GMO produktų kontrolė
Pastaruoju metu visuomenė vis daugiau domisi genetiškai modifikuotais maisto produktais. Žmonės kreipiasi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informacijos apie tai, kokiais genetiškai modifikuotais maisto produktais ar pašarais galima prekiauti Lietuvoje, kaip vykdoma kontrolė, įvežant šiuos produktus iš trečiųjų šalių, kur nustatoma genetinė modifikacija ir kt.
Europos Sąjungos (ES) teisinėje bazėje keliami griežti reikalavimai genetiškai modifikuotiems organizmams (GMO). Europos Parlamento ir Tarybos reglamentuose ar pavedimuose akcentuojama, kad svarbiausia prekybos sąlyga yra prekių sauga ir ženklinimas. Produktais, kurių sudėtyje yra GMO, leidžiama prekiauti ES rinkoje tik po to, kai jie patikrinami aukščiausių standartų saugos testais. Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir analizuojama produktų sudėtis, juose esančių alergenų ir toksinų kiekiai, atliekami ilgalaikiai stebėjimai, kaip žmogaus organizmas pasisavina tokį maistą ir kt. ES valstybėse naujų genetiškai modifikuotų augalų veislių įteisinimo ir patvirtinimo procedūros vykdomos ne vienerius metus. Mokslininkai, ekspertai atlieka rizikos vertinimo bandymus, kol įsitikina, jog šie produktai saugūs žmonių sveikatai. Įvertinus visuomenės susirūpinimą, ES griežtai reglamentuoja GMO naudojimą. Reglamente 1829/2003 dėl genetiškai modifikuoto maisto ir pašarų nurodyti ženklinimo reikalavimai, kurių privaloma laikytis. Europos gyventojai turi turėti galimybę pasirinkti – vartoti ar ne produktus, į kurių sudėtį įeina GMO. ES įteisinta daugiau kaip 30 genetiškai modifikuotų augalų produktų, skirtų maistui ir pašarams:17 – kukurūzų, 6 – rapsų, 5 – medvilnės, 2 – sojos veislės. Lietuvoje galima prekiauti tik ES teisės aktais įteisintais genetiškai modifikuotais produktais.
Maisto produktų, kuriuose yra daugiau kaip 0,9 % GMO, ženklinimo etiketėse turi būti parašyta, kad maisto produktas pagamintas iš genetiškai modifikuoto (produkto pavadinimas), pvz., „Sojų aliejus pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių“ arba – produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (produkto pavadinimas). Pavyzdžiui, jei gaminant tortus, sausainius, kaip sudedamoji dalis naudojamas margarinas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, ženklinant gamintojas privalo sudedamųjų dalių sąraše nurodyti: „Margarinas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių“.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), įgyvendindama ES Reglamentą Nr. 1829/2003 dėl maisto ir pašarų kontrolės, taip pat vykdydama nacionalinių teisės aktų reikalavimus, jau šešti metai vykdo GMO kontrolę įvairiuose etapuose – rinkoje bei gamybos įmonėse, importo metu. Apskričių, miestų ir rajonų VMVT vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų ir pašarų kontrolę rinkoje, siekiant išaiškinti, ar teisingai ženklinami genetiškai modifikuoti maisto produktai ar pašarai. Kreipiamas didelis dėmesys produktams, importuotiems iš trečiųjų šalių, taip pat tikrinama, ar maisto produktų etiketėse žymima, kad GMO panaudoti kaip žaliavos kitų maisto produktų gamyboje.
Sojų, kukurūzų, rapsų, ryžių, ir kt. maisto produktų bei pašarų mėginiai dėl genetinės modifikacijos nustatymo pateikiami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Molekulinės biologijos ir GMO tyrimų skyriui. Šis skyrius naudoja ES akredituotus genetiškai modifikuotų organizmų nustatymo metodus, kuriais nustatomi net patys mažiausi genetiškai pakeistų organizmų likučiai maisto produktuose. Skyriuje dirba aukštos kvalifikacijos specialistai, 2 iš jų – mokslų daktarai. GMO tyrimų skyrius priimtas į ES Jungtinį tyrimų centrą (JTC), kuris apjungia 45 kontrolines laboratorijas. Skyriaus specialistai kasmet dalyvauja JTC rengiamose GMO tyrimo metodų įteisinimo ir profesinio testavimo studijose.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto GMO skyriuje 2008 metais buvo ištirti 453 maisto produktų (sojų, kukurūzų, ryžių ir kt.) mėginiai genetinei modifikacijai nustatyti. 17 mėginių buvo nustatyti GMO, neviršijantys ES įteisintos ženklinimo ribos ir 6 mėginiuose aptikti GMO kiekiai viršijo nustatytą ribą (0,9 %). Pažeidimų praėjusiais metais nustatyta 2,3 karto mažiau, nei 2007 metais (ištyrus 428 mėginius, 14 pažeidimų).
Pažeidimai buvo nustatyti trijuose greito paruošimo makaronų „Mivina“ mėginiuose (13,5 t partija, importuota iš Ukrainos), konditerijos gaminio su kakava „Znaika s posipkoj arachisa“ ir vaflių „Wafers with Hazelnut Flavour“ mėginiuose (2,7 t, importuotos iš Ukrainos ir Turkijos) ir viename ilgagrūdžių ryžių mėginyje (240 t, importuotų iš Argentinos).
2008 metais VMVT maisto produktų inspektoriai patikrino 4 112 prekybos, 624 gamybos ir 2 982 viešojo maitinimo įmones, kurios prekiauja ar naudoja maisto produktų gamyboje genetiškai modifikuotas maisto produktų žaliavas. Tikrintas maisto produktų ir jų žaliavų ženklinimas, atsekamumas. Nustatyti 9 atvejai, kai genetiškai modifikuotos žaliavos (sojų aliejus) buvo naudojamos duonos, konditerijos ir kulinarijos gaminių gamyboje, tačiau gatavos produkcijos ženklinimo etiketėse nebuvo informacijos apie GMO. Maisto produktų realizavimas buvo laikinai sustabdytas, gamintojai įpareigoti perženklinti produktus.
2008 m. tikrinimų rezultatai rodo, kad, lyginant su 2007 m., 50 % sumažėjo pažeidimų, kai gamintojai nepaženklino maisto produktų gamyboje naudojamų genetiškai modifikuotų žaliavų.
Sistemingai ir efektyviai vykdant GMO kontrolę importo metu, gamybos įmonėse ir rinkoje, 2004 – 2008 m. į Lietuvos rinką nepateko 323 tonos nepaženklintų dėl GMO maisto produktų, importuotų iš trečiųjų šalių.
2008 m. ištirti 64 importuotų iš Ukrainos (63) ir Rusijos (1) pašarų mėginiai. 5 atvejais nustatyta daugiau nei 0,9% GMO, pašarai grąžinti tinkamai perženklinti. Pagal 2008 m. valstybinės veterinarinės pašarų stebėsenos planą 42 mėginiai ištirti dėl GMO. 22 atvejais GMO viršijo leistiną normą (0,9%), todėl pašarų tvarkymo subjektams buvo nurodyta ištaisyti ženklinimo neatitikimus, nurodant genetinę modifikaciją. 2008 m. Lietuvoje buvo pagaminta 352 625 t genetiškai modifikuotų pašarų arba pašarų, turinčių GMO, tai sudarė 43,9 % visų Lietuvoje pagamintų pašarų.