Konservavimas. Kaip konservuoti?
Konservavimas karščiu sandariai uždarytuose induoseGeriausias konservavimo būdas, nors daug sudėtingesnis už kitus, yra sterilizavimas, arba konservavimas kaiščiu sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis. Vaisiai ir kai kurių rūšių daržovės turi nemaža organinių rūgščių. Bakterijos tokioje aplinkoje negali vystytis, bet užtat gerai vystosi pelėsiai bei mielės ir gadina produktus. Kaitinant pelėsiai ir mielės žūva greičiau, negu kitų rūšių mikroorganizmai. Jiems sunaikinti pakanka 100, kai kuriems ir 75 °C temperatūros. Todėl rūgščias uogas ir vaisius, tokioje temperatūroje iškaitintus sandariai uždarytuose induose, net nepridedant jokių priedų, išskyrus medžiagas, kurių reikia skoniui pagerinti (cukraus, prieskonių), galima sėkmingiausiai išlaikyti. Nerūgščiuose produktuose, be mielių ir pelėsių, gali vystytis daug atsparesnės bakterijos, kurios veisiasi sporomis. Jos sunaikinamos, kaitinant ne mažesnėje kaip 115-120 °C temperatūroje. Namų sąlygomis tai sunkiai pasiekiama.
Todėl konservuojant nerūgštūs produktai – grybai, daržovės – užpilami silpnais marinatais.