Marcus Siepen iš BLIND GUARDIAN: „Mes netinginiavome”

Po ilgokos tylos BLIND GUARDIAN išleido nauja albumą „A Night at the Opera” ir išvyko į beveik metus truksiantį turą po visą pasaulį. Metal E@gle žurnalistas Spyros „Olorin” Vris kalbina BLIND GUARDIAN gitaristą Mercus Siepeną, kuris, kaip grupės atstovas spaudai, pasirengęs atskleisti visas kortas – kokias dainas gros turo metu, ką planuoja nuveikti ateityje ir daugelį kitų dalykų…

Olorin: Ar jau repetuojate koncertams?
Marcus: Taip, be abejo [juokiasi]. Pirmasis koncertas bus po savaitės, tad jau lyg ir turėjome būti pradėję repetuoti. [juokiasi]
Olorin: Ar žinai, kurios dainos iš naujojo albumo bus?
Marcus: Emmmm… nežinau ar turėčiau tau tai sakyti… [juokiasi]
Olorin: O „Wait For the Answer”?
Marcus: Nesakysiu [juokiasi]…
„Olorin: OK… Pirmas klausimas, šovęs į galvą. Kur taip užtrukote? Praėjo beveik penkeri metai nuo „Nightfall in the Middle-Earth” ir tik dabar išleidote naują albumą.
Marcus Siepen: [juokiasi] Yeah, žinau… Pirmiausia – po „Nightfall…” mes kurį laiką keliavome. Turas truko apie metus. Po to pradėjome kurti dainas naujajam albumui, tą darėme apie aštuoniolika mėnesių. Taip pat – įrašinėjimas truko dar metus. Visgi tam reikia laiko – mes netinginiavome [juokiasi]. Stengėmės nors truputį nutolti nuo „Nightfall… ” stiliaus. Taigi ieškojome kažko naujo – kitokio poveikio, muzikinių elementų. Be to, kai paklausai, pavyzdžiui „And Then There Was Silence”, supranti, kad tai įrašyti reikia šiek tiek laiko.
Olorin: Be abejo… [juokiasi]
Marcus: [juokiasi] Taigi, tai ir yra pasiaiškinimas…
Olorin: Pagaliau išleistas naujasis albumas. Ką apie jį manai?
Marcus: Aš jį dievinu! [juokiasi] Šią akimirką – dar per anksti vertinti. Akivaizdu – dabar visi grupės nariai yra laimingi. Neabejoju – bus dalykų, kuriuos norėtume keisti. Nežinau, gal po metų kitų. Taip būna su kiekvienu albumu. Kai jis pasirodo – visi laimingi, bet kai praeina kiek laiko nuo įrašymo ir išleidimo, viskas, ką gali pasakyti – „Na, galėjome tai padaryti ir geriau”. Bet kol kas mes visi džiaugiamės.
Olorin: Kaip sekasi prekyba „A Night at the Opera” albumu? Graikijoje jau trečią savaitę laikotės pirmoje vietoje…
Marcus: Žinau! [juokiasi] Tai puiku! Jis jau senokai chart’uose. Vokietijoje pakilo į penktą vietą, Ispanijoje buvome 8-ojoje, Švedijoje patekome į top dešimtuką, Italijoje ar kur ten… nežinau. Taigi, reakcija visai gera.
Olorin: Kokie muzikiniai skirtumai palyginus „A Night at the Opera” su „Nightfall in the Middle-Earth”? Užsiminei, kad norėjote padaryti šį tą kitaip. Taigi, paaiškink smulkiau – kas kitaip?
Marcus: „Nightfall…” jautėsi šiek tiek daugiau viduramžių įtakos – interliudijose bei menestrelių intarpuose, pavyzdžiui. Naujajame daugiau agresyvumo, jis sunkesnis. Daugiau dirbome perkusijos srityje, ne tik su perkusijos instrumentais, bet pavyzdžiui, ir su perkusiniais elementais ritminėse gitarose ir panašiai. Įrašinėdami išbandėme daug skirtingų dalykų. Naudojome daug žemais tonais suderintų gitarų, įvairius efektus. Praeityje imdavome vieną stiprintuvą, vieną gitarą ir viską įrašydavome su juo. Šįkart kiekvienas gitaros garsas, kurį girdite – keturių ar penkių efektų vienu metu derinys, kad išgautume įvairesnius ir specifiškesnius garsus. Bent jau mums tai labai skiriasi nuo „Nightfall…”
Olorin: kuri naujojo albumo daina tau labiausiai patinka? Suprantu, sunku išrinkti vieną, tad gali tris, jei kitaip neišeina. [juokiasi]
Marcus: [juokiasi] Kurią čia pasirinkus… Šįkart turbūt pasirinksiu… „Battlefield” ir „Punishment Divine”. Pasirinksiu mažiausiai dvi… [juokiasi] Bet jei paklausi to pačio rytoj – atsakymas gali būti kitoks, įspūdžiai dar pernelyg švieži, kad galėčiau objektyviai įvertinti.
Olorin: Yeah, suprantu. man teko susidurti su tokia pačia problema….
Marcus: [juokiasi]
Olorin: Ar jau repetuojate koncertams?
Marcus: Taip, be abejo [juokiasi]. Pirmasis koncertas bus po savaitės, tad jau turėjome būti pradėję repetuoti. [juokiasi]
Olorin: Jau nusprendėte, ką grosit?
Marcus: Vis dar sudarinėjame dainų sąrašą. Numatome sugroti apie trisdešimt. Planuojame dviejų valandų ilgio show, 110 ar 120 minučių. Gan dažnai keičiame dainų eilės tvarką, nes planuojame turo metu įrašyti dar vieną CD, o taip pat – koncertinį DVD. Taigi, stengsimės sugrot kiek įmanoma daugiau. Kaip sakiau, mes jau numatėme trisdešimt dainų ir kasnakt keičiame jų eilės tvarką, bet kol kas nė nenumanau, kokia seka jas grosime. Paprasčiausia parinksime tas dainas, kurios derinsis prie nuotaikos tą dieną [juokiasi]. Kitą dieną viskas gali būti visiškai kitaip.
Olorin: Ar žinai, kurios dainos iš naujojo albumo bus?
Marcus: Emmmm… nežinau ar turėčiau tau tai sakyti… [juokiasi]
Olorin: [juokiasi] Nagi, tikrai gali…. Aš niekam nesakysiu! [juokiasi]
Marcus: Esu įsitikinęs, kad nesakysiu tau visų dainų iš naujojo albumo… Ruošiamės atlikti penkias iš „A Night at the Opera”. Atskleisiu tik du pavadinimus… „Soulforged” ir „Under the Ice”.
Olorin: O „Wait For the Answer”?
Marcus: Nesakysiu [juokiasi]. Kas iš to, kad išvardinsiu visas trisdešimt dainų – tik atimčiau netikėtą malonumą koncerto metu. Kol kas daug nepasakosime apie koncertines dainas. Parinkome penkias iš naujojo albumo ir ruošiamės sugroti tris ar keturias. Taip pat bus dainų iš „Battalions of Fear” ir „Follow the Blind”. Manau, tai bus geras mišinys, repertuare bus dainų, negrotų jau labai ilgai. Manau, fanams tai bus įdomu.
Olorin: Ar galvojote įdėti „Lord of the Rings” – dabar daug žmonių pamišę dėl filmo?
Marcus: Taip, mes įtraukėme šitą dainą, bet ne dėl filmo. Taip padarėme, nes ši daina mums patinka, ir norime sugroti žmonėms, reikalaujantiems jos per visus mūsų turus. Mes esame „LOTR” fanai ir mums patiko filmas, bet šurmulys dėl jo – tai mums neturi visiškai jokios įtakos, taigi, tai ne priežastis įtraukti į sąrašą šiądainą.
Olorin: Sakei, tau patiko filmas, noriu paklausti – o kaip soundtrack’as?
Marcus: Pasakyčiau – OK. Visai tinka filmui, bet tai ne pats originaliausias soundtrack’as…
Olorin: Tipiškas fentezi stiliaus filmo soundtrackas…
Marcus: Yeah, noriu pasakyti, tipiškas dalykas, kurį norėtų išgirsti žmonės tokiame filme. Jaučiama John Williams kūrybos įtaka ir „Carmina Burana”. Na bet OK, tinka. Nors tikrai nėra verta „Oskaro”…
Olorin: Na tarkim „Oskarai” – dalykas, dėl kurio nuomonės išsiskiria… [juokiasi]
Marcus: [juokiasi] Yeah…
Olorin: Dėjote šiek tiek pastangų, kad jus įtrauktų į soundtrack’ą, bet tai nesuveikė. Ar nesiruošiate įrašyti kelių gabalų, kaip Enya’os – tada galėtumėt patekti į sekančių dalių soundtracką?
Marcus: Mes specialiai filmui nepadarėme nieko. Susisiekėme su Peter Jackson. Mūsų paprašė atsiųsti demo, kas mūsų manymu tiktų filmui. Bet buvome labai užsiėmę naujuoju albumu, todėl pasakėme : „Ačiū už pasiūlymą, bet šito mes nedarysime, nes BLIND GUARDIAN mums daug svarbiau”. Žinau, buvo susidomėta viena iš mūsų dainų, „Harvest of Sorrow”, manau, ar kuria ten. Pirmajam filmui netiko, ir nė nenumanau, kaip bus kituose, taigi neklausk.
Olorin: Prieš kelias savaites, kai buvo paklausta, kaip skambės naujosios dainos gyvai, sakei, kad nė nenumanai. Jau repetuojate, ir kaip skamba?
Marcus: Errr, kitaip! [juokiasi]
Olorin: [juokiasi] Lažinuosi, kad skamba kitaip, nei studijiniame įraše, bet kaip kitaip?
Marcus: Na panašiai, kaip ankstesni gabalai. Deja, teko apsiriboti šešiais instrumentais, keturi iš mūsų, ir du sesijiniai muzikantai. Ar matei mus per praeitą turą?
Olorin: Yeah, yeah…
Marcus: Skamba lyg ir sunkiau…
Olorin: Brutaliau?
Marcus: Brutalu, bet tinka. Vis dar tvarkome choro dalis, dalinamės, kas ką dainuos.
Olorin: Yeah, tada kitas klausimas – ar be grojimo gitara turi kitų „darbų” ?
Marcus: O, taip. O, taip [juokiasi]. Tai sunkiausia dalis… Ypač chorai, nors šiaip tai – fanų darbas [juokiasi]
Olorin: Sakei, kad ruošiatės išleisti gyvo garso CD. Ar taip pat turo metu filmuosite ir video medžiagą DVD?
Marcus: Taip, planuojame įrašyti kiekvieną koncertą, dėl garso. Vis dar svarstome, kurį šou filmuoti. Galbūt tai bus vienas didesniųjų Vokietijoje, gal Wackene, ar kuris kitas iš turo, dar nenusprendėm. Galbūt nufilmuosime kelis, kad gautųsi geras DVD.
Olorin: Taip, niekad nekenkia turėti daugiau medžiagos. Turite truputį video ir dedate tai į singlus ir panašiai…
Marcus: Šito gero turime krūvas. Andre ir aš turime videokameras ir filmuojame jau maždaug 10 metų. Taigi, turime galybes užkulisių ir kitokios rūšies video, ką galime naudoti kaip papildomą medžiagą. Pagrindinis klausimas – kuris koncertas bus DVD pagrindas. Jei įrašysime, tai bus labai įdomu, nes yra daug medžiagos, kurią galima dėti į CD.
Olorin: Kada galime tikėtis to, CD ar DVD, pardavime?
Marcus: Dar nežinau. Keliausime iki gruodžio vidurio. Kitąmet bus dar daugiau festivalių. Taigi, turas truks iki maždaug kitų metų vidurio. Planuojame pradėti dirbti su live CD sausio mėnesį, bent dabar taip manome. Na, nemėgstame nustatyto grafiko – tai žino visi [juokiasi]. CD būtinai pasirodys kitąmet, na, DVD, turbūt irgi.
Olorin: Kaip manai, ar tai, kad grupės sudėtis nė karto nesikeitė, turėjo įtakos jūsų sėkmei bei karjerai?
Marcus : Nežinau ar tai mūsų sėkmės dalis. Daug žmonių klausia „Kodėl jūs vis dar tie patys keturi, visi kiti juk keičia sudėtį?”. Tai mūsų kelias. Mes labai ilgai dirbome kartu, vienas kitą gerai pažįstame, žinome, kaip dirbti kartu. Aišku, būna nesutarimų ir kovų, kaip ir kitose grupėse, bet atsiradus problemai – kalbamės ir ieškom visiems tinkančių sprendimų. Ir tai veikia! Jei pakeistume nors vieną narį, tai būtinai paveiktų BLIND GUARDIAN muzikinį stilių, nes nauji nariai – nauja įtaka. Gal dėl to žmonės ir žino, ko iš mūsų tikėtis, žinau, kad visų grupės narių nuomonė tokia pati, ir visi mes perfekcionistai, taigi dirbam tol, kol visi sako „Yeah, va taip”. Galbūt tai viena iš mūsų sėkmės priežasčių. Nežinau…
Olorin: Kodėl neprisidedi prie dainų rašymo? Kiek pamenu, dalyvavai tik „The Quest for Tanelorn”, „The Curse of Feanor” ir „Harvest of Sorrow” kūrime.
Marcus: Bet kuriu! [juokiasi] Turiu omenyje, kad yra dar kelios neišleistos dainos. Taigi jos… keturios ar penkios dainos, kurias parašėme aš ir Thomen. Dainos, kurias sukūriau paskutiniajam albumui, nelabai derinosi su likusiomis albumo dainomis, todėl negalėjo būti vienovės dalimi. Jas, be abejo, įrašysime. Dar nežinau, ar kursime dar vieną singlą, ar panaudosime jas dar vienam „Forgotten Tales” tipo albumui. Dar yra mano rašytų dainų, kurios neabejotinai bus išleistos, taigi tai nėra problema.
Olorin: Norėčiau Grakijos BLIND GUARDIAN fanų puslapyje surengti šiokį tokį konkursą. Ar galėtum atsakyti į kelis asmeninius klausimus, kuriuos vėliau panaudočiau?
Marcus: Yeah… savo puslapyje mes jau buvome surengę kažką panašaus bilietams į koncertą laimėti. Gali.
Olorin: Yeah žinau…. Būtų naudinga kažkas panašaus, kaip kad tavo apatinių spalva. [juokiasi]
Marcus: [juokiasi] dabar jau visi tai žino! [juokiasi garsiai] manęs to paklausė viename forume, jei neklystu. O kaip tu manai, kokia?
Olorin: To nepakanka, kiekvienas bando įdėti lengvą ir sunkų klausimus. Daug lengvų klausimų, kuriuos galima panaudoti, bet sunkūs – kitas reikalas…
Marcus: Yeah! [juokiasi] Na nežinau, ar toks klausimas jau buvo kur nors panaudotas, bet galiu pasiūlyti vieną potencialų. Gali klausti žmonių apie „Tokyo tales” live koncertą – viena daina paimta visai iš kito koncerto. Visos buvo Tokijuje, išskyrus šią. Tai kuri ji?
Olorin: Patikrinsių jūsų tinkalpyje, paklausiu webmasterio ar šis jau panaudotas, jei ne man tiks. O atsakymas?
Marcus: [garsus juokiasi] „Lord of the Rings”.
[Olorin pastaba – visgi šitas klausimas jau buvo panaudotas, hehehe… todėl šiame interviu ir paliktas atsakymas]
Olorin: ko norėtum, kad tave paklaustų per interviu, bet niekad neklausia?
Marcus: Nė nenumanau! [juokiasi] Pakankamai įdomu, jau kurį laiką daug žmonių man užduoda klausimus. Dažnai apie tai galvoju – kas būtų, jei pavyzdžiui ne iš manęs būtų imamas interviu, o aš pats imčiau. Deja, visad klausinėjama apie turą ar kas vyksta grupėje… Nė nenumanau, ko klausčiau.
Olorin: Velnias, kaip tik ruošiausi paklausti, ką atsakytum į savo užduota klausimą.
Marcus: [juokiasi]
Olorin: Manau reikia standartiškai užbaigti pokalbį žinute fanams
Marcus: Tagi, dėkoju visiems už tai, kad pasirinkote mus „pirmaisiais”. Laukiu koncertų, mes juos įrašinėsime, taigi – galite tapti live albumo dalimi! Tai, spėju, bus smagu. Pasimatysim per turą!
Olorin: OK, Marcus, ačiū už interviu, perduok linkėjimus likusiems vaikinams ir — pasimatysim per koncertą.
Marcus: Perduosiu. Mes greit atvyksime! [juokiasi]
Olorin: Žinau… Bet laikas slenka lėtai. Turiu bilietus ir kasdien į juos žiūriu… [juokiasi]
Marcus: Žinau… [juokiasi]
Olorin: Dar karta ačiū, iki !
Marcus: Iki!

Nazgull

Views All Time
Views All Time
1823
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 5 = 15