LKD: Ką reiškia gerokai užsitęsęs V. Uspaskicho grįžimas?

Lietuvos krikščionys demokratai yra įsitikinę, kad jei Darbo partijos pareiškimas, kuriuo ši partija žada pagalbą teisėsaugos institucijoms, tiriančioms galimus neteisėtus veiksmus, susijusius su šios partijos finansų apskaita, būtų nuoširdus ir geranoriškas – tai šios partijos atstovai pirmiausia turėtų pasirūpinti buvusio lyderio greitu grįžimu į Lietuvą.

Nerimą kelia ilgas V. Uspaskicho delsimas ir esamų bei buvusių Darbo partijos veikėjų pareiškimai, kad: „nuo pat Darbo partijos susikūrimo pradžios visais partijos finansavimo reikalais asmeniškai rūpinosi V. Uspaskichas”. Tokiais pareiškimais jie perša išvadą, kad tik vienintelis V. Uspaskichas galėtų suteikti teisėsaugą dominančios informacijos.

Kitas klausimas, kuris verčia nuogąstauti – ar belaukiant grįžtančio buvusio DP vedlio, pats V. Uspaskichas nepasiprašys politinio prieglobsčio Rusijoje, kas sąlygotų bergždžias pastangas jį susigrąžinti ir atsakyti į ne tik teisėsaugą, bet ir visą visuomenę dominančius klausimus?

Straipsniai 1 reklama

Atkreiptinas dėmesys, kad šiomis dienomis Didžiosios Britanijos teismas jau ne pirmą kartą atmetė Rusijos reikalavimą išduoti verslininką Borisą Berezovskį, kuriam Rusijoje iškelta baudžiamoji byla. Kas gali paneigti, kad V. Uspaskichas netaps parankiu įrankiu Rusijai, kuri už Didžiosios Britanijos parodytą „špygą” – tokią pačią parodys Lietuvai, kai ši, reikalui esant, norėtų per Interpolą susigrąžinti V. Uspaskichą. Visgi Lietuva ir D. Britanija yra ES narės ir vykdo panašią tarptautinę politiką.

Žvelgiant kitu kampu, nesinorėtų turėti G. Petriko analogijos vertos istorijos pasikartojimo.

Primename, kad Lietuvos krikščionys demokratai pirmieji suabejojo Darbo partijos vykdoma veikla ir 2006-02-28 kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši pradėtų Darbo partijos veiklos tyrimą. Nors tyrimas tuo metu ir nebuvo pradėtas, tačiau, kaip rodo šiandieninė situacija, tuomet kilusios abejonės dėl Darbo partijos veiklos teisėtumo buvo pagrįstos.

Valentinas STUNDYS
Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *