Mitinguotojai reikalavo KGB rezervininkų pasitraukimo

Protesto akcijos dalyviai piktinosi ir V.Adamkaus elgesiu

Šeštadienį Kaune maždaug penki šimtai žmonių protesto akcijoje išreiškė savo nepritarimą valdžioje esantiems buvusiems sovietinio saugumo (KGB) rezervininkams užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui ir Valstybės saugumo departamento vadovui Arvydui Pociui.

Dauguma mitingo oratorių – radikalumu pagarsėję politikai ir visuomenės veikėjai. Tarp jų – bado akciją paskelbę Seimo nariai Petras Gražulis ir Egidijus Klumbys, parlamentaras Remigijus Ačas, liberalų demokratų partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Valentinas Mazuronis, disidentas ir Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas Antanas Terleckas.

Straipsniai 1 reklama

Mitingas prasidėjo Lietuvos himnu, kurį traukė visa minia. Renginio organizatoriai pažymėjo, kad akcija neatsitiktinai vyksta prie paminklo Vytautui Didžiajam. Priminta, kad 1988 metų birželį pirmas Sąjūdžio mitingas Kaune taip pat surengtas toje vietoje. “Lietuvai reikia naujo Sąjūdžio. KGB metastazės pasėtos visoje Lietuvoje, jos neleis, kad mes taptume visiškai nepriklausomi”, – sakė Visuomeninės piliečių sąjungos pirmininkas Gintautas Žižys.

“Atėjo metas oranžinei revoliucijai ir pas mus”, – kurstė minią P.Gražulis. Jis teigė ir toliau reikalaująs atsistatydinti A.Valionį ir A.Pocių. “Todėl ir ėmiausi radikalios akcijos – badavimo. Man reklamos užtenka, esu žinomas”, – teigė politikas.

“Ar galite įsivaizduoti, kad, pavyzdžiui, JAV valstybės sekretorius būtų užsienio žvalgybos karininkas?” – retoriškai klausė E.Klumbys.

Kalbėtojai piktinosi ir Prezidento V.Adamkaus, kuris neragina atsistatydinti A.Valionį ir A.Pocių, elgesiu. “Prezidentas ragina laikytis moralinių nuostatų, bet pats siūlo į Konstitucinį Teismą Tomą Birmontienę, kuri niekino partizanus, jų judėjimą, liaupsino tuos, kurie žlugdė nepriklausomybę”, – sakė P.Gražulis. Mitingo dalyviai taip pat garsiai reiškė nepasitenkinimą dėl T.Birmontienės paskyrimo Konstitucinio Teismo teisėja, plakatuose ji buvo vadinama milicininke. “Gėda Adamkui!”, – skandavo minia.

Lietuvos įgaliotų asmenų organizacijos vardu kalbėjęs Edvardas Satkevičius stulbino mitingo dalyvius savo kalba. “Iš Lietuvos į Vakarus ištremta jau 2 milijonai lietuvių. Lietuvoje netrukus liks mažiau nei 2 milijonai žmonių. Tai tautos genocidas, pagrindiniams jo vykdytojams A.Valioniui ir A.Pociui reikia kelti baudžiamąsias bylas”, – aiškino E.Satkevičius.

Po jo kalbėjęs studentas Justinas Urbanavičius jau tvirtino, kad iš Lietuvos pernai išvažiavo daugiau kaip 15 tūkstančių žmonių. “Ką jis pasakoja. Matyt, yra paruoštas melui”, – tikino E.Satkevičius.

Dainoras LUKAS

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *