Konservavimas. Uogienės
Žemuogių uogienė
1 kg žemuogių reikia 1,2-1,5 kg cukraus, 1-2 g citrinų rūgšties.
Šviežias uogas perrinkite, nuplaukite ir, sluoksniuodami su cukrumi, sudėkite į dubenį. Palikite 8-10 valandų pastovėti, paskui išvirkite. Virdami pakaitomis kaitinkite ir atvėsinkite puodą su uogomis: iš pradžių puodą įkaitinkite iki virimo temperatūros, paskui 15-20 minučių nukelkite jį nuo ugnies. Tada vėl užvirkite, pavirkite kelias minutes ir vėl nukelkite nuo ugnies – taip darykite kelis kartus, kol uogienė išvirs. Žemuogių uogienė lengvai susicukruoja.Tad kad taip neatsitiktų, prieš baigdami virti įdėkite citrinų rūgšties. Atvėsusią uogienę supilkite į kruopščiai išplautus sausus stiklainius.
Braškių ir bananų uogienė
3 I trintų braškių, 2 kg cukraus, 2 kg bananų, 2 citrinų sultys.
Trintas braškes sumaišykite su cukrumi ir virkite, kol pradės tirštėti. Tada sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus, supilkite citrinų sultis ir pavirkite 15 min. Supilsty-kite į kaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Braškių ir citrinų uogienė
2 kg braškių, 3 citrinos, 2 kg cukraus.
Braškes šiek tiek sumaigykite ir sumaišykite su cukrumi. Palaikykite 2-3 vai. Citrinas supjaustykite, išrinkite sėklas ir sumalkite mėsmale. Braškes virkite, kol pradės tirštėti.Tada sudėkite citrinas ir virkite dar 4-7 min. Uogienę supilstykite į kaitintus stiklainius, atvėsinkite ir uždarykite.
Braškių marmeladas
1 kg braškių, 550 g cukraus, 1-2 g citrinų rūgšties.
Braškes pertrinkite per tinklelį arba susmulkinkite trintuvu. Paruoštą tyrę sumaišykite su cukrumi ir virkite ant silpnos ugnies maišydami, kol ištirps cukrus. Tuomet padidinkite ugnį, virkite graibydami putas, kol tyrė pradės tirštėti. Baigiant virti suberkite citrinų rūgštį. Išvirtą karštą marmeladą supilkite į švarius stiklainius ir’ sandariai uždarykite.
Bruknių uogienė su kriaušaitėmis
3 kg bruknių, 1 kg cukraus, 2 stiklinės vandens, 2 kg mažų prinokusių kriaušių.
Kriaušes nulupkite, patrumpinkite jų kotelį. Išvirkite sirupą ir jame virkite kriaušes, kol jos suminkštės. Tada kriaušes išgriebkite, o į sirupą suberkite nuplikytas bruknes. Virkite 7 min. Vėl sudėkite kriaušes, truputį pavirkite ir karštą uogienę sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Sandariai uždarykite. Kriaušės puikiai tinka desertams puošti, o uogienė – pyragams, tortams pertepti, prie šventinių paukštienos patiekalų ir pan.
Smaragdinė agrastų uogienė
2 kg didelių ne visai prinokusių agrastų, 100 g vyšnių lapų, 3 stiklinės vandens, 3 kg cukraus, 0,5 arb. šaukštelio citrinų rūgšties.
Nukarpę agrastų kotelius ir žiedsosčius, perpjaukite uogas per pusę ir išgremžkite sėklas. Vyšnių lapus sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3 min. Tada nu-koškite, suberkite citrinų rūgštį ir užpilkite ant agrastų. Staigiai atvėsinkite ir laikykite 12 vai. vėsioje vietoje. Nuovirą nukoškite ir į jį suberkite cukrų. Išvirkite sirupą ir karštą užpilkite ant agrastų. Vėl staigiai atvėsinkite ir laikykite 2-3 vai.Tada sirupą nupilkite, užvirkite ir vėl užpilkite ant agrastų. Staigiai atvėsinkite.Taip kartokite 2 kartus. Paskutinį kartą užpylę sirupą, įmeskite 10 šviežių vyšnių lapų ir pavirkite uogienę 15 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir uždarykite.