K.Prunskienė tapo kunigaikštiene

Žemės ūkio ministrei, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos (VNDPS) lyderei Kazimierai Prunskienei viešnagės Sankt Peterburge metu buvo suteiktas kunigaikštienės titulas.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, vizito išvakarėse politikė sužinojo, kad Tarptautiniai asmenybių rūmai įteiks jai ordiną „Tarptautinė garbė”. Laiške buvo nurodoma, kad K.Prunskienė bus apdovanota už didelį asmeninį indėlį į tarptautinę ekonominę, socialinę ir kultūrinę plėtrą. 

Apdovanojimo ceremonija birželio 7 dieną vyko vienoje iš Sankt Peterburgo cerkvių, kuri šiuo metu rekonstruojama. K.Prunskienės vadovaujamą delegaciją pasitiko stačiatikių šventikas, pasipuošęs apeiginiais drabužiais.

Straipsniai 1 reklama

Lietuvos ministrei buvo išdėstyti motyvai, už ką ji apdovanojama, ir įteiktas minėtas ordinas. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad K.Prunskienės laukia dar viena ceremonija, kuri, pasak jos pačios, tapo tikra staigmena.

Ministrei pirmiausia buvo parodytas Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovo Aleksijaus II autentišku parašu ir spaudu patvirtintas raštas, kuriuo Lietuvos politikei suteikiamas kunigaikštienės titulas. „Pasimečiau, suglumusi nusijuokiau, atsiprašiau ir pasakiau, kad turiu pasitarti su konsulu”, – pasakojo K.Prunskienė.

Ji sakė net šiek tiek suabejojusi, ar gali priimti tokį titulą ir atitinkamas regalijas – auksinę segę su užrašu „kunigaikštienė” ir jos sūnui skirtą kunigaikščio ženklą.

K.Prunskienė teigė buvusi patikinta, kad titulas paveldimas. Titulo teikėjai taip pat pabrėžė, kad jiems malonu tai daryti žinant ministrės religinius įsitikinimus.

Anot dienraščio, tarsi nujausdami K.Prunskienės sutrikimą, ceremonijos rengėjai įteikė ir segtuvą su straipsnių, pasakojančių apie kitus tokį pat ordiną ar titulą gavusius asmenis, kopijomis.

Tarptautiniai asmenybių rūmai pritariant UNESCO įsteigti 1991 metais ir turi atstovybes 36 pasaulio valstybėse. Ordinus „Tarptautinė garbė” yra gavę tokie pasauliniu mastu žinomi asmenys kaip popiežius Jonas Paulius II, JAV prezidentas George’as Bushas, Italijos premjeras Silvio Berlusconi, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Vakar man premjeras Algirdas Brazauskas prisipažino irgi turįs tokį ordiną, bet ne titulą”, – užsiminė ministrė.

Ji prisipažino iki šiol esanti gerokai sutrikusi ir galvojanti, kaip elgtis toliau, mat apsiprasti su tokiu titulu esą nelengva.

„Turbūt, reikės parašyti patriarchui Aleksijui II padėkos laišką, galbūt prisistatyti kardinolui Audriui Juozui Bačkiui, apsilankyti pas tėvą Chrizostomą ir pasiteirauti, kaip tą titulą įvesti į lietuvišką aplinką”, – svarstė politikė.

Kunigaikštienės ar kunigaikščio titulas suteikiamas nuo 1832 metų pagal specialią knygą, kuri yra Rusijos patriarcho žinioje. Sovietmečiu tokia praktika buvo nutraukta, o nuo 1992 metų vėl tęsiama. Beje, viena pastarųjų asmenybių, gavusių kunigaikštienės titulą, yra Rusijos estrados žvaigždė Edita Pjecha.

Views All Time
Views All Time
218
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

58 − 51 =