Marinavimas. Skaitytojų receptai. 3 dalis
AGURKAI SU MEDUMI
1-am litrui marinato:
2 šaukštai druskos;
1,5 stiklinės cukraus;
1 stiklinė acto;
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės;
2 šaukštai medaus;
Į stiklainį:
Agurkai;
Juodųjų ir kvapniųjų pipirų, krapų, česnako, lauro lapelis.
Išvirti marinatą. Agurkus stambiai juostelėmis supjaustyti, dėti į stiklainį, tarpuose berti pipiriukus, dėti krapus, česnaką, lauro lapelį. Užpilti verdančiu marinatu ir pridengus palaikyti, kol atvės stiklainiai, apie 1 valandą. Tada pakaitinti stiklainius apie 10min. ir užsukti.
MARINUOTI POMIDORAI
Į stiklainius sudėti pomidorus ir užpilti marinatu:
1-as litras vandens;
1 šaukštas druskos;
2 šaukštai cukraus;
Kvapnieji ir juodieji pipirai.
Stiklainius pridengti ir pakaitinus 15 min. uždaryti.
MARINUOTOS DARŽOVĖS ARBA AGURKAI
Į 3 litrų stiklainį sudėti įvairias daržoves: mažas cukinijas, mažų jaunų morkų, svogūno, česnako, moliūgo, šparaginių pupelių, agurkų, kvapniųjų ir karčiųjų pipirų. Berti 12 arbat. šaukštelių cukraus; 6 arbat. šaukštelius druskos; pilti 150 ml. acto (9 proc.). Tada pripilti į stiklainius vandens (šalto) ir kaitinti, kol daržovės pakeis spalvą.
Mažesnio tūrio stiklainiams atitinkamai mažinti normą. Skanu tokiu receptu vien agurkėlius marinuoti.
MARINUOTI GRYBAI
Grybus nesūdytame vandenyje virti 20 min. Vandenį, kuriame virė, išpilti. Grybus dėti į stiklainius ir užpilti marinatu.
MARINATAS:
1 litras vandens;
2 šaukštai druskos;
10 šaukštų acto;
3,5 šaukšto cukraus;
Juodieji ir kvapnieji pipirai.
Pridengtus stiklainius kaitinti apie 20 min. ir sandariai uždaryti.
Kol kas tiek, čia metai iš metų mano daromi, laiko patikrinti receptukai. Mėgstu išbandyti ir naujus, todėl smagu, kad tokie konkursai vyksta ir žmonės dalijasi patirtimi.
Rūta
Daržovių asorti žiemai
Reikės:
Morkų;
Svogūnų;
Agurkų;
Marinatui:
10 st. vandens
2 st. acto (6% obuolių)
2 st. cukraus
2-3 v.š. druskos
Morkas, agurkus ir svogūnus supjaustyti žiedeliais ir dėti į stiklainius sluoksniais. Užvirti marinatą ir užpilti juo daržovėmis prikrautus stiklainius. Užsukti ir dėti šiltai. Daržovės išlieka itin traškios ir skanios!
Marinuota paprika su medumi
Papriką supjaustyti į 4 dalis, išimti sėklas, sudėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3 min. Dėti į iškaitintus 0,5l stiklainius, kur jau turi būti įdėta 1 šaukštelis medaus ir skiltelė česnako. Po to supilti paruoštą marinatą, kuriam reikės: 1l vandens, 1 st. aliejaus, 1 st. acto, 1 st. cukraus, 1 v.š. druskos.
Marinuoti česnakai
1 l vandens
1 v.š. druskos
2 v.š. cukraus
300 ml acto
Česnako galvučių
Česnakus nulupame ir sudedame į mažus stiklainiukus. Užpilame karštu marinatu, po to stiklainius 3-5 minutes pasterizuojame 80 0C temperatūroje. Baigę pasterizuoti, sandariai uždarome.
Agurkų salotos žiemai
7 kg agurkų
100 g svogūnų
15 g druskos
80 g 3% acto
Česnako
Petražolių
Aliejaus
Agurkus 6-8 valandoms pamerkiame vandenyje, du kartus jį pakeičiame. Po to agurkus išgriebiame ir supjaustome 1 cm storio griežinėliais. Svogūnus supjaustome griežinėliais, česnakus, petražoles susmulkiname, įberiame druskos. Supilame actą ir gerai išmaišome.
Į stiklainius dedame gerai paspausdami, kad neliktų tarpų. Užpilame pašildytu aliejumi (pusės litro stiklainiui imame 30 g aliejaus). Kaitiname 90 0C temperatūroje. Uždarome karštus.
Pomidorų ir česnakų padažas
1 kg pomidorų
300 g česnakų
200 g krienų
100 g aliejaus
100 g cukraus
1 v.š. druskos
Pomidorus nuplikome karštu vandeniu, nulupame ir sumalame kartu su česnakais. Krienus sutarkuojame tarka ir sudedame į pomidorų ir česnakų tyrę. Įberiame druskos, cukraus, supilame aliejų. Viską gerai išmaišome. Supilstome į stiklainiukus. Laikome šaltoje vietoje.
Užkandėlė
2 kg kopūstų
6 morkos
1 galvutė česnako
Padažui:
1 l vandens
1 a.š. acto
200 g aliejaus
100 g cukraus
2 v.š. druskos
Kopūstus smulkiai supjaustome, atsargiai sumaišome su tarkuotomis morkomis ir smulkintu česnaku. Sudedame į didesnį indą. Vandenį sumaišome su actu, aliejumi, druska ir cukrumi, užviriname. Užpilame karštą padažą ant kopūstų, šiek tiek prispaudžiame, atvėsiname. Sudedame į stiklainius, uždarome ir laikome šaltoje vietoje.
Mišrainė žiemai
1 kg obuolių
1 kg kopūstų
500 g svogūnų
0,5 st. acto
0,5 st. cukraus
0,5 st. aliejaus
Druskos
Kopūstus supjaustome kvadratėliais, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame atidengtame inde 10 minučių. Vandenį nupilame, nuvarviname. Obuolius stambiai sutarkuojame, svogūnus supjaustome griežinėliais ir pakepiname aliejuje. Viską sumaišome ir troškiname, kol kopūstai suminkštės. Ištroškintą mišrainę dedame į stiklainius ir sandariai uždarome.
Žieminės salotos
5 kg kopūstų
1 kg svogūnų
1 kg saldžiųjų pipirų
1 kg morkų
350 g cukraus
4 v.š. druskos (be kaupo)
0,5l aliejaus
0,5l acto
Kopūstus supjaustyti, morkas sutarkuoti. Svogūnus ir paprikas irgi supjaustyti smulkiau. Viską sumaišyti, įdėti druskos, cukraus, supilti actą ir aliejų, vėl viską gerai sumaišyti. Kopūstus ir morkas galima su druska ir cukrumi paminkyti atskirai (kaip rauginimui). Sumaišytą turinį palaikyti dubenyje per naktį (apie 12 val.). Po to salotas sudėti į stiklainius ir iki valgant geriau laikyti šaltai.
Pomidorai su aviečių sulčių užpilu
Užpilui:
300 ml aviečių sulčių;
700 ml vandens;
100 g cukraus;
30 g druskos;
Krapų;
Peletrūno.
Vidutinio dydžio pomidorus kruopščiai nuplauname, sudedame į paruoštus stiklainius, pridedame žalių krapų, peletrūno. Užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome 2-3 minutes, nupilame. Tuojau pat užpilame verdančiu tirpalu ir palaikome 3-5 minutes. Nupilame, vėl užviriname ir užpilame. Stiklainius sandariai uždarome.
Rekomenduoju!
Sandra