Už buvusio „Lietuvos“ kino teatro išsaugojimą kovojantiems aktyvistams – sostinės mero idėja

Vakar Vilniaus rotušėje sostinės meras Artūras Zuokas su miesto visuomeninių organizacijų, bendruomenių ir kultūros įstaigų atstovais diskutavo apie Vilniaus miesto viešųjų erdvių bei nekomercinio kino situaciją ir perspektyvas.

Miesto bendruomenei buvo pristatytos jau sukurtos ir planuojamos kultūrinės erdvės: „Skalvijos“ kino teatras, Aktyvusis kultūros trikampis, kurį sudaro Vilniaus mokytojų namai, Šv. Kotrynos bažnyčia ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Menų spaustuvė, Užupio meno inkubatorius. Susitikimo dalyviai supažindinti ir su strateginiais miesto kultūros objektais: daugiafunkciniu kultūros centru, planuojamu Koncertų ir sporto rūmų teritorijoje, Tautos namais ir Klasikinės muzikos sale, kuri atsiras vietoje dabartinių Profsąjungų rūmų bei Kongresų – konferencijų centru, kuriam numatyta teritorija prie Seimo.

Sostinės meras kaip unikalų reiškinį sveikino „Pro-testo“ laboratorijos projektą, neformalų pilietinį judėjimą „Už Lietuvą“, surinkusį per 7 tūkst. parašų už buvusio „Lietuvos“ kino teatro išsaugojimą.

Straipsniai 1 reklama

Susitikimo dalyviams meras priminė, kad Vilniaus miestas remia „Skalvijos“ kino teatrą, dotuoja „Menų spaustuvės“, kurioje numatomos erdvės nekomerciniam kinui, projektą, ir į planus nėra įtraukęs buvusio „Lietuvos“ kino teatro išsaugojimo. Mero teigimu, nekomerciniam kinui sostinė skiria daug dėmesio, bet nebūtų teisinga visų sostinės mokesčių mokėtojų pinigus skirti vienos interesų grupės, siekiančios išsaugoti nuostolingą kino teatrą, norams įgyvendinti.

„Džiaugdamasis, kad mūsų šalyje atsirado toks unikalus „Pro-testo“ laboratorijos projektas, iškeliu idėja: pasirašę „Už Lietuvą“ 7 tūkst. asmenų galėtų įsteigti viešąją įstaigą, iš savo ar rėmėjų įnašų surinkti reikiamas lėšas ir už savikainą – 7 mln. litų, išpirkti kino sales, kurios bus įrengtos vietoje „Lietuvos“ kino teatro statomame name. Tai būtų balsavimas „už Lietuvą“ ne protesto forma, o realiu veiksmu ir investicijomis. Pats mielai prisidėčiau prie tokios iniciatyvos“,- sakė sostinės meras A. Zuokas.
Susitikimo dalyviai su meru diskutavo apie tokio projekto įgyvendinimo galimybes, galimą Savivaldybės dalyvavimą tokios viešosios įstaigos steigime. Diskusijos metu taip pat buvo aptarti ir kiti viešųjų erdvių ir kultūros centrų vystymo projektai.

Vilniaus miesto savivaldybė 2006 metais kultūros erdvių rėmimui ir dotavimui skiria beveik 25 mln. litų.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *