„Nuodėmės užkalbėjimas”- visai kitoks A. Puipa

Snieguotame laike – ugninė premjera. Kūrėjai – Algimantas Puipa ir Jurga Ivanauskaitė. Žiniasklaidai pristatytas naujausias lietuviškas vaidybinis filmas „Nuodėmės užkalbėjimas”, J. Ivanauskaitės romanų „Ragana ir lietus”, „Placebas” ir „Sapnų nublokšti” motyvais. Dviejų kūrėjų skirtingos patirties išraiškos sintezė.

Rašytoja Jurga prisipažįsta filmavimo aikštelėje stebėjusi jau gerokai primirštus pagrindinės herojės Vikos išgyvenimus, o A.Puipa prisipažįsta tik atrandantis moterišką temą lietuviškame kine. Į ją, kaip į neliestą žemę, jis įžengia su neslepiamu smalsumu, juntamai palydimas ir palaikomas puikių moterų – filmo prodiuserės Uljanos Kim, antrosios režisierės Janinos Lapinskaitės, „įkvėpėjos” J. Ivanauskaitės bei dviejų unikalių aktorių Rasos Samuolytės ir Nelės Savičenko.

Taigi, J. Ivanauskaitė ilgą savo kūrybos laikotarpį lydėjusią gaivališko moteriškumo temą kaip draugišką palikimą atiduoda patyrusiam režisieriui į rankas. A. Puipa, kino kritikų giriamas už sugebėjimą prisitaikyti ir kurti tai, ką nori – dar kartą sąžiningai prikausto dėmesį savo asmeniniais atradimais išplėtotais ekrane. Švelnaus žvilgsnio ir lengvos ironijos persmelktame filme daug emocinės istorijos, kuri nejučia priverčia juostą žiūrėti su gilia asmenine pajauta. Na, o filmo vaizdų estetiškumas ir tapybiškumas dovanoja skonėjimosi malonumą.

Straipsniai 1 reklama

„Mačiusieji filmą (daugiausia kolegos) vienu balsu kartoja, kad tai – visai kitoks Puipa. Galbūt šiuo filmu prasidės kitas mano, kaip kūrėjo etapas, kuriame dominuos kamerinės istorijos”, – teigia režisierius.

Kamerinis pojūtis stipriai juntamas filme, senokai patirtas jausmas, tarsi personažas tau lengvai krepštelėtų ausį. Regis, pagrindinės herojės Vika (akt. R. Samuolytė) ir Rita (akt. Nelė Savičenko) susikibusios rankomis sukasi ratu, siužete ir vizijose pasikeisdamos vietomis, o kartkartėmis užeidamos net į kai kuriuos užmirštus mano sielos kambarius.

Stebėdama Vikos pokalbius su psichoanaltike Rita, ėmiau jaudintis vos ne iki ašarų. Tai buvo tarsi koks mano pačios psichoanalizės seansas, kai to visai nenorėdama privalėjau prisiminti ir įvertinti daugybę manyje tebeslypinčių dalykų”, – analogišku jausmu dalijasi J. Ivanauskaitė.

Tenka pripažinti, kad paauglystėje skaityta „Ragana ir lietus” (šiuo romanu filme remtasi daugiausia) po filmo vizualine prasme maloniai nugulė į atmintį. Režisierius detalėmis, smulkmenomis, koloritu, linijomis, nuotaikomis sugebėjo atkurti moteriškumo temą manyje – praeityje ir šiandienoje.

Rasos Samuolytės herojės laikysena nejučiomis susigėrė ir mano dienoje atrado savo išraišką, nusišypsojau – nepaprastai įtaigi Vika. Nelė Savičenko – turiu jai tūkstantį klausimų ir dukart tiek komplimentų. Šių moterų herojės – visokios. Mylinčios iki savęs netekimo, juokingos, truputį nerealios, nelaimingos, išdidžios. Jos kenčia, pribloškia netikėtu elgesiu. Tai dozė drąsos, saviironija, gebėjimas su humoru pažvelgti į save iš šalies…

Vyriškajai linijai juostoje atstovauja trys aktoriai – kunigo Pauliaus vaidmenį atlieka Aleksas Kazanavičius, talentingą, psichikos liga sergantį menininką Go labai realiai įkūnijo Kostas Smoriginas, meilužio Leo vaidmeniu vykusiai į didįjį ekraną sugrįžo Remigijus Sabulis.

Šis bendras Uljanos Kim studijos ir Lietuvos kino studijos projektas – „Tai istorija apie vyrų pažemintas, maištaujančias moteris, kurios išsivaduoja tik „kitoje realybėje”. Skausminga jaunos moters aistra kunigui ir gyvenimo vidurio sulaukusios psichoterapeutės intymus dienoraštis. Kino scenarijuje panaudoti rašytojos J. Ivanauskaitės kūrybos magijai būdingi elementai: sapnai, kūniškos aistros, savižudybės nuojauta. Siužetas drastiškas, provokuojantis, dialogai, charakteriai – spalvingi, erotiški…”, – sako režisierius A. Puipa.

Beje, apie erotines scenas – po kiekvienos iš jų tikrai norėjosi paploti aktoriams, girdėjau, kad filmavimo aikštelėje taip ir buvo. Didelis komplimentas režisieriui, savotiška pergalė kebliausiame fronte.

Filmavimas, trukęs septynias savaites, vyko Vilniuje ir Trakų Vokėje, o planuotos išvykos į Buriatiją dėl lėšų stygiaus teko atsisakyti.
Platintojai, bendrovė „Acmefilm”, „Nuodėmės užkalbėjimui” planuoja tokius pat įspūdingus rezultatus kaip ir „Dievų miškui”: manoma, kad naujojo lietuviško filmo pajamos sieks mažiausiai 500 tūkst. Lt.

Lietuvos kino teatruose „Nuodėmės užkalbėjimas” bus pradėtas rodyti nuo vasario 28 d.

Views All Time
Views All Time
5459
Views Today
Views Today
3

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

97 − = 95