Kategorija: Kulinarija

Gurmaniškas šventųjų Kalėdų duetas

Kiekvienais metais, artėjant šventoms Kalėdoms, ieškau ko nors naujesnio, gardesnio sau, šeimai ir svečiams. Jau pabodo švediškai vokiškas karštas vynas, tradiciniai kaimiški lietuvių valgiai, todėl šiais metais nusprendžiau pavartyti senovines lietuviškas kulinarines knygas ir radau ypatingai gerų, išskirtinių receptų. Svarbiausia buvo rasti šventųjų Kalėdų nuotaiką atitinkantį gėrimą. Senieji užrašai skelbė, kad Lietuvos dvaruose per šventąsias […]...

Įdaryti valgiai Kūčioms ir Kalėdoms

Toliau tęsiame straipsnių rubriką – valgių tradicijos Kūčioms ir Kalėdoms. Savo patirtimi ir žiniomis su mumis pasidalins nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas A.Vincentas Sakas. Įvertinkite, pasigaminkite ir skanaukite… Kepta lašiša. Išvalyti ir nuskusti 1kg lašišą. Nasrus pražiodinti, įdėti morkas, kad iškepusios nasrai gautųsi prasižioję. Iš vidaus apšlakstyti 20g obuolių actu, žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir […]...

Advento, šv. Kūčių ir Kalėdų valgiai bei gėrimai (III dalis)

Jei manote, kad šv. Kalėdoms pagaminti tokią gražuolę lašišą yra sudėtinga, labai apsirinkate. Orkaitėje kepta lašiša šventųjų Kalėdų stalui Jei manote, kad Šventųjų Kalėdų stalui pagaminti tokią gražuolę lašišą yra sudėtinga, tai labai apsirinkate? Pirmiausiai veterinarinėje vaistinėje nusipirkite veterinarinį švirkštą su storesne adata. Paskui parduotuvėje nusipirkite šviežią lašišą.  Namuose ją gerai nuplaukite, dar geriau nusausinkite […]...

Advento, šv. Kūčių ir Kalėdų valgiai bei gėrimai (II dalis)

Kauno restoranai ir kavinės, kurių tarpukario metais vien Laisvės alėjoje buvo per 40, visoje Europoje garsėjo savo spanguolių putėsiais. Spanguolių putėsiai Kauno restoranai ir kavinės, kurių tarpukario metais vien Laisvės alėjoje buvo per 40, visoje Europoje garsėjo savo spanguolių putėsiais. Atrodo buvo ką čia stebinti, kai Europos sostinėse buvo gaminami įvairiausių uogų ir vaisių putėsiai. […]...

Advento, šv. Kūčių ir Kalėdų valgiai bei gėrimai (I dalis)

Advento metu, sekmadieniais (kurių būdavo trys iš eilės), daugelis žmonių kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą… Bernardinų žuvies pyragas Advento metu sekmadieniais (kurių būdavo iš eilės trys) daugelis žmonių kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą, ant jų stalų patekusį iš bernardinų vienuolynų. Tiesa, vienuoliai į šį pyragą būtinai dar dėdavo peletrūnų, todėl žuvies pyragas pasižymėjo […]...

Per adventą išmokime valgyti sveikas ir skanias salotos

Nuo lapkričio 30-osios prasideda Adventas – laikas, kai laukiama Kristaus gimimo ir saulės sugrįžtuvių. Šiuo metu susilaikoma nuo sočių patiekalų – pasninkaujama… Nuo lapkričio 30-osios prasideda Adventas – laikas, kai laukiama Kristaus gimimo ir saulės sugrįžtuvių. Šiuo metu susilaikoma nuo sočių patiekalų – pasninkaujama. Nuo seno tikėta, kad Advento laikotarpiu aplinkui slankioja piktosios dvasios, lankosi […]...

Kas bendro tarp gandro ir starkos?

Starka – tūkstantį metų senesnis ir šimtą kartų geresnis gėrimas už viskį. Lietuviuose buvo net specialiai švenčiamos starkinės šventės, – XIX a. viduryje Liudvikas Jucevičius rašė, kad kovo 25 d būdavo švenčiama Starko šventė. Apie Starko ir kitas šventes… ”Starka” – ypatinga, proginė degtinė, kuri būdavo gaminama pirmojo sūnaus – giminės pratesėjo gimimo proga. Jau […]...

Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako atsakymas į žurnalistų dažniausiai užduodamus klausimus (II dalis)

Dešrelės: Iš ko jos gaminamos? Kokie kenksmingi priedai jų gamyboje naudojami? Kaip jie veikia mūsų sveikatą? Dešrelių yra įvairių, yra įvairių gamybos technologijų. Tačiau jei kalbėsime apie virtas dešreles, kurias gamina Lietuvos, Lenkijos, Rusijos mėsos įmonės ir kuriomis tėvai maitina savo vaikus, tai jos yra ne mėsos gaminiai, nes gaminamos iš baltyminių priedų (gerai jei […]...

Nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako atsakymas į žurnalistų dažniausiai užduodamus klausimus (I dalis)

Kalbant vien tik teisybę, tai beveik visos Lietuvos mėsos įmonės dešras gamina ne iš geriausios rūšies mėsos, o iš atliekų, dedant į jas cheminius žmogaus, ypač vaikų organizmui pavojingus priedus: skoniklius ir skonio sutvirtintojus, spalviklius, kvapiklius, konservantus, mėsos kokybės ir išvaizdos palaikytojus, genetiškai modifikuotus baltyminius priedus, cheminius mėsos masės didintojus. Visus be išimties vaikams skirtų […]...

Lietuvos kulinarijos paveldas – tikroji žuvienė

Kuršiai kopininkai, gyvenę Kuršių Nerijoje žuvienę virdavo savotiškai, kitoniškai nei aplinkinės sarmatų (aisčių, baltų gentys), nes žuvienė jiems buvo apeiginis sakralinis valgis ir turėjo griežtas gamybos taisykles, buvo tikima, kad jų nesilaikant nesisekdavo žvejyba arba net pradės mažėti žuvų jūroje ir mariose. Kuršiai žemininkai, gyvenę Baltijos jūros pakrantėse nuo Melnragės iki Rygos, taip pat šių taisyklių griežtai laikydavosi....