Vakarėlis po atviru dangumi

Iškyla gamtoje (barbekiu) – tai tradicija, pramoga, ritualas ar tiesiog pretekstas surengti smagų vakarėlį. Atšilus orams pasikvieskite draugus į gamtą ir bendraudami bei valgydami skanius patiekalus maloniai praleiskite laiką. Vienu šūviu nušausite du zuikius: gamtoje bus geresnis apetitas ir virškinimas, o tuo pačiu ir pailsėsite nuo miesto šurmulio.

Tokiame vakarėlyje bendrauti gali ne tik gerai pažįstami draugai – juk žmonių galima pakviesti gerokai daugiau, negu paprastai. O pati renginio atmosfera yra gan neįpareigojanti, leidžianti vakaro šeimininkams laisvai bendrauti su svečiais ir nereikalauti budria akimi sekti stalo. Beje, vokiečiai, garsėjantys tikslumu ir taupumu, paskaičiavo, kad tokia šventė kainuoja gerokai pigiau, negu iškilmingi renginiai, ir būtent šiuo faktu grindžia jos populiarumą.

Tačiau pradėkime iš pradžių. Rengti vakarėlį po atviru dangumi galima savo kieme, pliaže, parkelyje – pati vieta neturi didelės reikšmės. Staltiesę ir Indus geriau naudoti vienkartinius, tačiau jie turi būti spalvingi. Nepamirškite apgalvoti apšvietimo: negerai, jei vakare šviesa sklis tik iš rusenančių anglių.

Šiuolaikinė pramonė labai rimtai sureagavo į piknikų populiarumą ir pateikė itin didelę kepsninių įvairovę visiems gyvenimo atvejams. Grilių pasirinkimas – milžiniškas – nuo kompaktinių prietaisų, kuriuos galima įsimesti į automobilio bagažinę, iki keramikinių sodo stalų. Kepsninę statykite ant plokščio paviršiaus, kad neapsiverstų, ir kuo toliau nuo vijoklinių augalų, tvorelių, krūmų, kurie gali netikėtai užsidegti. Anglis suberkite kauburėliu, apipilkite jas specialiu degiu skysčiu. Kepti galima pradėti tik tuomet, kai anglys pasidengs pilkai baltu pelenų sluoksniu. Prieš dedant pirmąją produktų porciją, groteles sutepkite augaliniu aliejumi ir stipriai įkaitinkite – tuomet mėsa neprilips. Nepamirškite įsigyti iešmelių (labai pravers ir nedideli mediniai pagaliukai), specialių grotelių kepti žuviai, aliuminio folijos.

Na o dabar, apie svarbiausią – ką kepti. Ogi viską. Čia galioja įstatymas, žinomas dar pirmykštėje bendruomenėje – kuo šviežesni ir kokybiškesni produktai, tuo skanesni iš jų pagaminti patiekalai. Mėsa sūdoma jau iškepus, nes druska ištraukia mėsos sultis ir ji tampa kieta. Aišku, būtų idealu prieš kepant mėsą palaikyti ją marinate. Neapdeginkite mėsos. Apanglėję produktai kenksmingi. Mažiems gabalėliams, daržovėms, jūros gėrybėms kepti naudokite foliją.

Norint sužinoti, ar smarkiai įkaitusi kepsninė, palaikykite ranką delnu žemyn 10 cm atstumunuo ugnies. Skaičiuokite sekundes tol, kol karštis privers patraukti ranką. Jei galite išlaikyti ranką 2 sekundes, kepsninė įkaitusi gerai (190 °C ir daugiau); 3 sekundes – karštis vidutinis; 4sekundes – nedidelė temperatūra – (180 – 190 °C); 5sekundes – žema temperatūra (100 – 150 °C).

Nuobodžiausia, bet labai reikalinga iškylos dalis – kepsninės valymas. Prieš plaunant groteles, pašveiskite jas metaliniu šepečiu. Kai grotelės kiek atvės – panardinkite jas į karštą muiluotą vandenį. Jei grotelės labai didelės ir netelpa į kriauklę, apvyniokite jas drėgnais virtuviniais rankšluosčiais, palikite valandai ir tik po to valykite.

Views All Time
Views All Time
4982
Views Today
Views Today
1

Vienas komentaras

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

9 + 1 =