Kai maistas vaistus paverčia žudikais
Kad ligonių vartojamų medikamentų ir suvalgomų maisto produktų mišinys nevirstų gyvybei pavojingais kokteiliais, gydytojai turėtų atidžiai išanalizuoti savo pacientų dietą.
Britų vyriausybės patarėjai susirūpinę tuo, kad stiprūs medicininiai, savaime toksiški preparatai gali tapti dar daugiau pavojingi sąveikaudami su kai kuriomis maiste, gėrimuose ir dietiniuose papilduose esančiomis medžiagomis. Arba pacientai, maitindamiesi ne tais produktais, gali nesąmoningai mažinti savo gydymo efektyvumą.
Valdininkai nurodo, kad dauguma žmonių vienu metu išgeria iki 10 rūšių vaistų. Tai reiškia, jog įvairių medžiagų sąveikos potencialas kai kuriems žmonėms yra labai didelis.
Maisto standartų agentūros ir medikamentų bei sveikų produktų kontrolės valdybos patarėjų sudarytame rekomendaciniame rašte sakoma, kad egzistuoja mažiausiai 200 medikamentų, kurių poveikiui arba toksiškumui turi įtakos maistas.
Šis dokumentas buvo sudarytas pagal abiejų įstaigų ekspertų susitikimo, skirto maisto toksiškumui ir medikamentų saugumui, rezultatus.
Į daktarus, slaugytojas bei farmacininkus ir anksčiau buvo kreipiamasi su prašymais kontroliuoti nepavojingas vaistų dozes.
To priežastys buvo pačios rimčiausios, mat populiariausių preparatų ir maisto produktų (pavyzdžiui, antikoagulianto varfarino ir spanguolių sultys, anticholesterolio preparatai, kuriuos vadina statinais, ir greipfrutų sultys, geriami kontraceptikai, antidepresantai, vaistai AIDS gydyti ir jonažolė) kombinacijos gali būti mirtinos.
Tačiau iš tikrųjų apie daugelį kitų reakcijų žinoma labai mažai. Pavyzdžiui, apie tai, kaip pienas ir pieno produktai mažina antibiotikų, naudojamų gydyti respiratorines ir lyties organų infekcijas, efektyvumą.
Naujieji produktai, tokie kaip praturtinti jogurtai ir pieno kokteiliai, skirti gerinti žmonių žarnyno mikroflorą, gali sąlygoti ir kitokias reakcijas.
Fitoestrogenas, esantis sojų padaže, gali turėti įtakos hormonų terapijai ir gydant krūties vėžį tamoksifenu.
Vyriausybės pastangos sumažinti natrio druskų suvartojimą taip pat gali virsti problema. Nors kuo mažiau natrio druskų, tuo mažesnė padidėjusio kraujospūdžio, širdies priepuolių ir insultų rizika.
Žmonės, gaminantys valgį namuose, maisto produktų gamintojai gali imti naudoti kalio druską, o tai taps problema tiems, kas naudoja šlapimą varančius vaistus, kas gydosi artritą, arba tiems, kas geria preparatus, normalizuojančius aukštą kraujospūdį.
Žinoma, ne visi deriniai pavojingi. Tiems pacientams, kurie gerai sveiksta, geriau laikytis jiems įprastos dietos.
Vaistai ir produktai, kurių negalima vartoti kartu.
Varfarinas – vaistas, lėtinantis kraujo krešėjimą. Jis sąveikauja su spanguolių sultimis ir žalumynais.
Žmonės, vartojantys medikamentus, mažinančius cholesterolio kiekį, neturėtų gerti greipfrutų sulčių.
Preparatų, į kurių sudėtį įeina paracetamolis, jokiu būdu negalima maišyti su alkoholiu.
Kontraceptikų ir antidepresantų negalima maišyti su jonažole, nors ji ir padeda gydyti depresiją.
Vartojant antibiotikus rekomenduoja atsisakyti pieno produktų, mat jie sumažina šių vaistų efektyvumą.
Išvertė Rima Bruzgulytė