Sunkiojo roko grupė „KATEDRA”

Sunkiojo roko grupė „KATEDRA” susikūrė 1986 m. ir pirmąją sudėtį sudarė penki muzikantai. Didelę įtaka grojimo stiliui padarė tuomet karaliavę metalinėje scenoje legendiniai IRON MAIDEN, nors visą tolimesnį laikotarpį kolektyvas ieškojo savito braižo.

Nuo pat susikūrimo kolektyvas daug koncertavo tiek vietinėse scenose, tiek užsienyje. Grupė buvo kviečiama į žinomus festivalius: „Lituanica'88 ir ‘89″ Vilniuje, „Rock Panorama” Maskvoje, „Rock Summer” ir „Rock Winter” Taline, „Liepajas Dzintars ‘88 ir ‘89″ Latvijoje, „Sopot” Lenkijoje, „Ilosaari Pop” Suomijoje. 1991 m. kolektyvas atstovavo atkurtą nepriklausomą Lietuvą Švedijos festivalyje „Baltic Sea Music Fest” ir Lietuvos kultūros dienose Leipcige 1994. Po to sekė koncertai garsiuosiuose festivaliuose „Death Comes… 2000 ir 2001″, baikerių sezonų atidarymuose ir sunkiosios muzikos festivalyje „Ferrum Frost” 2003 ir 2004, kaitino publiką lietuviškame woodstock‘e – „Roko naktyse” prie Platelių ežero 2003, 2004, 2005 ir 2006.

1989 m. buvo įrašyta debiutinė LP „Mors Ultima Ratio”, kuri parduotuvėse pasirodė tik po metų, tačiau visas tiražas nuo prekystalių dingo per dvi savaites. Netrukus sulaukta pripažinimo ir iš užsienio kritikų. Žurnalas „Metal Hammer” rašė: „…tai grynaveislė thrash grupė, stipri tiek muzikine, tiek technine puse, ir geresnė už 90 proc. kolegų vakaruose, kas rodo, kaip toli Lietuvoje šiuo metu pažengta šioje srityje…”; „…KATEDRA – vieninteliai lietuvių matadorai ir galbūt viena „karščiausių” thrash grupių Europoje…”.

Straipsniai 1 reklama

Nuo 1993 „Katedroje‘ trys muzikantai: grupės siela ir vadovas-Ričardas Laginauskas – gitara, vokalas, Algimantas Radavičius – bosas ir Marius Giedrys – mušamieji. Šia sudėtimi įrašytas sekantis albumas „Natus in Articulo Mortis”. Grupė įgavo savo naują veidą ir vėl dalyvavo ne viename festivalyje, o keli kūriniai, karaliavo lietuviškų radijo stočių top'ų viršūnėse ir per koncertus buvo dainuojami minios gerbėjų.

2001-tųjų vasarą KATEDRA sugrojo akustinį koncertą gyvai per nacionalinę televiziją LTV. Grupė pasikliovė savo jėgomis – grojo trise be kviestinių muzikantų.

2003m. grupėje atsirado klavišininkas Naglis Patamsis. Muzikantai pradėjo daugiau eksperimentuoti, atsirado galimybė papildyti metalinį skambėjimą naujom spalvom.

Paskutiniaisiais metais, be koncertinės veiklos, grupė spėjo nusifilmuoti epizoduose vokiečių siaubo filme „Žiurkės II”. Tačiau 2003 m. rudenį, KATEDRĄ paliko ilgametis narys Marius. Jį pakeitė naujas būgnininkas Domas Dėdinas, grojęs keliose metalo grupėse ir turintis neblogą patirtį.

Po sėkmingo pasirodymo didžiausiame Lietuvos roko festivalyje „Roko Naktys 2004″ Plateliuose, grupę pradėjo kuruoti vadybininkai Viktorija ir Vacka. Buvo parengtos kelios koncertinės programos, kurios su pasisekimu buvo parodytos Lietuvos klubų scenose, o taip pat festivaliuose „Riga Bike Show 2005″ ir Rusijos baikerių fiestoje „Baltijskij Šturm 2005″ Kaliningrade. Vasaros gale, maloniai išaugusiame festivalyje „Roko Naktys 2005″, KATEDRA pristatė savo senų ir naujų kūrinių retrospektyvą su styginių duetu: Glebas Pyšniak (violončelė) ir Kristina Baltrušaitytė (altas).

2006 m. rugpjūtį išleistas trečiasis albumas pavadinimu „III” pirmakart CD laikmenoje. Leidybinės teisės priklauso KATEDRAI, tiražas 2000 vnt., gamintojas – „Baltic Optical Disc”. Pirmieji prekybos mėnesiai parodė, kad grupė, nežiūrint į brandų amžių ir trumpą diskografiją, vis dar neužmiršta. Jau ruošiama naujo, ketvirtojo albumo medžiaga.

2006 metų pabaigoje pasikeičia grupės bosistas. Vietoje Algimanto Radavičiaus, dabar boso stygas tampo Gediminas Jurgaitis, anksčiau gitara grojęs grupėje „Hersh Tu”.

Šiuo metu daug koncertuojama įvairiuose Lietuvos miestuose, grupė pažymėjo 20 metų sukaktį.

Dabartinis grupės stilius apima daugelį muzikos krypčių, kompozicijose panaudojama tai, kas yra geriausia muzikoje, bet KATEDRA ir toliau lieka ištikima sunkiajam rokui.

Views All Time
Views All Time
2310
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 2 = 3