Pobūvių organizavimas mokesčių inspekcijos akiratyje

Artėjant Šv. Kalėdoms ir Naujųjų Metų šventėms, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Švenčionių skyrius sustiprino maitinimo paslaugas teikiančių ir pobūvius organizuojančių ūkio subjektų kontrolę. Analogiški patikrinimai buvo atliekami ir 2003, ir 2004 metais.

Banketų, pobūvių, šventinių vakarų metu gautos pajamos ne visada fiksuojamos įmonių buhalterinėje apskaitoje, nes pobūviai būna uždari, už maitinimo paslaugas, salės nuomą ir pan. sumoka vienas asmuo ir dažniausiai grynais pinigais. Nefiksuodamos gautų pajamų buhalterinėje apskaitoje, įmonės gauna neapskaitytų pajamų, į valstybės biudžetą nepervesdami nė cento mokesčių.

Bus atidžiau stebima įmonių veikla

Straipsniai 1 reklama

Vilniaus AVMI Švenčionių skyriaus darbuotojai periodiškai vyksta į įmones ir darbo dienomis, ir savaitgaliais. Po patikrinimų ir veiklos stebėjimo padidėja įmonių apyvarta.

Atkreipiamas dėmesys į tai, kad Vilniaus AVMI Švenčionių skyrius turi sukaupęs informacijos apie įvairiose kavinėse vykusius ir numatomus rengti (užsakytus) banketus, kainą vienam asmeniui, dalyvių skaičių ir pan., todėl numatoma tikrinti, ar visos už pobūvius gautos pajamos fiksuojamos apskaitoje. Vilniaus AVMI Švenčionių skyrius ragina sąžiningai tvarkyti gaunamų pajamų apskaitą, buhalterinėje apskaitoje rodyti darbuotojų faktiškai gaunamą darbo užmokestį ir dirbtą laiką.

Fiziniams asmenims, teikiantiems patalpų nuomos pobūviams paslaugas, privalu įsigyti patalpų nuomos verslo liudijimus arba įregistruoti individualią veiklą.

Pateikta sąskaita dar ne čekis

Maitinimo įmonių lankytojams primename, kad šios įmonės atsiskaitymo metu privalo išduoti pinigų sumokėjimą patvirtinantį dokumentą: elektroninio kasos aparato (EKA) kvitą, kasos pajamų orderį ar pinigų priėmimo kvitą. Kai kuriose maitinimo įmonėse prieš atsiskaitant lankytojams pateikiama EKA išspausdinta sąskaita, kuri iš pažiūros yra labai panaši į EKA kvitą, skirtumas tik tas, kad EKA kvite turi būti fiskalinis logotipas (LF..) ir nebūti užrašo “sąskaita”. Sąskaita yra skirta informuoti, kokią sumą turi sumokėti lankytojas. Sumokėjus pinigus, turi būti išduotas EKA kvitas. Lankytojai, gavę sąskaitą, mano, kad jiems pateiktas EKA kvitas ir tikrojo kvito nereikalauja. Tačiau jei EKA išspausdinama tik sąskaita, įmonių darbuotojams atsiranda piktnaudžiavimo galimybė, t. y. užsakymas anuliuojamas, taip nuslepiant gautas pajamas. Lankytojams atsiskaitant banko kortele, galimybių piktnaudžiauti nelieka.

Vilniaus AVMI Švenčionių skyrius kviečia rajono gyventojus ir svečius nelikti abejingiems ir apie pastebėtus pajamų slėpimo atvejus ar kitus mokesčių įstatymų pažeidimus informuoti Vilniaus AVMI Švenčionių skyrių pasitikėjimo telefonu (8~387) 66 449, Lentupio 5, Švenčionys.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *