Metalo stiliai – evoliucija ir analizė, III dalis

Toliau tęsiame pradėtą rašinių ciklą, kuris skirtas supažindinti portalo lankytojus su metalinio roko, arba tiesiog metalo, stilių raida bei ryškiausiomis grupėmis.

Thrash Metal

Thrash’as yra vienas iš svarbiausių metalo evoliucijos etapų. Atsiradęs 1983-ais metais, jis padarė milžinišką įtaką visam metaliniam judėjimui. Pirma grupė, kuri pasiekė tada dar neregėtą sunkumą, agresiją ir chaosą, buvo METALLICA. Lars Ulrich įgyvendino savo norą groti kuo įmanoma sunkiau. Thrash’o aukso metai buvo 1986-1990. Būtent per šitą laiko periodą buvo sukurti visi klasikiniai thrash metal albumai. Vėliau thrash’ą į šešėlį nustūmė death metal. Thrash’o ideologija – agresija, griovimas, protestas prieš viską, kas tik įmanoma ir kas neįmanoma, garsus riksmas apie tai, kas dažniausiai yra nutylima, apie ką yra nepadoru garsiai kalbėti ir galbūt -galvoti. Thrash’o pagrindiniai elementai yra greitis (yra nuomonių, kad thrash’as išsivystė iš speed metalo), rėkiantis vokalas ir agresyvūs tekstai. Muzika pilnai atitinka stiliaus pavadinimą. Vienas iš didžiausiu thrash’o arealų buvo Kalifornija – Bay Area. Iš ten kilo labai daug gerų thrash’ą grojančių grupių: METALLICA, SLAYER, TESTAMENT, EXODUS, FORBIDDEN, XENTRIX, GRINDER ir t.t. Europoje thrash’ą grojančių grupių buvo žymiai mažiau, bet buvo ir tokių, kurios spėjo palikti savo pėdsakus metalo istorijoje. Dabar thrash’ą groja tik išlikę nuo tų laikų dinozaurai, tokie kaip SLAYER, TESTAMENT, OVERKILL, KREATOR arba ANTHRAX. Thrash’o populiarumo laikai jau praeityje ir dabar jis yra užleidęs vietą thrashcore arba metalcore stiliams.

Thrash’n’Speed

Dar vienas laikinas terminas, kuris atsirado kažkur 1988-aisiais metais ir gyvavo gal iki 1990-ųjų. Šituo terminu buvo apibūdinama muzika, kuri pagal klasikinius thrasho apibrėžimus buvo šiek tiek lengvesnė už jį. Į šią kategoriją visą laiką papuldavo MEGADETH, kurių muzika buvo lengvesnė palyginus su kitom tada egzistavusiom thrash metal grupėm, bet tokia pat agresyvi, ideologiškai nieko nesiskirianti. Po 1990 metų thrasho ribos nepastebimai išsiplėtė ir jis įtraukė thrash’n’speed į save.

Progressive Thrash Metal

Dar vienas ir kol kas paskutinis žingsnis progressive hierarchijoje. Atsiradimo metai – 1987-1988-ieji. Progressive ir techno thrash’o dėka į metalą pradėta žiūrėti kaip į labai sudėtingą muziką. Šitie du stiliai padarė didelį smūgį nuomonei, kad metalas yra muzika ameboms. Vienos iš geriausių grupių grojančių progressive thrash buvo FATES WARNING ir WATCHTOWER. Šios grupės jau buvo paminėtos anksčiau, bet dažnai grupės keičia savo stilistiką, eksperimentuodamos tam tikrose ribose. Pavyzdžiui, dabar FATES WARNING groja progressive hardroką. Kaip ir kitoms progressive variacijoms, taip ir progressive thrash’ui yra būdingas aukštas vokalas, aukšta grojimo technika. Dainų tekstuose dominuoja socialinio neteisingumo temos: žmonių diskriminacija, genocidas, karas, diktatūra. Pagrindinė seklbiama idėja yra protestas prieš visuomėnę, vienodumą. Progressive thrash metal yra giliai nekomercinis stilius. Jis turi savo gerbėjus, kuriems bet kokios progressive thrash grupės patekimas į kokius nors topus skaitosi dideliu įžeidimu. Tai yra elitinė muzika, kurios neįmanoma suprasti iš pirmo karto.

Techno Thrash Metal

Šitas stilius yra apibūdinamas taip pat, kaip ir techno metal, su viena paprasta sąlyga: jis yra dar sunkesnis ir sudėtingesnis. Atsirado 1987-1988-ais metais. Ryškiausios stiliaus žvaigždės buvo SIEGES EVEN , HADES (ne maišyti su naujais blacker’iais), DEATHRAW, dalinai SABBAT.Techno thrash skiriasi nuo progressive thrash’o savo paranojišku susikoncentravimu ties grojimo technika. Techno trhash esmė yra tai, kad viskas turi skambėti labai greitai, labai sklandžiai ir labai sudėtingai. Techno thrash yra vienas iš sudėtingiausių muzikinių stilių apskritai.

Crossover

Crossover ir hardcore stilius galima traktuoti kaip punk rock’o įtaką metalui. Crossover galima apibūdinti kaip 80% metalo ir 20% punko mišinį. Garsiausiu crossover atstovu skaitosi C.O.C. (CORROSION OF CONFORMITY). Pats stilius atsirado kartu su thrash’u ir yra nuomonių, kad būtent crossoverį groja METALLICA savo pirmame albume. Nuo thrash’o crossoveris skiriasi savo pripankuotom idėjom, tokiu pankišku šėlsmu ir ironija. Tokio mišinio rezultatas yra mažesnė agresija, bet didesnė protesto prieš visuomenę jėga ir nebūdingas grynajam thrash’ui humoro jausmas.

Hardcore

Hardcore turi punk’o žymiai daugiau negu crossover. Galima sakyti, kad tai yra metalizuotas punk’as. Yra įvairių nuomonių, kas pirmieji pradėjo groti hardcore. Šaknys nuvažiuoja netgi iki BLACK FLAG. Nors oficialiai hardcore istorija prasidėjo nuo grupės S.O.D. (STORMTROOPERS OF DEATH), 1986-ais metais. Būtent jie, o ne kokie nors ten EXPLOITED pradejo groti hardcore. Hardcore idėjos yra grynai pankiškos idėjos, dainų tematika – grynai pankiška. Pakankamai paprasta ir agresyvi muzika, labai gerai praeina per koncertus – labai patogu kratyti galvą.

Trashcore

Thrasho vystymosi stadija. Šitas stilius atsirado PANTERA dėka, kuriai pasisekė sklandžiai sujungti thrash’ą ir hardcorą. Kiti, galbūt girdėti, stiliaus pavadinimai yra metalcore, new wave, macho metal. Kartais galima išgirsti terminą rapcore, kuris simbolizuoja thrashcore mišinį su repu. Stilius atsirado 1991ais metais, po PANTERA albumo „Vulgar Display of Power”. Po šio albumo metalinį pasaulį užgriuvo, panašiai norinčių groti grupių, banga: MACHINE HEAD, DOWN, DOWNSET, MERAUDER, STUCK MOJO, GEEZER BUTLER, BIOHAZARD, GRIP INC. ir daugelis kitų. Stilius įgijo didelį populiarumą 1996-aisiais metais. Thrashcore yra būdingas riaumojantis, gilus vokalas, plėštas ritmas, vidutinis greitis. Propaguojamos idėjos yra thrasho ir hardcoro idėjų mišinys. Stilius jau susiformavo ir dabar vyksta eksperimentų stadija: prie jo yra bandoma maišyti kitus stilius – tokius, kaip industrial, death, dar iki šiol vyksta eksperimantai su rap. Vienas iš tokių bandymų yra nesenai atsiradusi grupė SOULFLY .

Death metal

Dar vienas svarbus akmuo metalo fundamente. Death metal pavadinimas kilęs 1986-ais metais pagal grupės, pirmai pradėjusiai groti tokią sunkią ir sudėtingą muziką, pavadinimą. Tai buvo grupė DEATH. Nors dabar DEATH yra kitoje svorio kategorijoje ir groja techno death metal, tais laikais skirtumo dar nebuvo. Death metal buvo, yra ir bus vienas iš tamsiausių, sunkiausių, vienu žodžiu ekstremaliausių metalo stilių. Death metal dainų temos šokiravo, tai buvo visuomenės tabu: nekrofilija ir nekromantija, satanizmas ir dievo niekinimas, sadizmas ir žudynės, kanibalizmas ir kankinimai, ištvirkavimas, beprotystė ir kelionės į tamsiąsas žmogaus puses. Tai nebuvo kritikuojama, tai buvo garbinama, apie tai buvo kuriamos dainos. Death metal muziką sudaro didžiulis greitis, riaumojantis vokalas, nežemiškai gražios solo partijos. Tam, kad death metal patiktų, jį reikia suprasti, tam, kad suprastum, jį reikia priimti, tam kad priimtum – jį reikia klausyti. Kartą supratus ir priėmus death metal jis išlieka sieloje amžiams. Death metal idėja yra antigrožis, disharmonija. Death metal nesuprantantis asmuo klausydamas jaus diskomfortą, tuo metu kiti, kas supranta, jaus malonumą. Death metal parodo žmonijos vertybes iš kito taško, death metal nėra nieko švento. Death’o pikas buvo 1990-1992 metais. Butent per ši periodą buvo išleista daugelis kultinių albumų, kurie padarė didžiulią įtaką tolimesnei metalo evoliucijai. OBITUARY, NOCTURNUS, PARADISE LOST, PESTILENCE, DEATH, MORBID ANGEL, DEICIDE, CANNIBAL CORPSE, CARCASS, ENTOMBED, BENEDICTION, SEPULTURA, ASPHYX, ATHEIST, MASSACRA, AUTOPSY, ATROCITY, EDGE OF SANITY, DISMEMBER, UNLEASHED – čia tik dalis didžiųjų grupių sąrašo, kurios sėkmingai dalyvavo death metal bangoje. Nors vis dar daug grupių groja gryną death metal, dabar jo populiarumas jau praeityje, bet tai nereiškia, kad jis mirė, jis paprasčiausiai transformavosi į kitas metalo formas – techno death, death doom, atmostheric death, death black ir į kitus, dar neturinčius pavadinimų, stilius. Death metal turi gerai apibrėžtus geografinius arealus: JAV (Tampa Bay Area), Švedija, Anglija, Vokietija ir Olandija. Šitos šalys buvo didžiausios death metal tiekėjos, ten jau yra susiformavę savi death metal standartai ir tradicijos. Jų death metal skiriasi, ir patyrusi ausis gali pakankamai tiksliai atskirti iš kurios šalies yra grupė. Su laiku death metal ribos išsiplėtė ir kartais galima išgirsti tokį terminą – brutal death metal. Šiuo pavadinimu yra bandoma apibūdinti labai ekstremalų death metal, kuris pasižymi dar didesniu sunkumu ir agresyvumu. Brutal death metal atstovai yra CANNIBAL CORPSE, MORTA SCULD, ILLDISPOSED, SUFFOCATION ir t.t.

Views All Time
Views All Time
2200
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

3 + = 9