Kategorija: Kulinarija

Per Adventą išmokime valgyti sveikas ir skanias salotas

Vincento saldžiarūgštis aliejaus su medumi užpilas salotoms. 400g alyvų aliejaus) suplakti su 60g 6% obuolių acto arba citrinos sulčių, 75g skysto medaus, 9g druskos, 9g išspausto česnako, 3g maltos saldžiosios raudonos paprikos, 1g maltų aitriųjų kajeno arba čilės paprikų. Aliejiniai užpilai staigiai susisluoksniuoja ir sunkiai yra plakami. Todėl patyrę kulinarai aliejinius užpilus rekomenduoja supilti į užsukamu dangteliu butelį. Butelį geriausiai imti nuo sulčių su didesniu dangteliu, jame išbadyti skylutes. Prieš naudojant, stipriai kartu su buteliu suplakti ir apšlakstyti salotas. Ant indo turi būti...

Marinavimas. Skaitytojų receptai. 5 dalis

Marinuoti burokėliai obuolių sultimis. Virtus burokėlius (nuluptus) sutarkuojame arba supjaustome užpilame karštomis obuolių sultimis (geriausiai tinka naminės), dedame druskos pagal skonį, lauro lapus, pipirus, užkaičiame iki virimo. Supilstome į indelius. gero apetito. "Ikra". Viską sumalti mėsmale (obuolius, aguročius nulupti) supilti priedus ir virti ant silpnos ugnies 2,5 val. (galima troškinti orkaitėje, tada nepridega ir mažiau reikia maišyti). Supilstyti į stiklainius. Tinka prie visko ir labai skanu. Baklažanų ir paprikų salotos. Baklažanus supjaustyti griežinėliais (1-2 cm) apkepti mišinyje aliejaus, acto, cukraus ir druskos. Po...

Konservavimas. Pomidorai želatinoje

Įpusėjo pomidorų derlius - pradedu konservuoti šeimai pomidorus želatinoje. Pradžioje reikia 4 su kaupu šaukštus želatinos užmerkti stikline virinto vandens, o geriausiai tai padaryti iš vakaro. 3-5 minutes visą tą marinato mišinį pavirinu, atvėsinu ir įpilu 0,5 stiklinės acto. Kol marinatas vėsta - ruošiu pomidorus. Į iškaitintus (aš išplikau verdančiu vandeniu) stiklainius dedu sluoksnį griežinėliais pjaustytų svogūnų galvų, tada sluoksnį pomidorų. Jei vaisiai didoki - pjaustau į patogesnes skilteles. Sluoksniuoju kuo talpiau. Ištirpusią želatiną dar pašildau įstatytą į kitą dubenį su karštu vandeniu,...

Marinavimas. Marinuoti agurkai

Marinuoti agurkai. Morkas ir svogūną supjaustome griežinėliais, petražoles ir krapus truputį pasmulkiname ir sudedame į stiklainį. Po to nuplauname agurkus ir pridedame stiklainį, kiek telpa. Užviriname vandenį iš krano ar šulinio ir užpilame stiklainį, pridengiame metaliniu dangteliu ir laikome 15 min., po to nupilame vandenį į kriauklę ir užpilame verdančiu marinatu (receptas žemiau) ir uždarome metaliniu dangteliu. Apverčiame žemyn dangteliu, uždengiame šiltai, kad palaikytų šilumą apie 12 val. Marinato paruošimas. Imame 6 litrus vandens, užviriname ir sudedame 150 g druskos, 300 g cukraus,500...

Konservavimas. Raudonųjų svogūnų džemas

Tai tikrai intriguojantis ir iš pirmo žvilgsnio gana neįprastas receptas, bet jo skonis nuostabus. Garantuoju, kad tokio džemo dar nesate ragavę, tad būtinai išbandykite. Puikiai tinka nustebinti draugams. Smulkiai supjaustykite nuluptus svogūnus ir česnako skilteles. Keptuvėje ant didelės ugnies ištirpdykite sviestą su alyvuogių aliejumi, sudėkite svogūnus ir česnakus ir gerai išmaišykite, kad svogūnai prisigertų sviesto. Suberkite cukrų, čiobrelius, čili prieskonius, druską ir pipirus. Viską dar kartą gerai išmaišykite ir neuždengus kepinkite 40 minučių vis pamaišant. Svogūnai turi pasidaryti minkšti ir lipnūs, jų sultys...

Konservavimas. Natūralaus rūgimo agurkai

Į 3- jų litrų talpos stiklainį įdėkite prieskonius: 3 riekeles krieno šaknies, česnako 1-nos galvutės skilteles, krapų, dašio, mairūno, baziliko, pankolio po šakelę, po keletą vyšnių ir juodųjų serbentų lapų. Sudėkite nuplautus agurkus. per vidurį stiklainio bei viršuje įdėkite mairūno, krapų, dašio, baziliko pankolio, vyšnių ir serbentų lapų. Tarp agurkų įkiškite morkos juostelių (morką perpjauti į keturias dalis išilgai). Morkos irgi būna labai skanios. Paruošti sūrymą: 5 litrai vandens šalto iš krano arba iš šulinio 200 mililitrų druskos ( atkreipkite dėmesį, kad ne...

Konservavimas. Kaip konservuoti?

Konservavimas karščiu sandariai uždarytuose induoseGeriausias konservavimo būdas, nors daug sudėtingesnis už kitus, yra sterilizavimas, arba konservavimas kaiščiu sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis. Vaisiai ir kai kurių rūšių daržovės turi nemaža organinių rūgščių. Bakterijos tokioje aplinkoje negali vystytis, bet užtat gerai vystosi pelėsiai bei mielės ir gadina produktus. Kaitinant pelėsiai ir mielės...

Konservavimas. Konservuoti obuoliai

Geriausia konservuoti antaninius obuolius, bet tinka ir nepernokę alyviniai obuoliai. Obuolius reikia nuplauti, išimti specialiu peiliuku sėklalizdžius (galima ir neišimti), dar galima perpjauti per pusę ir nulupti plonai odelę figūriniu peiliuku. Jeigu išimate sėklalizdžius ar pjaustote obuolius reikia iš karto juos merkti į citrinos rūgštimi parūgštintą tirpalą, kad nepatamsėtų. Sudėti į 3-jų litrų stiklainius. Viename puode užvirinti paprastą vandenį, o kitame puode sirupą. Sirupas: 2 litrai vandens, 0,5 litro cukraus. Pirmiausia ant obuolių į stiklainį pilti paprastą vandenį, uždėti dangtelius, palaikyti 6-10 minučių....

Grybų Marinavimas (Konservavimas)

Marinavimas - šis grybų konservavimo būdas truputį sudėtingesnis nei sūdymas. Be to, marinuojami vertingesni ir tik jauni, be kotų, tvirtos konsistencijos grybai, geriausia kiekvieną rūšį atskirai, bent nemaišyti baravykinių su lakštabudiniais.Marinavimo yra įvairių būdų. Svarbiausia paruošti marinatą, kuriame negalėtų daugintis botulino bakterijos. Šios bakterijos (Clostridium botulinum) gyvena trąšioje dirvoje, kur auga daržovės, grybai. Todėl surinktus grybus reikia labai švariai nuvalyti, gerai išvirti, konservuoti labai steriliai. Nežuvusios botulino bakterijų sporos auga, dauginasi ir išskiria labai nuodingus toksinus. Apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 2 valandų ir...

Džiovinti pomidorai, konservuoti alyvuogių aliejuje

Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skilteles dedami į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidarus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis. Skardą pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60-70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8-10 valandų. Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai – svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir...