V.Uspaskichas yra prisipažinęs tebaigęs technikumą

Kėdainių rajono teisme rastas dokumentas, įrodantis, kad ūkio ministras, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas yra baigęs technikumą, o ne aukštąją mokyklą Rusijoje. Dienraštis „Lietuvos rytas” ketvirtadienį rašo, kad po šio radinio galima neabejoti, kad V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomas, neva 1993 metais įgytas Maskvos G.Plechanovo akademijoje – klastotė, o politiko kalbos apie studijas Rusijoje – melas.

Dienraščio teigimu, tikrasis ministro išsilavinimas – specialusis vidurinis. „Lietuvos rytas” aptiko, jog 1995-ųjų dokumentai, bylojantys apie būtent tokį ministro išsilavinimą, saugomi Kėdainių rajono apylinkės teismo archyve.

1995 metų sausio 10-ąją baudžiamojoje byloje kaip nukentėjusįjį V.Uspaskichą apklausė Kėdainių prokuratūros vyriausiasis prokuroras Vytautas Bučius.

Straipsniai 1 reklama

Anot „Lietuvos ryto”, apklausos protokole, surašytame iš V.Uspaskicho žodžių, aiškiai užfiksuota, jog šio asmens išsilavinimas yra „spec. vidurinis”.

Protokolą yra pasirašęs pats apklaustasis. Duomenų teisingumą šiame dokumente V.Uspaskichas patvirtina ne tik parašu, bet ir savo ranka po protokolo tekstu parašytu sakiniu, kad viskas surašyta teisingai.

Šiame dokumente nurodoma, kad V.Uspaskicho apklausa buvo pradėta 15 valandą, o baigta 16 valandą 30 minučių.

1995 metais Kėdainių teismas iškėlė ir išnagrinėjo baudžiamąją bylą greitojo reagavimo rinktinės „Aras” viršiloms Ričardui Veličkai ir Aleksejui Jodkai. Pareigūnai buvo apkaltinti tarnybinių įgaliojimų viršijimu. Jie 1994 metų spalio 22-osios naktį sumušė tuometį „Vikondos” prezidentą V.Uspaskichą ir jo vairuotoją Audangą Sasnauską.

Incidentas kilo tuomet, kai „Vikondos” vadovo automobilis „Volvo” prašvilpė maždaug 160-165 kilometrų per valandą greičiu pro jį stabdančius policijos patrulius kelyje Vilnius-Ukmergė.

Apie pažeidėją radijo ryšiu buvo pranešta antrajam postui. Už 10-15 kilometrų „Volvo” kelią užtvėrė „Aro” pareigūnai. Šie iš automobilio išlipusiam V.Uspaskichui ir jo vairuotojui įkrėtė į kailį.

Tą pačią naktį V.Uspaskichas kreipėsi į Ukmergės ligoninės medikus ir šie jam diagnozavo ne tik kairiosios krūtinės pusės sumušimą bei šonkaulio lūžį, bet ir alkoholio intoksikaciją.

Dėl apysunkio kūno sužalojimo Kėdainių prokuratūra netrukus iškėlė baudžiamąją bylą „Aro” pareigūnams. Šią bylą teismas išnagrinėjo 1995 metų liepos 28 dieną ir nuteisė abu kaltinamuosius.

Skandalas dėl V.Uspaskicho diplomo plykstelėjo po to, kai pirmadieniais pasirodantis savaitinis žurnalas „Ekstra” suabejojo, ar Kauno technologijos universiteto magistro studijas 1999 metais pabaigęs dabartinis Darbo partijos lyderis prieš tai yra teisėtai įgijęs bakalauro diplomą.

Nors savo oficialiose biografijose politikas tikina mokęsis prestižinėje Maskvos G.Plechanovo akademijoje, kurią 1993 metais esą baigė ir įgijo ekonomisto specialybę, šios aukštosios mokyklos atstovai nerado V.Uspaskicho pavardės studentų sąrašuose.

Nepaisant to, verslininkui pavyko Maskvoje gauti ekonomisto diplomą. Jo nuorašas yra ir Kauno technologijos universitete. Nuo 2000 metų politikas yra šios aukštosios mokyklos doktorantas.

Tuo tarpu žurnalas „Ekstra” iš G.Plechanovo ekonomikos akademijos gavo oficialų atsakymą, kad studentų, kurie 1990-1993 metais mokėsi Rusijos G.Plechanovo ekonomikos akademijoje, sąrašuose V.Uspaskicho nėra. Studentų, baigusių akademiją 1993 metais, sąrašuose jo nėra.

Pats V.Uspaskichas tai aiškina technine klaida, padaryta rašant jo pavardę.

Jeigu paaiškės, kad V.Uspaskichas diplomą Rusijoje gavo neteisėtai, negaliojančiu bus pripažintas ir KTU jo gautas magistro diplomas.

Pagal įstatymus, ministrui aukštasis išsilavinimas nėra privalomas, tačiau V.Uspaskichui gali grėsti bausmė už dokumentų klastojimą.

„Lietuvos ryto” žiniomis, šiuo metu į Rusiją išvykęs V.Uspaskichas trečiadienį dar abejojo, ar į Lietuvą grįš ketvirtadienį, kaip buvo žadėjęs, ar tik kitu „Lietuvos avialinijų” reisu sekmadienį.

Apie tai, ką jis iki sekmadienio veiktų Sankt Peterburge, jau pasibaigus Ekonomikos forumo programai, V.Uspaskichas delegacijos nariams nepasakojo. Tačiau, neoficialiomis žiniomis, jis galėjo planuoti dar vieną kelionę į Maskvą.

Rusijos sostinėje, „Lietuvos ryto” žiniomis, ūkio ministras jau lankėsi pakeliui į Sankt Peterburgą. Čia jis neva labai siekė susitikti su Maskvos meru Jurijumi Lužkovu, tačiau dėl kažkokių priežasčių susitikimas neįvyko.

V.Uspaskichui esą buvo pasakyta, kad V.Lužkovas dalyvaus Sankt Peterburgo ekonomikos forume, kur ir galima bus susitikti. Tačiau šiame renginyje Maskvos meras taip ir nepasirodė.

Neva dėl to ūkio ministras ir ėmęs dvejoti, ar jam ketvirtadienį grįžti į Vilnių, ar atidėti grįžimą ir dar kartą nuvykti į Maskvą, kur pabandyti susitikti su J.Lužkovu.

Neatmestina, jog Maskvoje ministras taip pat gali mėginti tvarkyti įtartino diplomo reikalus.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *