Z.Vaišvila: „Jausime elektros energijos stygių arba elektros kainos pašoks mažiausiai dvigubai.”

Trys klausimai Zigmui Vaišvilai, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkui,

„Veidas”: Prieš kelerius metus išsižadėjote politikos, sakydamas, kad joje prisižiūrėjote „kokčių dalykų”. Bet akivaizdu, kad į ją grįžote. Ar politika jau neatrodo kokti?

Z.V.: Iš mano pasitraukimo 1992 m. net valstybės paslaptis buvo padaryta, man pačiam to nežinant. Tikrai buvo koktu. O jubiliejiniai Sąjūdžio metai sutelkė žmones vėl imtis veiklos. Matom, kur viskas krypsta: valdžios atotrūkis nuo žmonių, jų nuomonės ignoravimas iki pasityčiojimo, oligarchinės valstybės susiformavimas, dėl kurios aiškių užuomazgų Sąjūdžio iniciatyvinė grupė dar 2005 m. gegužę perspėjo prezidentą. „Leo LT” susikūrimas, manau, vainikavo žmonių nuomonės nepaisymą. Tylėti būtų amoralu. Visa tai paskatino klubą užimti aktyvią poziciją ir sakyti žmonėms tiesą. Apie tai kalbėjome lapkritį spaudos konferencijoje. Gerai, kad ne prieš Seimo rinkimus, kad nebuvo spekuliacijų.

„Veidas”: Kas būtų galėjęs įsivaizduoti, kad buvęs žaliųjų lyderis ims ginti atominę jėgainę? Konferencijoje „Ekstremali Lietuvos energetikos būklė” pareiškėte, kad vienintelė alternatyva – pratęsti jos darbą. Pakeitėte požiūrį?

Z.V.: Prieš konferenciją pasitikrinau istorinius šaltinius. Lietuvai laikas žinoti teisybę, kad ir Tarybų Lietuvos valdžia siekė sustabdyti trečiojo reaktoriaus statybą, tik jiems nesisekė. Žaliųjų judėjimas, pirmiausia Juozo Dautarto vadovaujamas „Žemynos” klubas, kuriame buvau pavaduotojas, surinko apie 900 tūkst. parašų dėl trečiojo bloko statybos sustabdymo. Mes nesustabdėme, tik žmonių valią patikrinome. Ir ji buvo pareikšta. Mitinge Vingio parke Algirdas Brazauskas paskelbė, kad trečiojo bloko statybos finansavimas sustabdytas. Primenu apie tai, kad nebūtų spekuliacijų. O mūsų surengtoje konferencijoje kalbėjome apie dabartinę Lietuvos padėtį. Net jeigu dujų bus, net jeigu Elektrėnų elektrinė nesugrius (o specialistai kalba, kad po dviejų trijų mėnesių intensyvaus darbo išeis iš rikiuotės katilai), jausime elektros energijos stygių arba elektros kainos pašoks mažiausiai dvigubai. Mus piktina tai, kad nauja valdžia, iš kurios tikėjomės konkrečių veiksmų, tyli ir nieko nedaro.

„Veidas”: Sklando versija, kad galite kandidatuoti į prezidentus. Kiek joje tiesos?

Z.V.: Dėkui Dievui, turiu tiek užsiėmimo, kad nespėju. Klubo veikla plečiasi, steigiami filialai, važiuoju į susitikimus. O dėl kandidatų į prezidentus – liūdnas vaizdelis. Tokia mano, kaip piliečio, nuomonė. Šiandien mūsų klubas Signatarų namuose nepriklausomybės plebiscito dienos proga skelbia apie naują interneto portalą „Nepriklausomybe.lt”, kuriame pateiksime vertybines klubo nuostatas. Klubas kviečia žmones burtis moralės pagrindu, nes moralė turi būti aukštesnė už politiką. Juk Sąjūdis ir buvo moralinis autoritetas.

Views All Time
Views All Time
1156
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

13 − 8 =