Urban Dance: Kai šokis- ne vien judesiai

Kažkas pasakys, kad šokis – tai plastiniai judesiai, atliekami pagal tam tikrą muziką. Iš dalies jis bus teisus, bet tik iš dalies. Šokis – tai saviraiškos būdas ir galimybė perduoti įvairius jausmus ir emocijas. Šokdamas tu valdai savo kūną, pats šokis valdo tave. Galų gale jis yra tai, kas domina ir žavi daugelį žmonių.Šio teiginio įrodymu tapo šokio čempionatas “Urban Dance”, patraukęs dėmesį visų neabejingų šokiui.

Ne paslaptis, kad Break dance – tam tikra šiuolaikinio meno rūšis ir hip-hop‘as Lietuvoje tarp jaunimo yra viena populiariausių šokio krypčių. Būtent šiems stiliams ir buvo skirtas turnyras.

Sumanūs organizatoriai – sėkmingas turnyras

Straipsniai 1 reklama

Organizuoti tokio pobūdžio renginį turi žmonės, žinantys jaunimo skonį ir besidomintys šokiais.Tokie žmonės: buvęs šokėjas Audrius Jokubauskas – dabar gi šokių mokytojas ir įvairiausių renginių organizatorius, bei Andžejus Lavrinovičius – drabužių parduotuvės jaunimui “Urban cloth” direktorius. Jų idėjų ir darbo dėka šis turnyras įvyko, sėkmingai pratęsęs Break dance ir hip-hop‘o istoriją Lietuvoje.

Dj Mamania – savo dalyko meistras

Yra žinoma, kad muzika užima svarbų vaidmenį ir turi tiesioginį poveikį šokėjų ir žiūrovų nuotaikai. Šį vakarą išsėdėti vienoje vietoje buvo sunku kiekvienam, esančiam salėje, kartais atrodė, kad visa publika susilieja viename šokyje. Viena iš priežasčių – žinomas ir daugelių mylimas Dj Mamania( G&G Sindikatas), kuris ir “aprūpino” visus šį vakarą gera puikios muzikos doze.

Vienas lauke – ne karys, dviese- dvigubai daugiau

Čempionato vedimo forma šį kartą buvo gana neįprasta. Dalyviai varžėsi ne komandomis, o poromis. Pasak Audriaus Jokubausko, visos šokių kovos šiame turnyre buvo paremtos improvizacija, be to, norėjosi, kad pasirodymai būtų dinamiškesni. Variantas “du prieš du” organizatoriams pasirodė optimaliausias todėl, kad tokioms varžyboms lengviau pasiruošti. Be to, būtų labai sunku daryti šokių kovas hip-hop’o komandoms, kurios dažniausiai atlieka parengtus šokius.

Break dance neturi būti užmirštas, hip-hop’ą reikia lavinti

Pastaruoju metu galima stebėti liūdną situaciją Break dance srityje: komandų, kurios aktyviai treneruojasi ir šoka,skaičius vis mažėja, ypač Vilniuje. Dideli čempionatai, skirti Break dance, rengiami gana retai, todėl daugelis komandų neturi stimulo tobulinti savo techniką ir stilių.Hip-hop’as gi tik kyla mūsų šalyje ir dar nepasiekė aukšto lygio. “Urban Dance” organizatoriai nusprendė, kad pagrindinė šio renginio užduotis – palaikyti Break dance ir padėti vystytis hip-hop’o kultūrai Lietuvoje.

Bendras įspūdis apie čempionatą

Šokio turnyras paliko puikų įspūdį.Kartais pasirodymai virsdavo tikromis karštomis šokių kovomis. Žiūrovai sustingę laukė žiuri nuosprendžio, kuri gi komanda patenka į tolimesnį turą. Pastaraisiais metais publikos reikalavimai šokėjams tapo griežtesni. Žiūrovų jau buvo neįmanoma nustebinti atliekant paprastą šokių elementą.Tik tie B-Boys- ne paprasti breiko šokėjai, o šokėjai, turintys savo stilių ir skiriantys dalelę savo sielos šokiui- galėjo pakerėti publiką, kas atliko ypač sudetingus elementus ar išsiskyrė aukšto lygio technika ir charizma.Kalbant apie hip-hop‘ą , daugelio dalyvių pasirodymai buvo panašūs vienas į kitą, kai kurie šokėjai neturėjo savo stiliaus.Tik kelios poros sugebėjo iš tikrųjų išsiskirti, sukurti įdomų įvaizdį, parodyti gerą šokio technikos lygį.

Geriausieji iš geriausiųjų

Čempionate dalyvavo 36 poros, po 16 kiekvienoje kategorijoje. Suprantama, kad konkurencija buvo labai stipri ir nugalėtojais galėjo tapti tik geriausieji iš geriausiųjų. Lyderiais ir čempionais kategorijoje Break dance tapo B Bloke ir Bandana- vienos iš pačios populiariausių Lietuvoje Break dance komandų “Invisible soul” dalyviai. Ši komanda yra gerai žinoma ne tik mūsų šaluje, bet ir užsienyje, nes ji ne vieną kartą atstovavo Lietuvai įvairiausiuose Break dance turnyruose. Hip-hop’o megėjams šį vakarą buvo pateikta staigmena. Konkurse dalyvavo Olegas Staniulionis – vienas iš geriausių Break dance ir hip-hop’o trenerių Lietuvoje.Šis žmogus yra vienas iš Break dance kultūros pradininkų mūsų šalyje. Olegas ilgą laiką šoko labai populiarioje vyrų šokio grupėje “Beat street”. Būdamas treneriu jis išleido ne vieną talentingą breikerių kartą, tarp kurių kažkada žinomi ir daugelių mylimi “Flash masters”. Be puikios šokio technikos, Olegas išsiskiria dar ir puikiu humoro jausmu bei begaliniu žavesiu. Visos šios savybės ir padėjo jam šį vakarą tapti nugalėtoju kartu su Neonela-įvairiausių stilių šokių mokytoja hip-hop‘o kategorijoje.

Nelengvas žiuri darbas

Atsakingiausias vaidmuo tokiuose šokių turnyruose tenka žiuri nariams. Dažnai publikos nuomonė nesutampa su žiuri nuomone, tačiau nereikia pamiršti, kad į teisėjų komandą kviečiami žmonės ne iš gatvės, o tie, kas nusimano šokiuose.Šį kartą tarp žiuri narių kategorijoje hip-hop buvo Aleksandr – šokių studijos „Arlekino“ choreografas, Gytis Bertulis – buvęs breikeris, dabar drabužių dizaineris, ir Sandra Suinskytė- patyrusi šokėja.Žiuri komisijos nariai Break dance kategorijoje: Awakum- breikeris iš Rygos, šokantis vienoje iš pačių stipriausių Baltijos šalių komandų “Gang Breakers”, Andrej Popov – B-boy, išsiskiarintis kitų šokėjų fone savu įdomiu šokio stiliumi, kažkada šokęs labai stiprioje Lietuvoje komandoje “ Unique Style B-boys” ir Gytis Bertulis.

Andrej pristetė kriterijus, kuriais jis rėmėsi, vertindamas pasirodymus. Jo nuomone, pora turėjo kažkuo sužibėti, kad užkariautų žiuri ir žiūrovų dėmesį. Svarbu buvo pamatyti, ką būtent nori parodyti breikeris, ar įdomus jo sceninis įvaizdis, ar tinkamai jis atliko tuos ar kitus elementus. Svarbu ir tai, kaip pats breikeris jaučiasi scenoje, ar nebijo jos, ar patiria malonumą iš to, ką daro.

Šoka, nes patinka šokti

Šokių aikštelėje dažnai įsiliepsnodavo tikros šokių kovos. Nepaisant aisrų, dalyviai stengėsi rodyti pagarbą varžovams, nes dėl negarbingo elgesio, pasak organizatorių, kiekviena pora galėjo būti diskvalifikuota. Audrius Jokubauskas pastebėjo, kad visi šie žmonės šoka ne tam, kad pažeminti savo varžovus ar laimėtų prizą, o todėl, kad jiems patinka šokti. Šokėjai turi leisti vieni kitiems ir žiūrovams mėgautis šokiu.

Čempionato pabaigoje visi jo dalyviai draugiškai susirinko šokių aikštelėje. Daugybė panelių sukosi aplink pakerėjusius jų širdis žavius breikerius. Šią minutę atrodė, kad dalyviai pamiršo konkurenciją ir konkurso rezultatus. Visi jie – gražūs ir talentingi – tiesiog džiaugėsi tuo, kad šis čempionatas įvyko ir nugalėtoju jame tapo meilė šokiui, kuri juos visus ir vienija.

Straipsnio autorius Anastasija iš Vilniaus. D I D E L I S A Č I Ū

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *