Metalo stiliai – evoliucija ir analizė, II dalis

Toliau tęsiame pradėtą rašinių ciklą, kuris skirtas supažindinti portalo lankytojus su metalinio roko, arba tiesiog metalo, stilių raida bei ryškiausiomis grupėmis.

Hard’n’Heavy

Kai buna sunku nustatyti, kokiam stiliui galima priskirti grupės grojamą muziką, yra kuriami nauji stilių apibrėžimai, kuriais yra bandoma apibudinti muziką. Atvejui, kai grupė groja kažkur pasienyje tarp hard-rocko ir heavy metal, yra sukurtas stilius, kurio pavadinimas simbolizuoja šitų dviejų stilių mišinį – hard’n’heavy. Ideologiškai tokios grupės yra artimesnės heavy-metal, bet jų grojama muzika yra šiek tiek lengvesnė, dėl ko visos klasifikavimo problemos ir kyla.

Straipsniai 1 reklama

Speed Metal

Metalistams yra būdinga eksperimentuoti. Garsiau, sunkiau, lėčiau, šlykščiau, greičiau. Speed metal yra kilęs iš bandymų su muzikos greičiu. Stiliaus pradininkai, kurie išvystė ir nustatė minimalų speed metalo greitį, yra Motorhead – kažkur 1978-ieji metai. Jų žinomiausi pasekėjai yra Helloween, Exciter, ankstesni Anthrax. Šitas stilius neturi kažkokios konkrečios dainų tematikos. Vienintelis reikalavimas grojamai muzikai yra didelis greitis. Stiliaus ideologija – perduoti klausytojui reaktyvinio greičio jausmą, pakelti ant sparnų, užvesti, pajusti kažkokią laukinę laisvę. Apie stiliaus sunkumą galima pasakyti, kad tai yra heavy metal sunkumas, bet greitis turi tokį efektą, kuris pasireiškia tuo, kad greita muzika skamba lengviau negu lėta. Paimkite koki lėtą, sunkų gabalą ir pagreitinkit jį – daina apčiuopiamai palengvės. Kaip ir su visais senais metalo stiliais scenoje išlieka tik senos, ištikimos speed metal grupės. Naujų grupių, grojančių gryną speed metal, jau neatsiranda. Speed metal turėjo didelę įtaką tolimesnei metalo evolucijai. Dabar greitis yra daugumos dabartinių metalo stilių atributas. Kažkur 90-ųjų pradžioje, pagrindinai Vokietijoje ir greičiausiai įtakotos Helloween ir Gamma Ray, atsirado daug grupių, kurios buvo apibūdinamos kaip melodingas speed metal. Tai yra komercinė speed metal pusė. Galima tik pasakyti, kad nieko naujo šitos grupės neįnešė. Viena iš tokių grupių yra Stratovarius.

Progressive Metal

Progressive metal yra žymiai turtingesnė muzika už progressive hard-rock ir turi žymiai gilesnę idėjinę prasmę. Progressive metal kartu su progressive thrash ir techno thrash (apie juos vėliau) suformuoja atskirą metalo šaką, kuri turi savo istoriją, tradicijas ir gerbėjus. Šiam stiliui būdingi bruožai yra aukšta grojimo technika, pakankamai greita muzika, aukštas vokalisto balsas. Stilio atsiradimas yra 80-ųjų pradžia. Galima paminėti keletą grupių, kurios nešė progressive metal vėliavą. Tai yra Watchtower ir Fates Warning. Fates Warning groja iki šiol, bet kaip ne butų gaila dabar jie groja muziką, kuri yra komercinis savęs pačių plagiavimas. Dar vienas (buvęs) ryškiausių progressive metal atstovų buvo Dream Theater. Stiliaus sunkumas yra neapibrėžiamas. Aišku tik tai, kad tai dar ne progressive thrash ir jau ne progressive hard-rock. Kodel ne progressive heavy? Greičiausiai dėl tų pačių istorinių priežasčių, kai heavy metal reiškė metalą apskritai. Progressive metal reikalauja iš klausytojo specialaus pasiruošimo. Tai yra sudėtinga muzika, kuri nesilaiko jokių muzikinių standartų. Archaiška dainų struktūra, ilgos ir sudėtingos kompozicijos reikalauja pilno klausytojo dėmesio. Klausant progressive metal yra nepatartina tuo metu daryti dar kažką. Tai yra muzika individualiam perklausimui. Progressive metal dainų tematika labai dažnai svyruoja apie socialines, ekologines pasaulio problemas. Taip pat galima sutikti romantiškas, fantazy literatūros įtakuotas dainas.

Power Metal

Power metal yra sekantis laiptelis po heavy-metal. Stiliaus šaknis galima surasti Black Sabbath vėliau Accept muzikoje, bet pradininku skaitosi amerikiečių grupė Metalchurch. Jos atsiradimo metai yra 1984. Power metal palyginus su heavy metal yra rimtesne, gilesne, tamsesne, agresyvesne ir be abejo šiek tiek sunkesne muzika. Jau nebėra kažkokio vaidinimo, kuris yra būdingas heavy metal. Stiliaus pavadinimas kilo iš aiškaus jausmo, kad tave pripildo energija, kai klausai šitą muziką. Power metal dainoms yra būdingas lėtas agresyvumas, kuris ir perduoda klausytojui savo energiją.

White Metal

Krikščioniškas power metal variantas. Dainų tematika neturi kelti jokių klausimų. Būdingas aukštas vokalas. Vienas iš žinomiausių white metal atstovų buvo senai iširusi grupė Armored Saint. Stiliaus pavadinimas kilo kaip alternatyva black metal muzikai. Kitas paaiškinimas gali buti per daug švarus skambesys, triukšmo, kuris sudaro visa tamsą, nebuvimas. Kai kurios grupės groja iki šiol ir platina savo produkciją tarp įvairių krikščioniškų sektų ir bažnyčių, vienu žodžiu – undergroundas.

Techno Metal

Dar vienas sudėtingas metalo stilius. Žodis techno simbolizuoja aukštą grojimo techniką. Šitas terminas metale atsirado anksčiau negu šokių muzikoje. Pagal subordinacijos laiptelius techno metal yra sudėtingesnis už progressive metal, nors dažniausiai buna labai sunku atskirti kur techno, o kur progressivas ir tik ekspertai gali pasakyti kas yra kas. Techno metal turi praktiškai tuos pačius atributus kaip ir progressive metal: aukštas vokalas, nepagaunama dainų struktūra, nesuprantama iš pirmo, o dažnai ir iš dešimto, perklausymo melodija. Pagrindinis skirtumas guli nešamoje ideologijoje. Jeigu progressivo ideologija – sugroti nestandartiškai, tai techno metal ideologija yra sugroti techniškai, pripildyti muziką įvariais techniškai sudėtingais elementais. Vieni iš stiliaus pradininkų yra Mecong Delta. Atsiradimo data kažkur 1985 metai. Deja dėl didelio muzikos sudėtingumo šitas stilius yra mažai populiarus. Viena iš priežasčiu yra tai, kad yra labai sudėtinga groti techno metal koncertuose. Visas techno metal grožis atsiskleidžia įrašymo studijose. Tokio nepopuliarumo rezultatas yra nedidelis grupių skaičius grojančių tokią muziką. Paskutiniu metu Švedijoje atgimė techno metal judėjimas. Tai prasidėjo kažkur 1994 metais. Tokios grupės kaip Memento More, Tad Morose, Abstract Algebra ir t.t. vėl bando pakelti techno metal vėliavą.

Seatlle/Grunge

Šitas stilius, kaip ir matosi iš pavadinimo, atsirado Sietle. Jo kūrėjas yra įrašų studija SubPop, kuri išsiskiria savo gaminamu garsu ir nuotaika. Visos grupės, kurios darydavo savo įrašus šitoje studijoje turėjo panašų skambesį ir vienodą nuotaiką. Vėliau, kitos Sietlo įrašų studijos perėmė SubPop garso ideologiją. Žymiausi Seatlle/Grunges atstovai yra Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Nirvana. Būtent dėl Nirvanos ir atsirado terminas grunge. Pats stilius atsirado kažkur 1987-ais metais ir sėkmingai gyvena iki šiol. Dėl stiliaus komercinio pasisekimo grupės augo kaip grybai po lietaus ir dabar Seattle/Grunge geriau ar blogiau groja visam pasaulyje ( Monster Magnet, Tool, Urge Overkill). Seatlle/Grunge išsiskiria savo nuotaika. Originalus Seatlle/Grunge turi nepakartojama liūdesį ir melancholiją. Stiliui yra būdingos lėtos ir negreitos dainos. Dainų tematika yra labai įvairi ir kažkokios sistemos ten nesimato.

Psychedelic Metal

Šitas stilius yra daugiau teorinis. Nėra grupės, kurios grojama muzika butų apibrėžiama kaip psychedelic metal, bet yra daug grupių, kurių muzikos neįmanoma apibrėžti nepanaudojant šito termino. Viena iš tokių grupių yra Voivod. Tai, ką jie groja dažniausiai yra apibrėžiama, kaip progressive/psychedelic metal.Psychedelic visų pirm išsiskiria savo nuotaika, kurios neįmanoma aprašyti žodžiais. Psichodelinė ir viskas. Klausant psychedelic metal susidaro jausmas, kad esi nuleidžiamas į kažkokį kitą pasaulį, kurį reikia suprasti ir pajusti. Psychedelic metal muzikos idėjos yra tokios pat kaip ir visos kitos psichodelinės muzikos: pabėgimas nuo realybės, kiti pasauliai, nežinomi jausmai. Kitas ryškus psychedelic metal atstovas yra Psychotic Waltz.

Kitą savaitę toliau tęsime šį rašinių ciklą ir susipažinsime su tokiais metalo stiliais kaip Trash, Thrash’n’Speed, Progressive Thrash, Techno Thrash, Crossover, HardCore, TrashCore bei Death. Stay tuned…

Views All Time
Views All Time
2210
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 45 = 54