Profesionalas

Thick as Thieves

kriminalinė drama
Režisierius: Scott Sanders
Scenarijaus autorius: Arthur Krystal, Scott Sanders
Prodiuseriai: Michael Beugg, Willi Bär, Andrew Pfeffer, Jon Steingart, Glenn Zoller, Donald Zuckerman
Vaidina: Alec Baldwin, André Braugher, Michael Jai White, Rebecca De Mornay, Bruce Greenwood
Muzika: Christophe Beck
Sukurta: JAV (1999)
Trukmė: 93 min. (1 val. 33 min.)
Originalo kalba: anglų
Premjera Lietuvoje 2001 m. kovo 30 d.

Jei esate romantikas arba mėgstate senus gerus Holivudo detektyvus, išgirdęs apibūdinimą „užkietėjęs vagišius”, greičiausiai pagalvojate ne apie kaukėtą tuščiagalvį, nupjautavamzdžiu grasinantį degalinės operatoriui, bet apie rafinuotą džentelmeną, kuriam nėra neįveikiamų kliūčių. Tikriausiai jau įsivaizduojate, kaip dirba šis inteligentiškos išvaizdos vyriškis – apiplėšinėja taip rafinuotai, lyg kurtų meno kūrinį. Žinoma, pinigų niekuomet nebus per daug, bet menininkas pirmiausia padarys viską, kad jo darbas būtų švarus ir tobulas. Vagis yra menininkas. Išstudijuoti, apskaičiuoti judesiai, nesugriaunamas planas ir laki fantazija jam visuomet pasiūlys išeitį, kai apsaugos sistemos pasirodys neįveikiamos.

Straipsniai 1 reklama

Galbūt mūsų naujasis pažįstamas – užkietėjęs vagišius Makinas (A.Baldwinas) jums dar primins tą vienišą įspūdingą „blogiuką”, kuriam gali slapta pavydėti jo veržlumo ir neabejotinos laisvės. Makinas – tikras sukčius profesionalas, kuris padaro savo purviną darbą ir lyg vilkas grįžta atgal į savo irštvą – ramų būstą, kur klausosi senų džiazo įrašų ir prižiūri keturkojį bičiulį Volį. Mandagus ir tvarkingas, tikras Vagis džentelmenas.

Bet vieną dieną Makiną „pakišo” ir šis vos per plauką liko gyvas. Bjauriausia, kad tai padarė kitas vagis. O savitas garbės kodeksas? Pasirodo, jį galima „pamiršti” dėl niekingų 20 tūkstančių „žalių” vertos prekės. Pointis (M.J.White’as) – vietinis gangsteriukas, pamišęs dėl prancūziško maisto panašiai kaip Makinas dėl savo mylimo šuns. Pointis – tas pats, kuris surezgė planą „patvarkyti” patį Vagį ir taip atsikratyti konkurento. Ką gi, sportininkas nepasieks geresnių rezultatų, jei nesitreniruos. O vagis dar yra ir sportininkas.

Už išdavystę reikia keršyti ir nedelsiant. Tokioje situacijoje ypač praverstų pagalba. Ir ji atsiranda. Bo (B.Greenwoodas) padės senam bičiuliui atkeršyti… Tai – jau nebe dviejų vyrų tarpusavio santykių aiškinimasis. Tai panašiau į… gaujų karą! Kas pateks į kryžminę ugnį tarp dviejų užkietėjusių vagišių? Kam pavyks laimėti? Ar policijos pareigūnė (R.De Mornay) gali pakeisti tai, kas neišvengiama? Ar reikšmingo mafijos boso Salo Kapečio (Davidas Byrdas) įtūžis dar gali sulaikyti įvykius, kai du profesionalūs vagys ir jų komanda nusprendė sužaisti koridą iki paskutinio kraujo lašo?

Pripažinkite: situacija neeilinė, intriga – rafinuota ir žaisminga. Todėl ir scenaristas bei režisierius debiutantas S.Sandersas savo filmo herojams pasiūlo neįtikėtinas situacijas, „juodojo” humoro persunktą katės ir pelės žaidimą. O šis žaidimas toks vykęs ir prikaustantis dėmesį, jog ne vienam jūsų maloniai primins garsiausius kriminalus su ironijos priemaiša – garsųjį kultinį amerikiečių „Bulvarinį skaitalą” ar britų gangsterinę komediją „Lok, stauk arba šauk”.

Daugiau apie filmą:
http://us.imdb.com/Title?0147599

Views All Time
Views All Time
1936
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 2 = 8