„Rubicon” už įmonei naudingus sprendimus mokėjo šimtus tūkstančių litų paslaptingajam „abonentui”

Rubicon už įmonei naudingus sprendimus mokėjo šimtus tūkstančių litų paslaptingajam "abonentui"

Įmonė „Rubicon” už jai naudingus Vilniaus savivaldybės sprendimus mokėjo šimtus tūkstančių litų asmeniui, kurį „Rubicon” vadovai tarpusavyje vadina „abonentu” arba „kolega”. Apie tai pirmadienį pranešė LNK žinios, kurios teigia gavusios iki šiol niekur neskelbtų duomenų iš „Rubicon” juodosios buhalterijos.

LNK žinių pranešimu, šiuose Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) per kratas rastuose dokumentuose užfiksuoti nuolatiniai mokėjimai už įmonei naudingus savivaldybės sprendimus.

Vadinamoji juodoji įmonės „Rubicon” buhalterija rodo, kad nuo 2001 metų liepos iki 2003-iųjų birželio „abonentui” buvo sumokėta 2 237 818 litų, dolerių arba eurų. Daugiausiai – grynais.

Straipsniai 1 reklama

Štai 2002 metų spalio 18 d. „abonentas” praturtėjo 43 440 eurų „už VKT patalpas”. VKT – taip buvo trumpinamas Vilniaus kino teatro pavadinimas iki tol, kol Vilniaus savivaldybė nusprendė jį perleisti už 5 mln. Lt skolą.

Pasak LNK pranešimo, skola susikaupė todėl, kad savivaldybė suteikė išimtinę teisę tiekti šilumą sostinės mokykloms ir darželiams bendrovei „Rubikon city service”, bet už paslaugas nemokėjo. Savivaldybės skola ir kino teatro akcijos keliavo per kelias su „Rubikon” susijusias bendroves, kol keliskart perpardavus jų vertė išaugo – 12 mln. Lt.

Dar viena operacija, kai į skolas buvo išmainytas namas Odminių g. 3, pačiame sostinės centre, vadinamajam „Abonentui” atnešė 100 000 Lt naudą.

Pelninga „abonentui” buvo ir Vilniaus šilumos tinklų nuoma Prancūzijos bendrovei „Dalkia”. Kol vyko konkursas „Abonentui” pinigai buvo pervedami nuolat.

„Abonentas” ėmė algą „juodojoje buhalterijoje” net ir tada, kai Artūro Zuoko pavaldiniai ruošė dirvą „Rubikon group” komercinei veiklai 60 ha plote, kurį Vyriausybė skyrė išimtinai vilniečių pramogoms.

Vilniaus miesto vicemeras Kęstutis Masiulis dalyvavo priimant sprendimus, už kuriuos buvo mokama duoklė „Abonentui”, tačiau LNK žinioms teigė negirdėjęs tokios pravardės „abonentas”. Nieko negirdėjęs apie „abonentą” tikino ir Vilniaus vicemeras Gediminas Paviržis.

Sostinės meras A. Zuokas, į LNK žurnalistų klausimą atsakęs tik raštu, taip pat teigė jokio „Abonento” nežinąs, taip pat nieko nežinąs ir apie „Rubicon” „juodąją buhalteriją'.

„Man taip pat nėra žinoma, kad „Rubicon” būtų skyrusi pinigus kokiems nors asmenims už Vilniaus miesto savivaldybės vykdomus projektus”, – teigė A. Zuokas.

Tačiau, kaip pažymi LNK žinios, teismuose pagarsinti „Rubicon” vadovų Andriaus Janukonio, Dariaus Leščinsko bei Vilniaus mero A. Zuoko pokalbiai rodo, kad „Rubikono” vyrai „Abonentą” pažįsta.

2003 m. birželį vykusių Vilniaus mero rinkimų įkarštyje „Rubicon” vadovai su A. Zuoku kalbasi, kaip „apžaisti” vadinamąjį „vaiduoklį”, kuris, kaip aiškėja iš tolesnių pokalbių – abejojantis liberalcentristas Vilmantas Drėma.

A. Janukonis ir D. Leščinskas vieno pokalbio metu kalbasi dėl važiavimo ir tarimosi pas draugą „Abonentą”, gyvenantį Užupio gatvėje.

Kaip teigia LNK žinios, prokurorams „Abonento” asmenybė ir rūpesčiai žinomi.

„Abonento” pravardę teigė girdėjęs generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, tačiau jis atsisakė ką nors komentuoti plačiau, nes tai „jau yra tam tikros aliuzijos į ikiteisminio tyrimo medžiagą”.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *