabar šalies vadovas prarado autoritetą Seime ir Vyriausybėje. Apžvalgininko teigimu, Prezidento susilpnėjimas gali būti naudingas premjerui Algirdui Brazauskui, nes Prezidentūrai praradus Valdo Adamkaus kadencijos metais sukauptą autoritetą, Vyriausybės ir valdančiosios daugumos įtaka išaugs.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG pranešė (Urban, T. Mafia-Vorwürfe bestätigt // 2003 11 26), kad Lietuvos Seimo Speciali tyrimo komisija patvirtino kaltinimus Prezidento Rolando Pakso patarėjams dėl ryšių su mafija. Dauguma Komisijos narių siūlo Seimui pradėti Prezidento apkaltos procedūrą.

DER TAGESSPIEGEL (Wyszynski, J. Überflieger vor dem Absturz // 2003 11 30) pasakojo apie Lietuvoje įsiliepsnojusi skandalą ir komentavo Prezidento laikyseną: šalies vadovas atsisakė išsiaiškinti pateiktus faktus, nepripažino savo kaltės ir oponentams priekaištavo dėl valstybinio mąstymo trūkumo.

Kaimyninės Latvijos spauda daug dėmesio skyrė pranešimams apie galimus Lietuvos valstybės pareigūnų ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais. Straipsniai šia tema iš esmės pasirodydavo kasdien. Publikacijas apie įvykius Lietuvoje galima suskirstyti į keletą grupių. Pirmojoje – pačioje gausiausioje – grupėje vyrauja iš esmės objektyvus, santūrus tonas, remiamasi Lietuvos žiniasklaidos ir oficialiais informacijos šaltiniais. Antrojoje straipsnių grupėje, kuriai priklauso išimtinai radikalių pozicijų besilaikanti rusakalbė spauda, ypač išryškinamas santykių su Rusija aspektas, o autoriai daro vienareikšmę išvadą: įvykiai Lietuvoje – tai provokacija tų jėgų, kurioms nepriimtini normalūs Lietuvos ir Rusijos santykiai bei tokią politiką vykdantis prezidentas.

Atskirą grupę sudaro keletas straipsnių, kuriuose iškeliamas privatizacijos aspektas – kadangi prezidento patarėjai įtariami ryšiais su tarptautiniais nusikaltėliais, todėl kyla abejonių dėl pastarųjų privatizacijos procesų skaidrumo, iš kurių Latvijai svarbiausias buvo „Stumbro“ privatizavimas, kuriame dalyvavo, tačiau iš konkurso dėl nepatikimumo buvo pašalinta Latvijos bendrovė „Latvijas balzams“.

Lapkričio 1 ir 3 dienomis straipsnius šia tema su nuotraukomis pirmuosiuose puslapiuose paskelbė DIENA („Skandalas juodina Paksą“, lapkričio 1 d.), NEATKARIGA RITA AVIZE („Lietuvos prezidentas skandalo epicentre“, lapkričio 1 d.), rusakalbis TELEGRAF („Bomba prezidentui“, lapkričio 3 d.).

Išsamiai šią temą nušvietė, nors ir ne pirmuosiuose puslapiuose, rusakalbiai CHAS („Kuo kaltinamas Rolandas Paksas“, lapkričio 1 d.), KOMMERSANT BALTIC („Lietuvoje įsiliepsnojo Paksasgeitas“, lapkričio 3 d.), taip pat latviškieji LAUKU AVIZE („Paksas neigia ryšį su Rusijos nusikalstamaisiais sluoksniais“, lapkričio 1 d.), DIENAS BIZNESS („Prezidentas įpainiotas į skandalą“, lapkričio 3 d.), DIENA (“Premjeras nurodo skandale minėtiems pareigūnams atsistatydinti“, lapkričio 3 d.).

Iš esmės straipsniuose remiamasi naujienų agentūrų pranešimais bei Lietuvos žiniasklaidos medžiaga, straipsnių tonas nuosaikus. Pranešama, jog Latvijos parlamento nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas V. Krištopanas išvyko į Vilnių susipažinti su Lietuvos specialiųjų tarnybų patirtimi, siekiant išvengti klaidų reformuojant analogiškas struktūras Latvijoje. TELEGRAF korespondentas A.Vidiakinas, vertindamas įvykius Lietuvoje kaip opozicijos pastangas iš paskutiniųjų pakenkti prezidentui, šių įvykių užuomazga laikė liepos mėnesį V.Landsbergio paskelbtus perspėjimus apie tai, jog Rusija bandys pakirsti Lietuvos valstybės saugumą iš vidaus, įterpdama savo atstovus į valdžios struktūras, tarp jų ir prezidentūrą.

Iš kitų straipsnių išsiskiria lapkričio 3 d. rusakalbio VESTI SEGODNIA publikacija „Rolandai, mes su tavimi!”, kurio autorius – žurnalistas ir Parlamento narys (PCTVL frakcija) Nikolajus Kabanovas pateikia savą įvykių versiją. Pasak autoriaus, Prezidentas buvo užsipultas dėl opozicijai nepriimtinos Lietuvos užsienio politikos tendencijos – suartėjimo su Rusija. Užsienio politikos specialistai, susivilioję rizikingomis diplomatinėmis iniciatyvomis, nesugebėjo suderinti rengiamo Rusijos prezidento vizito ir paramos Užkaukazės valstybių suartėjimui su NATO, teigia autorius.

Latvijos spaudoje buvo minima žinia apie galimą Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje perėjimą dirbti į Prezidentūrą.

Rusijos spauda kurį laiką stebėjo skandalą, jo nekomentuodama. Vėliau pasirodę komentarai akcentavo Prezidentūros kaltinimus ryšiais su Rusijos nusikalstamu pasauliu. Daugiausia šia tema rašė internetiniai Rusijos žiniasklaidos šaltiniai.

RBC DAILY žurnalistas teigė (Vinogradov, A. Rossija zavajovyvajet Litvu izvnutri // 2003 11 18), kad Lietuvoje įsiliepsnojęs skandalas naudingas JAV, nes naujosios ES narės bus sukompromituotos korupcijos skandalais, tuo būdu blokas susilpnės, jame atsiras prielaidų skilimui tarp senųjų ir naujųjų narių. Kita vertus, ir JAV, ir ES naudinga, kad Lietuva labiau į Vakarus pakreiptų savo užsienio politiką, kuri prie R.Pakso orientavosi ne tik į Vakarus, bet ir į Rytus. Autorius konstatuoja, kad nors ir paskelbusi nepriklausomybę Lietuva išlieka priklausoma nuo Rusijos politiškai ir ekonomiškai, nepaisant pastangų pakeisti šią priklausomybę į labiau vakarietišką – JAV ar ES.

Lapkričio 17 d. IA LENTA.RU spausdino Jelenos Liubarskajos straipsnį „Jų prezidentas ir mūsų mafija“, kuriame išdėstoma Respublikos Prezidento išrinkimo istorija ir skandalo kilimo aplinkybės. Siūloma išvada, kad Rusijos problemų masteliu šis skandalas nereikšmingas, tačiau Lietuvos visuomenės supratimu, bet kokia informacija, kompromituojanti šalies Prezidento patarėją ir patį Prezidentą, kelia grėsmę Lietuvos saugumui. „Kad ir kaip egzotiškai tai atrodyto rusams, tokia nuomonė Europoje yra gana paplitusi ir turi teisę gyvuoti,“ – teigia straipsnio autorė.

Lapkričio 18 d. dienraštis KOMMERSANT paskelbė Vladimiro Vodo straipsnį „Prezidentas duoda parodymus prokurorui“ su paantrašte „O buvęs prokuroras rengiasi tapti Prezidentu“. Dienraščio korespondentas Vilniuje informavo apie prasidėjusią Respublikos Prezidento apklausą, priminė skandalo ištakas ir svarsto, kokios paramos galėtų sulaukti konservatoriai, kurie nori pareikšti nepasitikėjimą Prezidentui Seime. Lapkričio 18 d. IA RBC DAILY spausdina Aleksejaus Vinogradovo straipsnį „Rusija užkariauja Lietuvą iš vidaus“. Straipsnio autoriaus nuomone, Lietuvos opozicija ir CŽV rengia dar vieną „Maskvos sąmokslo“ bylą.

Lapkričio 20 d. politinių komentarų informacinis portalas POLITCOM.RU spausdina Vitalijaus Portnikovo straipsnį „Afrikos pėdsakas Pakso byloje“. Straipsnio autorius teigia, kad J. Borisovas norėjęs tapti Lietuvos generolu, kadangi jo verslo partneriai iš Afrikos taip pat buvo generolai. Dėl to, kaip teigiama, NATO ir buvo labiausiai susirūpinusi, nes šalys, su kuriomis bendradarbiavo J. Borisovas, nėra Aljanso draugės. V. Portnikovas daro išvadą, kad reikia ieškoti ne Rusijos pėdsakų, o „trečiojo pasaulio“ šalių pėdsakų šiame skandale.

V. Vodo straipsniai dienraštyje KOMMERSANT (Prezident dajot pokazanija prokuroru // 2003 11 18, Prezidentu Litvy grozit skandal // 2003 11 21) ir NOVOJE VRIEMIA (Polzuščij perevorot v žanrie operety // 2003 11 30) pateikė Prezidento aplinkos nuomonę, pasak kurios skandalo potekstė yra politinė, juo rinkimus pralaimėjusios jėgos siekia revanšo bei bando apsaugoti nusistovėjusią korumpuotą sistemą. Pranešama, kad Respublikos Prezidentas R. Paksas lankėsi Irake, o Lietuvoje toliau dirbo specialioji Seimo komisija. Jos pirmininkas A. Sakalas informavo, jog Komisija nustatė, kad R. Paksas pažeidė rinkimų įstatymą.

Lapkričio 21 d. IA REGNUM spausdina Lietuvos politikų pasisakymus „Mes murdysimės šioje pelkėje“: Lietuvos politikai apie Lietuvos Prezidento ateitį“. Apie Respublikos Prezidento R. Pakso ateitį svarstė Seimo nariai Vytenis Andriukaitis ir Kęstutis Glaveckas, Liberalų ir centro partijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Gentvilas bei TSPMI direktorius Raimundas Lopata.
Anot agentūros, V. Andriukaitis teigė, kad Respublikos Prezidentas gali arba atsistatydinti, arba praeiti apkaltos procesą. Tai yra ilga ir sudėtinga procedūra, ir jis nesiimąs prognozuoti, kuo ji baigsis. K. Glavecko nuomone, esą nedaug galimybių, kad R. Paksas liks savo poste. E. Gentvilas tvirtino, kad Respublikos Prezidentas arba atsistatydins pats, arba bus atstatydintas. R. Lopatos nuomone, iš susidariusios situacijos galimos dvi išeitys: arba Respublikos Prezidentas pasitraukia iš posto, arba įrodo, kad yra nesusitepęs.

Lapkričio 16 d. IA REGNUM spausdina savaitės įvykių Lietuvoje apžvalgą „Lietuvos Parlamento komisijos vadovas Aloyzas Sakalas: Lietuva finansuoja tarptautinį terorizmą. Lietuva per savaitę“. Rašoma apie tai, kad Lietuvos inteligentai paragino Respublikos Prezidentą R. Paksą atsistatydinti; J. Borisovo pašalinimą iš prezidentinės partijos; A. Sakalo pareiškimą apie Lietuvos finansuojamą tarptautinį terorizmą; Generalinio prokuroro raginimą sunaikinti telefoninį įrašą, kuriame girdimas R. Pakso balsas; Respublikos prezidento atsistatydinimą; opozicijos raginimą Respublikos Prezidentui nevykti į Iraką bei Vašingtoną; Premjero raginimą greičiau baigti šį „spektaklį“; keistus lapkričio mėnesio partijų bei politikų reitingus; įtartiną alkoholio įmonių privatizavimą; „neskęstančius“ diplomatus; skelbiama Latvijos Prezidentės V. Vykės-Freibergos nuomonė apie įvykius Lietuvoje.

Vremia novostej (Skripov, V. Opasnyje sviazi s rossijanami // 2003 11 28) pabrėžė, kad Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas atsisakė viešai atsakinėti į Seimo komisijos klausimus. Lietuvos Prezidentas savo atsisakymą vykti į Komisijos posėdį aiškino tuo, kad nenori sukurti precedento būsimiems Lietuvos prezidentams. Dėl šio sprendimo prezidentą palaikęs ir Premjeras Algirdas Brazauskas.

Gruodžio 18 d. IA „VREMJA NOVOSTEJ“ spausdino Vladimiro Skripovo straipsnį „Apkalta artėja“. Informuojama apie Seime numatomą apkaltos Prezidentui R. Paksui procesą. Pranešama, kad Seimo Pirmininkas A. Paulauskas taip pat pasirašė po apkaltos tekstu. Tai turėtų būti signalas Prezidentui, kuris ir toliau laikosi savo tvirtos pozicijos – nesitraukti.

Gruodžio 18 d. Natalijos Smirnovos straipsnis „Viskas parengta Prezidento atstatydinimui“ spausdinamas internetiniame leidinyje „GAZETA“. Pranešama apie tai, kad Seimo nariai, pasirašę po apkaltos R. Paksui tekstu, savo pašto dėžutėse rado tualetinio popieriaus.

Gruodžio 18 d. Dienraštis „VEDOMOSTI“ spausdino Aleksejaus Nikolskio straipsnį „Įvaizdžio auka“. Informuojama apie apkaltos Respublikos Prezidentui R. Paksui procesą. Pateikiamos LR Seimo nario V. Orechovo ir žurnalo „Rusija globalioje politikoje“ redaktoriaus F. Lukjanovo nuomonės, jog galintis pusmetį užsitęsti apkaltos procesas turės neigiamos įtakos Lietuvos, siekiančios narystės ES, įvaizdžiui.

Gruodžio 22 d. dienraštis KOMMERSANT spausdino Vladimiro Vodo straipsnį „Lietuvos Prezidento rėmėjų suvažiavimas vyko lauke“. Rašoma apie naujo visuomeninio judėjimo „Už Prezidentą ir teisingą Lietuvą“ steigiamąjį suvažiavimą, kuriame, organizatorių vertinimu, dalyvavo 3 tūkstančiai R. Pakso rėmėjų. Pasakojamos mitingo perkėlimo ant Tauro kalno aplinkybės; cituojamas Lietuvos liberalų demokratų partijos lyderis V. Mazuronis, kuris Sporto rūmų direktorių V. Vasiliauską, neįsileidusį į rūmus R. Pakso rėmėjų, lygina su buvusiu LKP CK sekretoriumi N. Mitkinu, kuris savo laiku į Sporto rūmus neįleido „Sąjūdžio“ aktyvistų. Informuojama, kad mitingo dalyviai nutarė vietose steigti demokratijos ir R. Pakso palaikymo štabus, pareikalavo baigti Lietuvos VIP tęsiamą „melo ir šmeižto kampaniją“.

Gruodžio 19 d. dienraštis KOMMERSANT išspausdino Vladimiro Vodo straipsnį “Rolandas Paksas kaip niekada priartėjo prie apkaltos”. Dar kartą primenama dviejų su puse mėnesio įvykių Lietuvoje istorija. Seimo narys R. Pavilionis reiškia susirūpinimą, kad Lietuvos VIP kuria neigiamą po apkaltos tekstu nepasirašiusių Seimo narių įvaizdį. Taip pat aiškinama, kaip turėtų būti sudaroma Seimo specialioji komisija, nagrinėsianti apkaltą R. Paksui. Spausdinamas Seimo narių komisijos išvados.

Gruodžio 22 d. dienraštis IZVESTIJA paskelbė korespondenčių Jelenos Daneiko ir Jelenos Šesterninos straipsnį „Lietuvos Prezidentas įtariamas ryšiais su Maskva, tačiau jį atstatydinti norima ne už tai“. Straipsnyje analizuojama, ar bus atstatydintas Respublikos Prezidentas R. Paksas, o jei bus, tai kas užims Respublikos Prezidento postą. Savo nuomonę apie tai dėsto Seimo Pirmininkas A. Paulauskas, laikinosios Seimo komisijos pirmininkas A. Sakalas, Seimo konservatorių partijos lyderis A. Kubilius, Vilniaus gyventojai, remiantys R. Paksą. Nemažai dėmesio skiriama konservatorių pozicijai, teigiančiai, kad Lietuva domisi užsienio, ypač Rusijos, žvalgyba bei Rusijos mafija. Straipsnio autorės teigia, kad Maskva nelaiko R. Pakso prorusišku politiku. Be to, pažymima, jog Rusija Lietuvai turi žymiai mažiau pretenzijų nei Latvijai ar Estijai.

Gruodžio 22 d. vakare IA „RBC DAILY“ spausdino Dmitrijaus Koptiubenko straipsnį „Lietuva liks be Prezidento“. Straipsnio autorius informavo apie prasidėjusį apkaltos R. Paksui procesą ir, vadovaudamasis ekspertų nuomonėmis, siūlė išvadą, kad jei dabartinis LR Prezidentas būtų atstatydintas, Lietuvos ir Rusijos santykiai ženkliai pablogėtų, tačiau jo atstatydinimas, matyt, nesudarytų jokių sunkumų Lietuvai tapti visateise ES bei NATO nare. Politinių technologijų centro generalinio direktoriaus Boriso Makarenko nuomone, „Lietuva – stabiliausios demokratijos posovietinėje erdvėje šalis. Jo nuomone, tai, kas vyksta Lietuvoje yra liga, bet ji nepakerta demokratijos pagrindų“.

Dienraštis 2003 12 24 NEZAVISIMAJA GAZETA PUBLIKAVO Elenos Jurkevičienės straipsnį-interviu „Lietuvos Prezidentas: aš visada einu iki pergalės“. Atsakydamas į žurnalistės klausimus Respublikos Prezidentas įvertino Lietuvos ir Rusijos santykius, kurie, jo manymu, yra „normalūs, draugiški ir pragmatiški“; prisiminė „Williams“ istoriją, pasakojo apie pilietybės suteikimą J. Borisovui.

Kaliningrado srities žiniasklaidos susidomėjimas įvykiais, susijusiais su kaltinimais Prezidento aplinkai, nebuvo didelis. Šio Rusijos regiono spaudoje pirmas straipsnis pasirodė 2003 11 04 dienraštyje KASKAD („Respublika“ vzorvala političeskuju bombu), kuriame autorė O. Ariutova nepateikė vertinimų dėl Lietuvoje kilusio skandalo, bet glaustai atpasakojo Lietuvos spaudoje pasirodžiusią informaciją. Dienraštyje KALININGRADSKAJA PRAVDA 2003 11 05 paskelbtas V. Pūko straipsnis pavadinimu „K čemu tianutsja ščupalca mafiji”, kuriame ne tik aptariami LR Prezidento aplinkos ryšiai su nusikalstamu pasauliu, bet ir pateikiamas VSD profesionalumo vertinimas, prisimenant 2003 m. vasaros skandalą dėl nesėkmingo saugumiečių bandymo verbuoti vieno Lietuvos dienraščio žurnalistą.

Įvykius Lietuvoje išsamiai nušvietė ir plačiai komentavo lenkų spauda. Lapkričio 3 d. dienraščio GAZETA WYBORCZA nuomone, išsakytoje straipsnyje „Rusijos mafija apraizgo Lietuvą”, Lietuvoje kilo pats didžiausias politinis skandalas šalies istorijoje. Dienraštis spausdino Rimvydo Valatkos komentarą, teigiantį, kad Prezidentas Rolandas Paksas gali išlikti savo pareigose, kadangi jį ginti stojo ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas ir valdančioji dauguma. Dienraščio TRYBUNA straipsnyje „Specialiųjų tarnybų ataka” rašoma, kad negalima paneigti Prezidento aplinkos platinamos versijos, esą kilęs skandalas – tai Valstybės saugumo departamento vadovo Mečio Laurinkaus kerštas už bandymą atšaukti jį iš užimamų pareigų. Dienraštis RZECZPOSPOLITA straipsnyje „Lietuviškas Watergate?” informavo, kad neeiliniame Lietuvos Seimo posėdyje aptartos šalies nacionaliniam saugumui kilusios grėsmes. Dienraštis rašė, kad posėdyje turėtų būti paskirta komisija, kuri ištirs saugumo tarnybų pažymą dėl galimų Prezidento Rolando Pakso aplinkos, o gal net ir jo paties, kontaktų su tarptautinėmis nusikalstamomis organizacijomis.

Lapkričio 4 d. pasirodė keletas publikacijų: „Paksas prie gėdos stulpo” (RZECZPOSPOLITA), „Seimas ištirs prezidentą” (GAZETA WYBORCZA), „Sąmokslas – sako prezidentas” (TRYBUNA) – tokiomis antraštėmis apie įvykius Lietuvoje pranešė pagrindiniai Lenkijos dienraščiai. Pažymėtina, kad nors lenkų žiniasklaida plačiai nušvietė skandalą, tik dienraštis RZECZPOSPOLITA ėmėsi jį rimčiau komentuoti, tuo tarpu kiti apsiribojo Lietuvos žiniasklaidos pateiktos informacijos perpasakojimu. Pasak RZECZPOSPOLITA komentaro, pavadinto „Be grįžimo prie sovietinio dominavimo”, nežinant viso politinio skandalo smulkmenų sunku tvirtinti, kiek šie įvykiai gali padaryti įtakos Lietuvos suverenumui, taip pat sunku lenkams paremti raginimus atsistatydinti politikui, kuris pasirinko netinkamus patarėjus, kadangi ir Lenkijoje pakanka panašių pavyzdžių, kurie nesibaigė atsistatydinimais. Toliau rašoma, kad nepriklausomai nuo to, kaip pasibaigs šis skandalas, R. Paksas tikriausiai visam laikui praras politinį autoritetą Lietuvoje. Net išlikęs Prezidentu, neturės tokio vaidmens kaip jo pirmtakai, Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus, turėję nepaprastai stiprią poziciją valstybėje, didesnę negu Konstitucijos numatyta įtaką ir autoritetą. R. Paksas tokios galimybės jau nebeturi ir greičiausiai atsidurs Premjero A. Brazausko šešėlyje. Komentare pažymima, kad Prezidento patarėjo ryšiai su įtartinais Rusijos verslininkais liudija, kad Rusijoje yra žmonių, norinčių didinti savo įtaką Lietuvoje, gal net paskutiniu momentu pakenkti Lietuvai prieš jai įstojant į Europos Sąjungą ir NATO. Dienraščio tvirtinimu, šito padaryti nepavyks, kadangi Lietuva yra visiškai demokratinė valstybė, kurioje nepakanka įtakos Prezidentui, norint lemtingai paveikti visą šalį.

Lapkričio 5 d. dienraštis RZECZPOSPOLITA publikacijoje „Už uždarų durų” informavo, kad Lietuvos Seimo komisija pradėjusi tirti didžiausią nuo 1991 metų politinį skandalą Lietuvoje, tyrimo rezultatus buvo numatyta pateikti iki gruodžio 1 dienos. Dienraštis kalbino Komisijos pirmininką Aloyzą Sakalą ir Komisijos narį Andrių Kubilių. Pasak dienraščio, nepaisydamas opozicijos Prezidentas R.Paksas, lapkričio 4 d. pradėjo kelionę po Europą. Lapkričio 5 d. dienraštis GAZETA WYBORCZA straipsnyje „Prokuroras kaltina” rašė apie prokuratūros pareikštą kaltinimą Jurijui Borisovui dėl šantažo ir grasinimų Lietuvos Prezidentui. Dienraštis pasakojo apie J.Borisovą, kuris apklaustas prokuratūroje. Pasak lenkų dienraščio, nepaisydamas opozicijos raginimų atšaukti vizitus į užsienį, Prezidentas išvyko į Briuselį susitikti su NATO generaliniu sekretoriumi G. Robertson.

Įsisiūbavus Prezidentūros skandalui, užsienio spaudoje paskelbta išsamesnių komentarų, kuriuose Lietuvos įvykiai nušviečiami platesniame visos Rytų Europos euroatlantinės integracijos kontekste. Politikos ir ekonomikos naujienų žurnalas THE TIMES 2003 12 03 paskelbė R. Boyes apžvalgą „Korupcijos dvokas tvyro naujoje Europoje” (Stench of corruption lingers over New Europe), kurioje teigiama, kad beveik visa Rytų Europa yra korumpuota ir kad plėtra gali sukelti rimtą pavojų ES stabilumui, demokratijai bei ekonominiam gerbūviui ir susilpninti NATO aljansą. Remiantis Lietuvos pavyzdžiu tvirtinama, kad visas regionas įklimpęs į korupcijos liūną dėl neišgyvendinto rytietiško mentaliteto ir sovietinių tradicijų. R. Pakso aplinkos skandalas lyginamas su korupcijos bylomis Lenkijoje (kino prodiuserio Lewo Rywino ryšiai su šalies premjeru Leszeku Milleriu), Čekijoje (premjeras Vladimir Spidla apklaustas dėl valstybinio kelių tiesimo užsakymo suteikto be konkurso) ir Slovakijoje (parlamentas panaikino imunitetą parlamentarui Gabrieliui Karlin dėl kaltinimų kyšininkavimu).

Vakariečių susirūpinimą savo naujaisiais partneriais Rytų Europoje išreiškė ir vokiečių DER SPIEGEL 2003 12 15 paskelbtame straipsnyje „Bumas Bakšikistane” (M. Kraske, C. Neef, J. Puhl. Boom in Bakschikistan). Autoriai Rytų Europos valstybes palygino su išgalvota rytietiška šalimi Bakšikistanu, kur visas duris atidaro bakšišas arba kyšis. Teigiama, kad sovietizmas Rytų Europoje paliko nenugalimą polinkį į korupciją ir nepotizmą. Pasak autorių, Lietuvos Prezidentūros skandalas iliustruoja bendras tendencijas. Už J. Borisovo pinigais pirktą populiarumą šalies Prezidentas rėmėjui pažadėjo atsilyginti generolo laipsniu, ordinu ir patarėjo postu Prezidentūroje. Atskleidus nusikalstamus Borisovo ir Prezidento ryšius, Seimas ėmė rengtis apkaltos procedūrai. Tuo tarpu NATO partneriai nuogąstauja, ar Prezidentūra negalėjusi perduoti slaptų dokumentų Maskvai. Prezidentūros byla gretinama su korupcijos skandalais Lenkijoje, Čekijoje ir Rumunijoje. Straipsnyje pateikiami TRANSPARENCY INTERNATIONAL duomenys pagal kuriuos 2003 m. Lietuva užima 41 vietą iš 133 šalių.

Seimo tyrimui artėjant prie pabaigos beveik visi užsienio spaudos leidiniai informavo apie Lietuvos Prezidentui gresiančią apkaltą:

Litouwse president dieper in moeilijkheden // DE TIJD 2003 11 21

Prezidentu Litvy grozit impičment // KOMMERSANT 2003 11 21

Possible destitution du president // LE FIGARO 2003 11 21

Baltic velvet // THE BALTIC TIMES 2003 11 27

Litauens Präsident droht die Amtsenthebung // TAGESZEITUNG 2003 11 28.

LITUANIA In migliaia a Vilnius chiedono le dimissioni // IL GIORNALE 2003 12 01

MACKINNON, M. Lithuanian leader faces impeachment over scandal // THE GLOBE AND MAIL. 2003 12 02.

CHICAGO TRIBUNE (Rodriguez. A. „Lithuanian Watergate” ensnares new leader; Paksas faces impeachment calls over alleged mob ties // 2003 11 27) prisiminė L. Lološvili skandalą ir teigė, kad pastarieji kaltinimai ryšiais su tarptautine mafija gali perpildyti lietuvių kantrybę. Tvirtinama, kad Prezidentūros skandalas žlugdo Lietuvos reputaciją tuo metu, kai 2004 metais šalis taps ES ir NATO nare. Nors pats skandalas neturėtų apsunkinti narystės, tačiau tai gali atstumti investuotojus. CHICAGO TRIBUNE kitame straipsnyje pabrėžia, kad aukščiausi Lietuvos politikai ragina Prezidentą atsistatydinti (Premier wants president out // 2003 11 29), tačiau šalies vadovas kol kas kategoriškai atsisako trauktis.

Daugiau publikacijų apie aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos krizę Lietuvoje pasirodė po parlamentinės tyrimo komisijos išvadų paskelbimo:

Murphy, K., Loiko, S. L. Lithuanian Panel Finds Mafia Links // LOS ANGELES TIMES 2003 12 02.

Murphy, K. Panel links leader, mob // SOUTH FLORIDA SUN-SENTINEL 2003 12 02.

President is linked to Russian gangsters, say MPs // THE DAILY TELEGRAPH 2003 12 02.

Inquiry says Lithuanian leader a security threat // IRISH TIMES 2003 12 02.

Lithuania: Impeachment Appears Closer // THE NEW YORK TIMES 2003 12 12.

Mainville, M. Resign or face impeachment, Lithuanian president urged // THE TORONTO STAR 2003 12 02.

Report on crime links may prompt impeachment for Lithuanian president // THE GUARDIAN 2003 12 02.

President may face impeachment // THE INDEPENDENT 2003 12 02.

Wagstyl, S. Lithuanian leader faces impeachment // FINANCIAL TIMES 2003 12 03.

Dapkus, L. Lithuanian leader faces impeachment; Prezident’s alleged links to Russian mob figures may cost him his job // CHARLOTTE OBSERVER 2003 12 07.

Strauss, J. Lithuanian MPs would impeach president // LONDON DAILY TELEGRAPH, MONTREAL GAZETTE 2003 12 02.

Inquiry ties Lithuanian president to organized crime // LOS ANGELES TIMES, EDMONTON JOURNAL 2003 12 02.

Lithuania: President linked to mobsters // THE OTTAWA CITIZEN 2003 12 02.

Litauens Parlament übt harte Kritik an Präsident Paksas // NEUE ZÜRCHER ZEITUNG 2003 12 03.

Amtsenthebung droht // SÜDDEUTSCHE ZEITUNG 2003 12 02

Impeachment-Schatten über Paksas // NEUE ZÜRCHER ZEITUNG 2003 12 04.

Litovskij Seim polučil dokazateljstva sviazei Paksasa s russkoj mafijei // IZVESTIJA 2003 12 03
Jurkevičienė, J. Uotergeitas v razgare // NEZAVISIMAJA GAZETA 2003 12 03.

Lukjanov, F. Liberalnaja imperija ili privkus sovka? // GAZRETA.RU 2003 12 04

Impičment prezidenta Litvy neizbežen // IZVESTIJA 2003 12 05

Bubnov, V. Zakat karjery // PRAVDA 2003 12 04

Paksas will im Amt bleiben // FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG 2003 12 04

Paksas vor Amtsenthebung // FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG 2003 12 03.

Litauen: Parlament nimmt Paksas in die Verantwortung // DER STANDARD 2003 12 03.

Gatermann, R. Der litauische Präsident und die Russen-Mafia // DIE WELT 2003 12 05.

Litauens Staatschef droht Amtsenthebung // HANDELSBLATT 200312 03.

Gamillscheg, H. Paksas unter Druck // FRANKFURTER RUNDSCHAU 2003 12 03.

Gamillscheg, H. Litauen: Präsident als „Gefahr” // DIE PRESSE 2003 12 02.

Gamillscheg, H. Ist der Staatschef ein Gangster? // KÖLNER STADT ANZEIGER 2003 12 04.

Herold, F. Im Netzwerk der Mafia // BERLINER ZEITUNG 2003 12 02.

Vodo, V., Volchonskij, S. Prezident Litvy priniali na komisiju i budut gotovitj k impičmentu // KOMMERSANT 2003 12 03.

Rolandasa Paksasa žiot impičment: Vyvody vremennoj komisii Seima Litvy o dele prezidentą Litvy // REGNUM 2003 12 02.

Jasinskaja, M. Priezidenta Litvy ožidaiet impičment // PODROBNOSTI 2003 12 11.

Parlament will Paksas absetzen // TAGESZEITUNG 2003 12 13.

Seim Litvy zažog zelionyj sviet dlia impičmentą prezidentą Litvy Rolandasa Paksasa // REGNUM 2003 12 13.

Amtsenthebung gegen Paksas in Litauen eingeleitet // NEUE ZÜRCHER ZEITUNG 2003 12 19

Paksas Under Fire // THE ST. PETERSBURG TIMES 2003 12 19

Lithuania starts impeachment against president // FINANCIAL TIMES 2003 12 19

A Vilnius, dernier bastion de l’Europe élargie face à la Russie // LE TEMPS 2003 12 19

Lithuania – Impeachment begins against President. THE INDEPENDENT2003 12 19

El Parlamento de Lituania inicia el proceso… // LA VANGUARDIA 2003 12 18

Präsident soll aus Amt gedrängt werden Parlament startet Absetzungsverfahren // DIE PRESSE 2003 12 18

Paksas soll zurücktreten // FRANKFURTER RUNDSCHAU 2003 12 18

Der gelähmte Präsident // FRANKFURTER RUNDSCHAU 2003 12 18

Užsienio žiniasklaida akcentavo R. Pakso pasiryžimą likti poste bet kokia kaina, nepaisant jokių raginimų, kaltinimų ar įrodymų:

Lithuania: President Says He Won’t Quit // THE NEW YORK TIMES 2003 11 21.

Bryanski, G. Lithuanian President vows to stay in office: Denies link to Russian mob // NATIONAL POST 2003 12 01.

President rejects resignation over ‘mob links’ // THE INDEPENDENT. 2003 12 01.

Dapkus, L. Lithuanian leader fights to stay despite scandal // THE PHILADELPHIA INQUIRER. 2003 12 07.

Paksas refuses to resign over charges // IRISH TIMES 2003 12 03.

Traynor, I. Lithuanina president hangs on // THE GUARDIAN 2003 12 03.

Lithuanian leader defies moves to impeach him // THE DAILY TELEGRAPH 2003 12 03.

Lithuanian leader refuses to quit as likely removal nears // ORLANDO SENTINEL 2003 12 03.

Narbutt, M. Paksas się nie poddaje // RZECZPOSPOLITA 2003 12 03.

Litevský prezident nechce odejít // HOSPODARSKE NOVINY 2003 12 17.

Lithuanian President vows to stay in office: Denies link to Russian mob // NATIONAL POST 2003 12 01

Amid Protests, President Vows He Won’t Quit // LOS ANGELES TIMES 2003 12 01

Paksas refuse de démissionner // LE FIGARO 2003 11 25

Užsienio žiniasklaida prisiminė ankstesnius R. Pakso politinius akibrokštus, pagarbą kerėtojai L. Lolišvili ir potraukį ekstremaliam sportui bei akrobatiniams triukams.

Bruchpilot Paksas // TAGES ANZEIGER 2003 12 17

President Litouwen heeft // PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT 2003 11 01

Rolandas Paksas. Prezydent akrobata // GAZETA WYBORCZA 2003 11 10

Dropping the pilot – Rolandas Paksas is under growing pressure to quit // THE ECONOMIST 2003 11 15

Paskelbus Seimo tyrimo komisijos išvadas skandalu Lietuvoje susidomėjo ir Japonijos žiniasklaida. Gruodžio 3 d. pagrindinis Tokijo metropolinis dienraštis japonų kalba TOKYO SHIMBUN („Tokijo laikraštis”) išspausdino trumpą informaciją pavadinimu „Abejotino elgesio prezidentas pakeliui į apkaltą”. Straipsnyje pažymima, kad pagarsėjęs savo ryšiais su šamane, gydančia ligas apsivyniojus tualetiniu popieriumi, Lietuvos prezidentas įtariamas artimais ryšiais su Rusijos mafija per pagrindinį jo prezidentinės kampanijos rėmėją, buvusį Rusijos armijos lakūną. Informuojama, kad Lietuvos Seimo komisija inicijuoja Prezidento R.Pakso apkaltos procesą. R.Pakso nuotrauka išspausdinta kartu su komentaru: glaudūs ryšiai su mafija ir šamane kelia grėsmę visai šaliai.

Gruodžio 4 d. savaitraštyje japonų kalba SEKKAI NIPPO („Pasaulio laikas”) išspausdintas straipsnis „Abejotinu elgesiu ir artimais ryšiais su mafija kaltinamam prezidentui R.Paksui Lietuvos Seimas siūlo apkaltos procesą”. Pateiktos detalės apie prielaidas ir galimybes pradėti apkaltos procesą, pažymint, kad tam reikalingi 2/3 apkaltą remiančių LR Seimo narių parašai. Taip pat pažymima, kad LR Prezidentas raginamas greičiau atsistatydinti, kad skandalas netaptų kliūtimi galutiniame Lietuvos stojimo į NATO ir ES etape.

Gruodžio 13 d. dienraštyje anglų kalba THE JAPAN TIMES kalbama apie surinktą reikiamą parašų skaičių LR Seime, kad būtų galima pradėti apkaltą. Straipsnis pavadintas „Lietuva pasiruošusi pradėti apkaltą”.

Po Seimo Komisijos išvadų, straipsniai apie kaltinimus Lietuvos Prezidentui pasirodė daugelyje didžiųjų Suomijos dienraščių, šios šalies televizijos žinių laidos rodė reportažus iš Vilniaus, Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE pasiuntė į Vilnių savo korespondentą. Įtakingiausias Suomijos dienraštis HELSINGIN SANOMAT šiai temai paskyrė net vieną savo vedamųjų. Tai bene pirmas kartas po daugelio metų, kai apie Lietuvą rašomas vedamasis straipsnis. Straipsnio autoriai teigė, kad nors Lietuvoje Prezidentas nėra centrinis politikos veikėjas, bet jo asmeniški ekonominiai ryšiai ir galima priklausomybė nuo Rusijos verslo ir saugumo tarnybų yra netoleruotina ES ir NATO narystės fone (HS, 2003-12-03).

Kiek mažiau įvykiai Lietuvoje buvo nušviečiami Estijos žiniasklaidos, tačiau pripažįstama lietuviško skandalo įtaka estų politiniam gyvenimui.

Prezidentūros krizė tapo argumentu tiesioginių prezidento rinkimų priešininkams. Gruodžio mėnesį Estijos parlamentas priėmė Politinių partijų įstatymą, atsižvelgdamas į Lietuvos Prezidentūros krizę, ir nustatęs, kad partijų nebegalės finansuoti verslo struktūros. Politinėms partijoms bus leista kaupti lėšas tik iš nario mokesčio, valstybės paramos, individualios paramos arba iš partijos nuosavybės gaunamų įplaukų. Be to parlamente pasiūlyta įstatyme numatyti greitesnę prezidento atstatydinimo procedūrą ypatingose situacijose.

Užsienio žiniasklaidoje atskiro dėmesio sulaukė Prezidento R. Pakso užsienio vizitų tema. Gruodžio 22 d. NEUE ZÜRCHER ZEITUNG rašė (Paksas sucht Hilfe im Ausland // 2003 11 22), kad Prezidentas ėmėsi keliauti po pasaulį siekdamas atitraukti visuomenės dėmesį nuo vidaus problemų. Lietuvos Prezidentas nuskrido į Iraką aplankyti Lietuvos karių, o grįždamas į Vilnių susitiko su Lenkijos Prezidentu A. Kwasniewski. Straipsnyje cituojamas Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, kuris parlamentinei tyrimų komisijai patvirtino diplomatiniais kanalais gavęs signalų dėl Prezidento aplinkos nepatikimumo.

Gruodžio 5 d. RZECZPOSPOLITA paskelbė analitinį politologo Piotr Semka straipsnį „Rytų teorija vyrauja“ (Wschodnia teoria domina). Pasak autoriaus, Lietuvos Seimo tyrimų komisija patvirtino, kad Prezidentas Paksas sukūrė padėtį, keliančią grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. R. Pakso afera parodo, kad Lietuva, nepaisant narystės NATO ir stojimo į ES referendumo sėkmės tebėra Rusijos politinių ir ekonominių interesų sferoje. Situacijos destabilizavimas Lietuvoje gali pakenkti ir Lenkijai, tuo tarpu prezidentas Aleksandr Kwasniewski susitiko su R. Paksu ir, pasak šaltinių Lietuvoje, patarė Lietuvos Prezidentui ignoruoti skandalo tyrimą Seime. A. Kwasniewski nepalaikė Lietuvos, kai ši derėjosi su Rusija dėl Kaliningrado tranzito, tačiau parėmė į dviprasmiškus ryšius su Rusija įsivėlusį valstybės vadovą, kai demokratinės institucijos ėmėsi jo aplinkos tyrimo. Autorius teigia, kad Prezidentas Paksas nusižengė NATO ir ES galiojančioms taisyklėms ir turi būti diplomatiškai izoliuotas, nes reikia aiškiai pademonstruoti, kokias vertybes remia Lenkija.

Gruodžio 16 d. Rusijos laikraštis KOMERSANT išspausdino straipsnį „Lietuvai gresia tarptautinė izoliacija”, kuriame teigiama, kad situacija labai kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje. Straipsnio autoriai remiasi Lietuvos UR ministro atsakymu Seimo tyrimo komisijai, kad diplomatiniais kanalais buvo gauta signalų dėl abejotinos kai kurių Prezidento aplinkos asmenų reputacijos.
IA REGNUM 2003 12 31 skelbia interviu su Lietuvos diplomatijos vadovu („Lietuvos izoliacijos galimybė egzistuoja“), kuriame UR ministras Antanas Valionis apibendrina šalies diplomatinės tarnybos 2003 metų veiklos rezultatus, atsako į žurnalisto klausimus dėl Lietuvos-Rusijos santykių aktualijų. Ministras pažymi, kad naujoji Kaliningrado tranzito tvarka įgyvendinta sėkmingai ir šiuo metu tenkina abi šalis. Dėl greitųjų bevizių traukinių buvo paminėta, kad Lietuva šį klausimą spręs įstojusi į ES ir jis turėtų būti siejamas su infrastruktūriniais projektais Rail Baltica bei IX Europos transporto koridoriumi. Dvišaliams Lietuvos-Rusijos santykiams didelės svarbos turėjo Rusijos parlamente ratifikuota valstybės sienos sutartis, pirmoji tokia sutartis posovietinėje erdvėje. Tuo sukurtas tvirtas teisinis pagrindas tolesnei tarpvalstybinių santykių plėtotei. UR ministras paminėjo kai kuriuos kitus dvišalių santykių aspektus ir bendrus projektus, numatomus vystyti 2004 m. Tai 2K, Panemunės –Sovietsko pasienio punkto rekonstrukcija, Nida-Rybačij punkto steigimas, Lietuvos piliečių Vnešekonom banke laikytų indėlių grąžinimas, gamtosaugos reikalai (Baltijos jūros ir Kuršių nerijos bei Nemuno apsauga). Ministras A. Valionis pareiškė viltį, kad naujoji Rusijos Dūma toliau vykdys ekonomines reformas ir sieks šalies narystės PPO bei konstruktyvių santykių su kaimynėmis. Dūma turėtų priimti sprendimą dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo ir investicijų skatinimo sutarties su Lietuva.

UR ministras pripažino, kad Lietuvos valstybės vadovas dėl skandalo atsidūrė dviprasmiškoje situacijoje, todėl užsienio valstybių diplomatai ir politikai yra linkę palaukti aiškaus ir galutinio atsakymo į Apkaltos komisijos iškeltus klausimus. Ministras A. Valionis neatmetė galimybės, kad dėl iškilusių abejonių NATO gali nuspręsti apriboti Lietuvos teises susipažinti su slaptais Aljanso dokumentais, tačiau tvirtino, kad reikia daryti viską, kad taip neatsitiktų ir pabrėžė, kad kalboms apie tarptautinę šalies izoliaciją pagrindo kol kas nėra.

Užsienio žiniasklaida atkreipė dėmesį į Prezidento R. Pakso sprendimą atsisakyti ilgai planuoto vizito į JAV.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG rašė (Paksas sagt Reise nach Washington ab // 2003 12 05), kad Lietuvos prezidentas atšaukė savo vizitą į Vašingtoną ir susitikimą su G. W. Bush, nes Baltieji rūmai leido suprasti, kad šį vizitą būtina atidėti, kadangi prieš pusmetį išrinktas Prezidentas ir jo aplinka kaltinami ryšiais su rusų mafija bei įgaliojimu viršijimu.

LE MONDE (Le president lituanien devrait faire l’objet d’une procedure de destitution // 2003 12 03) teigė, kad, pasak neįvardintų šaltinių, diplomatiniais kanalais Condoleeza Rice paprašė R. Pakso apsvarstyti galimybę atidėti vizitą ir patvirtino, kad Baltieji Rūmai tokį sprendimą suprastų. Taip pat straipsnyje rašoma apie Konstitucinio Teismo posėdį dėl J.Borisovo pilietybės, kuriame R.Paksas tvirtino, kad nepažeidė Konstitucijos, suteikdamas pilietybę J. Borisovui. Kitos publikacijos taip pat tvirtino, kad vizito atšaukimą inicijavo JAV, o ne pats R. Paksas: Vodo, V., VOLCHONSKIJ, S. Prezident Litvy otmenil vizit v SŠA // KOMMERSANT 2003 12 05; DAPKUS, L. Le president lituanien, menace de destitution, annule une visite a Washington // WWW.EDICOM.CH 2003 12 04; Lituanie: menace de destitution, Paksas renonce a aller aux Etats-Unis // LEXPRESS.FR 2003 12 05; Komar J. J., Radziwinowicz, W. Amerykanie porosili prezydenta Lity o nieprzyjeżdżanie z wizytą do Waszyngtonu // RZECZPOSPOLITA 2003 12 05.

Užsienio spaudos apžvalgoje buvo panaudota pasaulio žiniasklaidos agentūrų medžiaga ir Lietuvos Respublikos diplomatinių atstovybių (Varšuvoje, Taline, Rygoje, Maskvoje, Kaliningrade, Londone, Paryžiuje, Tokijuje, Vašingtone, Osle, Helsinkyje, Stokholme) straipsniai bei jų santraukos.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *