Nepilnametės naktis leidžia ne miegodamos namie, o raivydamosi scenoje

Kai suaugusieji eina linksmintis, į darbą išsiruošia ir jaunutės šokėjos. Klubų administracijoms dažnai būna nė motais, jog ant scenos šokančiai, drabužėliais tik intymiausias kūno vietas prisidengusiai mergaitei vos šešiolika metų. Užtat tokios jaunutės merginos labai džiugina pagyvenusių vyrų akį. Vaikų išnaudojimas šou verslo tikslais beveik įteisintas ir Lietuvos įstatymuose.

Klubuose – tikrintojai

Šou verslas vis dažniau įtraukia ir nepilnamečius. Lietuvoje sparčiai išpopuliarėjo moksleivių grupė „Mokinukės“. Jos narių amžius – iki 16 metų. Tačiau mergaitės gali džiaugtis tik tuo, jog nereikia koncertuoti naktimis.

Straipsniai 1 reklama

Tačiau nepilnametėms go go šokėjoms tenka daugiau išbandymų. Jų darbo „diena“ prasideda vėlai vakare ir tęsiasi iki 3 ar 4 valandos ryto. Mergaitės ne tik pavargsta fiziškai. Po naktinio darbo jos skuba į mokyklą, tad pamokose sėdi apsimiegojusios. Lieka tik spėlioti, kaip pervargusios paauglės sugeba įsiminti pamokose teikiamą informaciją.

Nepilnametės go go šokėjos šoko beveik kiekviename uostamiesčio naktiniame klube.

Šiuo metu situacija šiek tiek pasikeitė. Ir į gera.

„Jaunos mergaitės dabar linksmina tik kelių klubų publiką. Tiesą sakant, klubų administracijos pradėjo bijoti nepilnamečių pasirodymų. Savininkus baugina padažnėję reidai, kurių metu tikrinama, ar klube nešoka per jaunos šokėjos. Vaikų teises ginančioms tarnyboms nepatenkinti klubų darbuotojai įskundžia, jog čia esama nepilnamečių. Tad tarnyboms tereikia gautą informaciją patikrinti. Pažinojau ne vieną nepilnametę, kuri šoko go go. Tačiau dabar klube jos nebepageidaujamos, nes yra per jaunos“, – sakė klaipėdietė Saulė.

21 metų mergina pati jau trejus metus Klaipėdos naktiniuose klubuose šoka go go.

Teisybės – į teismą

Pašnekovės teigimu, nepilnametes šokti go go vilioja galimybė užsidirbti pinigų. Be to, teisiškai paauglėms leidžiama naktimis savo judesiais linksminti publiką. Tereikia gauti raštišką tėvų sutikimą.

Go go šokėjos su klubo administracija pasirašo autorinę sutartį. Tačiau jas reikia labai atidžiai perskaityti, nes merginos gali patekti į pinkles.

Vilniuje šiuo metu vyksta neįprastas teisminis ginčas. Viename klube šokusios striptizo šokėjos siekia, kad jų autorinė sutartis būtų prilyginta darbinius santykius įforminančiai darbo sutarčiai. „Merginos nusprendė nebešokti. Tačiau autorinėje sutartyje numatyta, kad atsisakius šokti joms klubui tektų sumokėti keliolikos tūkstančių litų baudą. Šokėjos negali tiesiog mesti šio užsiėmimo“, – sakė Darbo inspekcijos darbo teisės skyriaus vyriausiasis specialistas Vilius Mačiulaitis.

Šokėjos slepia amžių

V.Mačiulaičio teigimu, šešiolikos sulaukusios go go šokėjos taip pat turi teisę sudaryti autorinę sutartį, jei šokti joms leidžia tėvai. Maža to, naktimis linksminti klubų publiką gali ir keturiolikos metų paaugliai. Tuomet autorinę sutartį turėtų pasirašyti ne vaikai, bet jų tėvai.

„Tokiu atveju jau galima kalbėti ir apie vaiko išnaudojimą. Užginčyti tokios sutarties galiojimą gali tik vaikų teisių apsaugos tarnybos“, – kalbėjo V.Mačiulaitis.

Jo nuomone, vaiko darbas naktimis apskritai prasilenkia su sveiko protu.

„Be to, go go šokiai nedaug kuo skiriasi nuo striptizo. Tiesa, go go šokėjos galbūt yra daugiau apsirengusios. Tačiau tokia veikla tikrai nėra meninė, ji nesuderinama su ugdoma vaiko morale“, – nuomonę reiškė V.Mačiulaitis.

Šokėja Saulė taip pat neneigė, jog mergaitės jaudina ir kelią pasigėrėjimą klube apsilankiusiems stipriosios lyties atstovams. „Tačiau pedofilija to neišdrįsčiau pavadinti. Šokėjos būna pasidažiusios, moteriškų formų. Klubuose šokančios mergaitės į vaikus nepanašios. O diedai… Jie vėpsojo ir vėpsos“, – konstatavo pašnekovė.

Neturi ko valgyti?

Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė tai, kad naktimis go go šoka mergaitės, taip pat įvardijo nenormaliu reiškiniu. Tačiau, anot jos, tik tėvai gali nuspręsti, ar leisti vaikams taip alinti save.

„16 metų sulaukę asmenys yra jau pusiau suaugę žmonės. Manau, mergaitės šoka niekieno neverčiamos. Žinoma, blogai yra tai, kad rytą joms reikia eiti į mokyklą, o miego nepakanka“, – svarstė G.Aurylienė.

Jos žodžiais, neatsakingai elgiasi ir klubų savininkai, kurie leidžia šokti nepilnametėms. „Jei sulauktume signalo, jog klube šoka nepilnametė, tikrai reaguotume. Pasikviestume tėvus ir aiškintumėmės, dėl kokių priežasčių vaikas naktimis turi dirbti. Galbūt šeima neturi ko valgyti“, – kalbėjo vedėja.

Anot jos, tėvai taip pat neturėtų būti tokie tolerantiški. Jie atsakingi už vaiko auklėjimą bei sveikatą, todėl turėtų pasirūpinti, kad nepilnamečiai naktis leistų savo namų lovoje, o ne ant scenos.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *