A.Zuoko „kompromatas” juokina prokurorus

Vilniaus mero Artūro Zuoko raštas apie tariamą „Respublikos” vadovo Vito Tomkaus reketą keliauja po institucijas, o prokurorai mero kreipimąsi vadina politizuotu.

Vilniaus mero Artūro Zuoko kreipimasis į teisėtvarkos struktūras dėl tariamo dienraščių „Respublika” ir „Vakaro žinios” vadovo Vito Tomkaus reketo ir toliau stebina bei juokina prokurorus.

Vakar liberalcentristų vado A. Zuoko raštą nuspręsta perduoti Generalinei prokuratūrai, tačiau jo įtarinėjimus skaitę prokurorai „Vakarų ekspresui” prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą komentavo tik su humoru.

Straipsniai 1 reklama

„Na, tikrai, tai grėsmės Lietuvai nekelia”, – dienraščiui sakė prokuroras Ramutis Jancevičius.

Tuo tarpu buvęs ilgametis liberalų vadas, dabartinė dešinioji A. Zuoko ranka Eugenijus Gentvilas „Vakarų ekspresui” patvirtino, kad sostinės meras su juo nei bandė konsultuotis, nei pranešė apie minimą kreipimąsi.

A. Zuokas stebina prokurorus

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įtarinėjamas ir tardomas A. Zuokas savo prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neva V. Tomkaus vykdomo turto prievartavimo adresavo Vilniaus miesto apygardos prokuratūrai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT).

FNTT pareigūnai tik gūžčiojo pečiais ir nesuprato, kuo tariamas reketas gali būti susijęs su finansiniais nusikaltimais.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras R. Jancevičius vakar dienraščiui sakė, kad A. Zuoko kreipimasis buvo svarstytas.

„Svarstėm, svarstėm, bet nespėjome „išsvarstyti”. Persiuntėme į Generalinę prokuratūrą, ten ir bus priimti sprendimai. Tačiau taip elgiamės ne dėl to, kad kažkas mums rankas laužo, šis mūsų sprendimas – grynai procedūrinis”, – sakė prokuroras.

„Vakarų ekspreso” paklaustas, ar matytame skunde galima įžvelgti kokių nors rimtų įrodymų, kurių pagrindu galima būtų pradėti ikiteisminį tyrimą, pareigūnas atsakymą pasiūlė pasižiūrėti „Respublikoje”.

„Yra ir kitų darbų, ne tik mero, sakyčiau, politinio pareiškimo nagrinėjimas. Nemanau, kad dėl to rašto kilo pavojus Lietuvai”, – šeštadienį minėtame dienraštyje situaciją komentavo R. Jancevičius.

Tyrimas nepradėtas

Oficialus ikiteisminis tyrimas nepradėtas, o A. Zuoko raštas keliauja po institucijas.

Kreipimąsi Generalinei prokuratūrai peradresavo ir FNTT centrinė valdyba.

Sostinės mero rašto vakar dar nebuvo matęs ir generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, dėl to jo turinio „Vakarų ekspresui” pareigūnas pakomentuoti negalėjo.

„Trečiadienį susėsime, ir pagalvosime. Po to priimsime sprendimus”, – teigė G. Jasaitis.

STT užminė mįsles

Viena versijų, dėl ko net dvejetą metų tylėjęs A. Zuokas staiga prabilo apie reketą – bandymas nukreipti dėmesį nuo jį patį krečiančio skandalo.

Manoma, kad STT pareigūnai turi duomenų, kad A. Zuokas bandė reketuoti V. Tomkų, o ne atvirkščiai. Esą siekdamas tapti teisybės ieškotoju, sostinės meras nutarė atakuoti „Respublikos” vadovą.

Apie tai vakar pasiteiravus STT vado Valentino Junoko, konkrečių atsakymų „Vakarų ekspresas” negavo, tačiau STT bosas leido suprasti, kad prieš A. Zuoką nutaikytas tyrimas – labai platus ir šakotas. Taigi neatmestina ir paminėta versija.

„Dabar nepasakysiu, ko prašote, tačiau noriu pastebėti, kad byloje esama labai daug įvairių niuansų. Tik man labai keista ir nesuprantama, kodėl ponas Zuokas taip ilgai tylėjo. Jei jis nepasitiki STT, galėjo kreiptis į prokurorus ar policiją. Tikrai keista, kodėl būtent šių įvykių kontekste Vilniaus meras užsimojo prieš poną Tomkų”, – mįsles uždavinėjo STT šefas.

Atsuko nugarą E. Gentvilui

Apie A. Zuoko žingsnį su „Vakarų ekspreso” skaitytojais sutiko pasidalinti buvęs uostamiesčio meras, Liberalų ir centro sąjungos pirmasis vicepirmininkas E. Gentvilas.

„A. Zuoką mačiau prieš savaitę ir apie jo kreipimąsi į prokurorus sužinojau tik iš spaudos. Negaliu jums meluoti, su manimi tai nebuvo suderinta. Rašto aš nemačiau iki šiol, o komentuoti A. Zuoko žingsnį būtų sudėtinga. Tačiau nenoriu ir teigti, kad niekas nieko nereketavo. Gal ir reketavo, tegul pareigūnai aiškinasi”, – sakė E. Gentvilas.

A. Zuokas nerado laiko net skambučiu perspėti E. Gentvilo, kuris tuo metu, kai sostinės meras iškasė karo kirvį V. Tomkui, buvo ne Vilniuje.

Tuo tarpu A. Zuokas tvirtino, kad jo kreipimasis buvo suderintas su partijos vadovybe.

„Taip, aš pats dalyvavau, kai A. Zuokas pranešė apie savo ketinimą. Jo kreipimosi aš nekvestionuoju. Ir noriu pasakyti, kad Vilniaus meras nekariauja su žiniasklaida, jis tiesiog paprašė išsiaiškinti vieno verslininko veiklą”, – trumpai pakomentavo Seimo Liberalcentristų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Marius LINARTAS

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *