Kai mes dar lindėjome urvuose, kinai jau mokėjo gaminti ryžių vyną
Naujausi Amerikos mokslininkų tyrimai rodo, kad prieš 9 tūkst. metų, kai Europoje ir Amerikoje gyvenantys žmonės dar gyveno iš žvėrių atsikovotuose urvuose, kinai jau gamino ryžių vyną. Tai iš esmės pakeitė nusistovėjusį stereotipą – anksčiau buvo manoma, kad alkoholiniai gėrimai buvo išrasti Artimuosiuose Rytuose.
Sensacinga išvada buvo padaryta, mokslininkams kasinėjant Šiaurės Kinijos Chenano provincijoje esančiame neolito laikų kaime. Čia buvo aptiktos kelios puodynės, kurių turinio likučių cheminė analizė rodo, jog jose būta gudobelės uogų, laukinių vynuogių, vaško ir rauginto ryžių gėrimo. Šie indai datuojami 7 tūkst. metų prieš Kristų.
Iki šiol buvo manyta, jog žmonės anksčiausiai 5400 metų prieš Kristų vyną rauginti pradėjo Irane, tačiau šie radiniai alkoholio pramonės pradžią paankstina dar dvejais tūkstantmečiais.