Rožinis vynas
Daugelis vyno mėgėjų jaučia didžiulį potraukį būtent rožiniam vynui. Prancūzijoje šis vynas vadinamas Rose, Italijoje – Rosato, Ispanijoje – Rosado. Ana Fabiano, žurnalo Wine News korespondentė, teigia, kad “viena didžiausių saugomų Ispanijos vyndarių paslapčių yra rožinis vynas”. Martinez Bujanda yra viena iš aukščiausius įvertinimus pelniusių rožinio vyno gamintojų Ispanijoje bei kitose šalyse.
Lietuvoje taip jau įprasta, kad rožinis vynas vartotojų lieka visiškai nepastebėtas ir tik nedaugelis ryžtasi jo paragauti. Pagrindinės tokio abejingumo priežastys gali būti tai, jog trūksta žinių, kuo šis vynas ypatingas, kaip jis gaminamas bei su kokiu maistu jį reikėtų derinti.
Šis vynas išsiskiria savo neįprasta žvilgančia rožine žemuogių spalva. Šią mielą spalvą vynas įgauna maceracijos metu, kai raudonųjų Grenache vynuogių sultys laikomos kelias valandas kartu su odelėmis, kurios ir nudažo sultis rožine spalva. Taigi į šį vyną nėra dedama rožių lapų ar kitų panašių priedų, kaip kad daugelis mano.
Tai vynas, kurį žurnalas Wine&Spirits rekomenduoja būtent vasaros sezonui kaip pikniko vyną (šaltinis Wine&Spirits Special Issue Annual Buying Guide, 2002 Winter). Jis yra lengvas, švelnus, gaivaus žemuogių aromato bei skonio, šį vyną patariama patiekti atšaldytą 8 0C. Tai jaunas vynas, puikiai derantis prie paukštienos patiekalų bei įvairių užkandžių. Jis yra panašus į baltąjį vyną, tačiau šiek tiek sausesnis, pasižymi ryškesniu vaisių skoniu bei aromatu nei daugelis baltojo vyno rūšių ir yra daug gaivesnis nei raudonasis vynas.