Putra – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys
Smoothie („smuzi“) – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys, kurį lietuviškai teisingiausia būtų vadinti putra, nes būtent senovėje gamintos ir paprastos, ir prašmatnios putros būdavo saldžiarūgštės.
Smoothie („smuzi“) – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys, kurį lietuviškai teisingiausia būtų vadinti putra, nes būtent senovėje gamintos ir paprastos, ir prašmatnios putros būdavo saldžiarūgštės. (Putros būdavo gaminamos su specialiu, dažniausiai burokėlių raugu, vėlesniais laikais – su duonos raugu, į verdamas putras pridedant įvairiausių kitų maisto produktų, o į šaltąsias putras – jau virtų ar keptų smulkintų maisto gaminių. Todėl, matyt, kai kas putras tapatina su miltsriubėmis).
Šias putras galima skirstyti į kelias rūšis:
Sveikatinančios putros – įvairių (tik šviežiausių) daržovių, uogų, vaisių ir sulčių tiršti plakiniai.
Maistingosios putros – įvairių daržovių, uogų, vaisių (gali būti ir šaldytų), šviežių sulčių plakinys su maistingais priedais (riešutais, sėklomis, džiovintais vaisiais ir uogomis, dribsniais, kokoso drožlėmis, šokolado granulėmis ir pan.).
Jogurtinės putros – įvairių daržovių, uogų, vaisių (gali būti ir šaldytų), šviežių sulčių plakinys su jogurtu.
Pieniškos putros – įvairių daržovių, uogų, vaisių (gali būti ir šaldytų), šviežių sulčių plakinys su pienu.
Smoothie (putros) padarys revoliucinį perversmą mityboje, nes žmonija pradės sveikai maitintis, nebereikės mėsos, paukštienos, žuvies produktų, bakalėjos ir konditerijos gaminių. Bus atsisakyta karšto maisto gamybos namuose ir maitinimo įmonėse.
Žlugs visos didžiųjų maisto produktų prekybos centrų agresyvios sistemos, maisto produktų su chemikalais gamyba. Sunyks išsigimęs cheminis žemės ūkis, nes bus auginami tik ekologiškai švarūs vaisiai, uogos, daržovės, riešutai, sėklos, grūdai.
Įvyks ir didieji pokyčiai žmonių genetikoje, sveikatoje, mąstyme, protavimo galimybėse, taip pat ir buityje, gyvensenoje, socionikoje. Virtuvėse nebereikės viryklių, orkaičių, sveikatai pavojingų mikrobangų krosnelių, puodų, keptuvių, prikaistuvių, įvairiausių indų, įrankių ir pan. Beliks tik plakikliai ir galbūt šaldytuvai.
Melnragė, 2008 gruodžio 2 d.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A. Vincentas Sakas
Tel. +37046 35 02 92. Mob. tel. +370617 24338
El. paštas: vincentas.sakas@takas.lt
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Tel. +370 463 50292. Mob. tel. +370 617 24338
El.paštas: vsakas@gmail.com
Vincentas Sakas straipsnyje „Vincentas Sakas: nepriklausomas mitybos ekspertas” taip pristato save : Pirmą kartą Lietuvoje specialybė „kulinarijos ekspertas“ atsirado tada, kai į mano Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą 2002 metais UAB „Ekovalda“ 18-064083 („RIMI“ prekybos tinklas) įrašė, jog esu priimtas darban kulinarijos ekspertu. Sutvarkęs jų kulinariją išėjau ir nuo to laiko visą laiką esu nepriklausomas ir niekam neįsipareigojęs. Norint tapti ekspertu reikia ypatingai gerai išmanyti maisto ir gėrimų gamybos technologijas ir kasdien gilinti žinias šių veiklų dinamikoje, daug laiko praleisti Europos bibliotekose ieškant senuose rankraščiuose ir knygose dalykų apie mitybą, maisto ir gėrimų gamybą. Kasdien sekti pokyčius, vykstančius žemės ūkio ir maisto gamybos kaitoje, kasdien prie kompiuterio praleisti bent 8 valandas, skaitant kas naujo pasaulyje įvyko mitybos ir sveikatos, kulinarijos, konditerijos, bakalėjos reikaluose. Taip pat restoraninio verslo, serviravimo, kulinarinio dizaino ir patiekalų bei gėrimų patiekimo madų pasaulyje.