|

Sveikas ir nesveikas maistas

Lietuvoje beveik visi moterims skirti žurnalai imasi temų apie greito ir nesveiko maisto žalą grožiui bei sveikatai. Ir kone kiekvienas vaikas gali pasakyti, kad įvairūs traškučiai ir mineralizuoti gėrimai yra nesveika. O štai švieži vaisiai ir daržovės tiesiog būtini. Tačiau nepaisant nieko, vis didėjantys įvairių pusgaminių pardavimai didžiuosiuose prekybos centruose perša mintį, kad šis išmanymas yra paviršutiniškas ir jo nepakanka pasipriešinti nesveiko maisto manijai. Gydytoja dietologė Edita Gavelienė pastebi, kad sąvoka „greitas maistas“ nėra tapati „nesveikam maistui“. Pavyzdžiui, įvairios greitai paruošiamos košės – visiškai sveika. Prie nesveiko maisto priskirtini įvairūs pusgaminiai su įvairiais maisto priedais, pagerinančiais spalvą, kvapą, skonį, aromatą, tirštumą, juose nemažai druskos ir sočiųjų riebalų. Pavojingos sveikatai yra kancerogeninės medžiagos – jos atsiranda šildant tokį maistą nesočiuosiuose riebaluose (skrudinamos bulvės – jau chrestomatinis pavyzdys). Tiesa, gydytoja perspėja, kad ant produktų etikečių esantys E raidės indeksai su skaičiumi ne visada reiškia pasibaisėjimą sukeliančius konservantus – savo E indeksą turi ir vitaminas C, ir krakmolas, karotinas, kiti nekenksmingi priedai.

|

Svogūnai ir česnakai gali apsaugoti nuo ligų

Česnakas – ilgametis augalas, ilgais siaurais lapais ir dekoratyviniais žiedais. Jo galvutę sudaro keletas skiltelių, padengtų plona balta luobele. Česnakai naikina bakterijas, grybelius, virusus, ramina, padeda atsikosėti, gydo alergiją, stimuliuoja kraujotaką. Kai kurie mokslininkai mano, kad neturint vaistų česnakais galima gydyti visas ligas. Česnakai nuo neatmenamų laikų augo Centrinėje Azijoje. Šių šalių žmonės jais nuo seno gydydavo infekcines ligas. Dabar česnakai pasklido po visą pasaulį, jų nuolat dedama į maistą. Nustatyta, kad net daugeliui žmonių nepatinkantis česnakų kvapas taip pat pasižymi gydomosiomis savybėmis. Iš česnakų gaminami įvairūs vaistai, bet geriausia valgyti žalius arba keptus česnakus. Jie labai lengvai pasisavinami. Jeigu česnakai “užkandami” petražolėmis, tai jų specifinis kvapas beveik nejuntamas. Česnakai skystina kraują, mažina arterinį spaudimą, neleidžia formuotis trombams, mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, gydo peršalimo ligas.

|

Ar gimstama smaližiumi

Pastaruoju metu atlikti tyrimai mokslininkams leidžia manyti, kad smaližiavimas yra ne blogas įprotis, o įgimtas organizmo poreikis. Jautriosios liežuvio ląstelės (receptoriai) gali atskirti 4 svarbiausius skonius: saldų, sūrų, rūgštų ir kartų. Jos išsidėsčiusios skirtingose liežuvio vietose. Saldaus skonio receptoriai yra ant liežuvio galiuko, kartaus – prie liežuvio šaknies, o rūgštaus yra liežuvio kraštuose. Skonio pojūtis labai svarbus visai virškinimo sistemai ir bendrai organizmo būklei. Sudirginti skonio receptoriai pasiunčia nervinį impulsą į tam tikrą galvos smegenų sritį, veikiančią virškinimą. Labai ilgai smaližiai buvo laikomi stresų ir silpnavališkumo aukomis, medžiagų apykaitos sutrikimo kamuojamais ligoniais. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad dėl visko kaltas įgimtas poreikis saldumynams. Mokslininkams pavyko atrasti geną, kuris “verčia” smaližių vidury nakties pakilti iš lovos ir sušveisti plytelę šokolado, arbatą saldinti 5 šaukšteliais cukraus ir pan. Mokslininkai, padarę daugybę eksperimentų, įrodė, kad moterys iš prigimties jautresnės karčiam skoniui, todėl labiau mėgsta saldumynus. Tuo tarpu stipriosios lyties atstovai labiau linkę mėgautis pipirais, česnakais ir garstyčiomis negu saldainiais.

Viduržemio jūros dieta užtikrina ilgesnį gyvenimą
| |

Viduržemio jūros dieta užtikrina ilgesnį gyvenimą

Viduržemio jūros dietai būdingas didelis kiekis daržovių, ankštinių augalų, vaisių ir grūdinių kultūrų, vidutiniškas arba netgi didelis kiekis žuvies, nedidelis kiekis sočiųjų riebalų, tačiau didelis kiekis nesočiųjų riebalų, ypač alyvų aliejaus, nedidelis kiekis pieno produktų ir mėsos, nedideliais kiekiais vartojamas alkoholis, daugiausia vynas. Neseniai atlikti tyrimai įrodo, kad tokia dieta gali būti labai naudinga sveikatai. Tyrime dalyvavo daugiau nei 74 000 sveikų vyrų ir moterų iš devynių Europos šalių, kurių amžius buvo ne mažiau 60 metų. Buvo fiksuojama informacija apie jų dietą, gyvenimo būdą, medicininė istorija, rūkymo įpročiai, fizinio aktyvumo lygis ir kiti svarbūs veiksniai. Modifikuotos Viduržemio jūros dietos laikymasis buvo matuojamas naudojant pripažintą skalę. Didesnis dietos laikymasis buvo siejamas su mažesniu bendru mirtingumu. 2 taškais geresnis dietos laikymosi rezultatas buvo siejamas su mirtingumo sumažėjimu 8 procentais, o 3 – 4 taškais geresnis rezultatas buvo siejamas atitinkamai su 11 ir 14 procentų bendru mirtingumo sumažėjimu. Taigi, pavyzdžiui, sveikas 60 metų vyras, kuris laikosi tinkamos dietos (surenka 6 – 9 taškus), gali tikėtis išgyventi maždaug vienais metais ilgiau nei to paties amžiaus vyrai, kurie nesilaiko dietos. Ryšys tarp dietos laikymosi ir ilgaamžiškumo buvo stipriausias Graikijoje ir Ispanijoje, galbūt todėl, kad šių šalių gyventojai laikosi tik Viduržemio jūros dietos.

Dieta pagal kraujo grupę. AB kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. AB kraujo grupė

B kraujo grupės paveldas lemia, kad AB grupei tinka gyvuliniai baltymai, tačiau iš A kraujo grupės gautas mažas skrandžio sulčių rūgštingumas mėsą leidžia valgyti tik retkarčiais ir tik nedidelėmis porcijomis — tik tada ji bus gerai suvirškinta. Vištienoje esantys lėktinai tokių žmonių kraują agliu-tinuoja kaip ir B grupės atstovų, taigi vištiena gardžiuotis draudžiama! Kadangi skrandžio sulčių rūgtingumas mažas, iš valgiaraščio derėtų išbraukti ir rūkytus bei sūdytus mėsos gamintus. Žuvų pasirinkimas tikrai gausus, aišku, atsisakius to, kas netinka A bei B kraujo grupėms. Rekomenduojami pieno produktai — tie patys, kaip ir B kraujo grupei. Vadinasi, rūgštūs gaminiai, pavyzdžiui, kefyras ar jogurtas, bus virškinami gerai. Peteris D’Adamas siūlo ir kiaušinius — svarbų baltymų šaltinį, nes, kitaip nei vištienoje, juose nėra jokių lėktinų. Greta gyvulinių baltymų valgiaraštį dera papildyti sojų pienu bei tofu. Rinkdamiesi javų gaminius, šie žmonės turėtų atsižvelgti į A ir B grupėms teikiamas rekomendacijas ir nepamiršti, kad per gausiai vartojant kviečius, gali atsirasti sveikatos sutrikimų. Jie privalo visiškai atsisakyti grikių bei kukurūzų.

Dieta pagal kraujo grupę. B kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. B kraujo grupė

B kraujo grupės atstovai klajokliai gali pasigirti stipria imunine sistema. Jie laikomi itin lengvai prisitaikančiais prie mitybos bei aplinkos pokyčių. Juos galima vadinti galinčiais valgyti viską: šie žmonės puikiai virškina ne tik mėsą bei žuvį, bet ir pieno produktus, javus, daugelį daržovių bei vaisių rūšių, žinoma, atsižvelgiant į išvardijamas išimtis. Peteris D’Adamas pavydėtiną B grupę vadina evoliucijos pastangomis sujungti įvairiausias tautas bei kultūras. Vištienoje, kuri šiaip jau laikoma lengvu ir gerai virškinamu maistu, yra lėktino, agliutinuojančio B grupės kraują. Tačiau šios kraujo grupės atstovai gali mėgautis kitų rūšių mėsa, o jei nenori atsisakyti paukštienos, gali valgyti kalakutieną. Daugelis žuvų šiems žmonėms — puikiai tinkantis arba neutralus maistas. Vis dėlto jie turi kuo toliau laikytis nuo delikatesais laikomų juros gėrybių — vėžių, krabų, omarų bei moliuskų, nes jos agliutinuoja jų kraują; todėl ir išvardijamos nepatartinų vartoti produktų sąraše. B kraujo grupės atstovams labai tinka pieno produktai. Jie gali rinktis pagal skonį — kefyrą, jogurtą ar varškę. Vištų kiaušiniuose nėra kenksmingų lėktinų, kurie slypi vištienoje, todėl B kraujo grupės atstovai gali valgyti jų kiek tik širdis geidžia (žr. paraštę p. 38). B kraujo grupei tinka daugelis javų rūšių bei jų gaminiai, bet geriausiai — speltos (laukiniai kviečiai). Ir atvirkščiai, derėtų vengti rugių, ka-muto (egiptiškosios senovinės kviečių atmainos), burnočių bei miežių.

Dieta pagal kraujo grupę. A kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. A kraujo grupė

A kraujo grupės atstovai, žemdirbių palikuonys, daugeliu atžvilgių yra tikra priešingybė tiems, kurių kraujo grupė 0. Jų virškinimo sistema jautri, imuninė sistema lengvai pažeidžiama, o skrandžio sulčių rūgštingumas mažas. Todėl jiems rekomenduojama visiškai kitokia mitybos programa. A kraujo grupės atstovams sveikiausia valgyti vegetarišką maistą. Mėsos produktai, atvirkščiai, jų organizme kaupiasi kaip riebalai; jie mažina energijos atsargas, didina tingumą. Daugeliui A kraujo grupės žmonių veikiausiai bus labai sunku iš karto visiškai atsisakyti mėsos ir pradėti maitintis vegetariškai. Čia pagelbės į valgiaraštį įtraukta vištiena ir kalakutiena — tai yra neutralūs produktai. Vegetariškai maitinantis, A kraujo grupės atstovų organizmas vertingų baltymų savo organams atkurti gaus iš daugelio rekomenduojamų žuvų rūšių. Vis dėlto dešra bei kumpis liks uždraustas vaisius. Taigi A kraujo grupės asmenys neturėtų būti griežti vegetarai. Tai daugiau vegetariškai besimaitinantys žmonės, labai ribojantys mėsos kiekį. A grupė javų produktus šiaip jau virškina gerai, tačiau kviečiais piktnaudžiauti nereikėtų. Pieno produktų, išskyrus rūgščius (pavyzdžiui, jogurtą bei kefyrą), A kraujo grupės atstovai netoleruoja. Geru pakaitalu galėtų tapti sojų pienas bei tofu (sojų varškė). Kad gautų pakankamai kalcio, jie turėtų rinktis daržoves, kuriose gausu šio elemento, pavyzdžiui, brokolius. Šie asmenys retkarčiais (sakykime, sekmadienio pusryčiams) be baimės gali pasigardžiuoti ir vištos kiaušiniu: vištų kiaušinių baltymus žmogaus organizmas kuo puikiausiai paverčia savais.

Dieta pagal kraujo grupę. O kraujo grupė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. O kraujo grupė

Nereikia stebėtis, kad pirmykščių medžiotojų palikuonims dėl atsparios virškinimo sistemos kaip svarbiausias baltymų šaltinis rekomenduojama mėsa. O kraujo grupės atstovų skrandžio sulčių rūgštingumas didelis, todėl jie puikiai virškina mėsą. Vis dėlto šie žmonės dėl minėtos priežasties turi būti itin atsargūs valgydami vaisius, kurie labai didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Tai apelsinai, mandarinai, braškės bei saldžios sultys ir cukrus apskritai. Tik taip jie išvengs skrandžio gleivinės sudirginimo. Šiais laikais O kraujo grupės atstovų gyvenimo būdas labai skiriasi nuo jų protėvių, todėl šie mėsėdžiai (tai lemia kraujo grupė) turėtų rinktis liesą mėsą, neutralią paukštieną ir apsiriboti nedidelėmis porcijomis. Ir visa tai derinti su jiems tinkamomis daržovių bei vaisių rūšimis. O kraujo grupės atstovams labai tinka ir daugybė žuvų rūšių, ypač riebios šaltųjų jūrų žuvys — silkės, skumbrės bei menkės. Ir atvirkščiai, javai, ypač kviečiai, netinka. Vėliau pamatysite, kad rekomenduojamų produktų sąraše nėra nė vienos kviečių rūšies. O kraujo grupės atstovų organizmas taip pat prastai virškina karvių pieno produktus. Taigi jie irgi nerekomenduojami. Retkarčiais suvalgomas vienas kitas vištų kiaušinis, atvirkščiai, rūpesčių nesukels.

Dieta pagal kraujo grupę. Rekomendacijos pagal kraujo grupę
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. Rekomendacijos pagal kraujo grupę

Sergant ar skundžiantis lėtiniais negalavimais, reikia pasitarti su gydytoju ir tik po to pradėti laikytis dietos. Iš pradžių rekomenduojama kraujo grupių dietos nuosekliai laikytis mažiausiai dvi savaites. Jei vėliau jausitės žvaliau ir apskritai geriau, turėsite mažiau virškinimo problemų, atsikratysite antsvorio, o galbūt nustos kamuoti ir lėtinės ligos, pavyzdžiui, galvos skausmas ar rėmuo, vadinasi, ABO dieta — kaip tik jums. Nuosekliai laikytis dietos reiškia visiškai atsisakyti nepatartinų vartoti maisto produktų. Jūsų organizmui būtinai reikia ne tik itin naudingų sveikatai, bet ir neutralių maisto produktų — tik tokia mityba bus įvairi ir subalansuota. Jei vargina antsvoris, reikėtų atsisakyti ir tų produktų, kurie tukina jūsų kraujo grupės atstovus. Peteris D’Adamas, remdamasis savo neįkainojama patirtimi, skirsto maisto produktus į skatinančius augti svorį ir tokius, kurie sparčiai lieknina. Juos rasite skyriuje, kur pateikiami patarimai trokštantiems sulieknėti.

Dieta pagal kraujo grupę. ABO dietos esmė
| | |

Dieta pagal kraujo grupę. ABO dietos esmė

Nelygu kraujo grupė, maiste esantys lėktinai gali neigiamai veikti visą organizmą, pavyzdžiui, sukelti žarnyno
gleivinės uždegimą. Kaip jau minėta, kai kurie maisto produktai skirtingai veikia skirtingas kraujo grupes. Kas vienam žmogui yra vaistai, kitam gali būti nuodai ar tiesiog neutralus maisto produktas. Praktinė kraujo grupių dietos taikymo patirtis rodo, jog maisto produktai, dar žmonijos priešaušryje buvę svarbiausiu protėvių maistu, ir šiandien geriausiai tinka jų kraujo grupių įpėdiniams. Žinoma, atsižvelgiant į laikmetį, duoklę atiduoti reikia ir pakitusiam gyvenimo būdui. Tai itin krenta į akis, stebint O ir A grupes. Nereikia stebėtis, kad abiejų grupių atstovai — mėsėdžiai ir vegetarai — turi laikytis sudėtingesnės dietos nei mišraus maisto valgytojai — B ir AB grupių atstovai. Pavyzdžiui, vadinamoji Viduržemio jūros dieta geriausiai tinka Viduržemio jūros pakrančių gyventojams, kurių daugumos kraujas yra A grupės. Tai nereiškia, kad jos ilgai laikytis gali ir O grupės atstovai, veikiau atvirkščiai. Daugelis O kraujo grupės žmonių, dėl pasaulėžiūros ar/ir sveikatos sumetimais ilgai maitinęsi vegetariškai, konstatuoja, kad vartodami ABO dietos rekomenduotus mėsos gaminius, jaučiasi daug geriau, nei valgydami vien tik augalinį maistą.