Po darbo kasdien lieka kas vienuoliktas Lietuvos gyventojas

Viršvalandžiai yra aktuali problema, rodo tyrimas

57 proc. Lietuvos gyventojų laiko viršvalandžius aktualia visuomenės problema, rodo bendrovės „Spinter tyrimai” 2006 m. balandžio mėn. atlikto reprezentatyvaus Lietuvos gyventojų tyrimo rezultatai. 53 proc. apklaustų samdomųjų darbuotojų pripažino, jog pagrindinėje darbovietėje tenka dirbti viršvalandžius, o 8,8 proc. šalies gyventojų po darbo pasilieka kasdien.

Po darbo kasdien pluša daugiau nei 150 tūkst. lietuvių

Tarp samdomą darbą dirbančių Lietuvos žmonių 8,8 proc. teigė viršvalandžius dirbantys kasdien ar beveik kasdien, 15,1 proc. – vieną ar du kartus per savaitę, 17,5 proc. – vieną ar du kartus per mėnesį, 11,3 proc. – rečiau nei kartą per mėnesį. Apklausos metu samdomą darbą dirbantys teigė 66 proc. apklaustų šalies gyventojų, 10 proc. sakė patys esą darbdaviai ar laisvai samdomi darbuotojai.

Straipsniai 1 reklama

Dažniau (bent 1-2 kartus per savaitę) viršvalandžius tenka dirbti jauniausio amžiaus (18-25 m.) respondentams, žemiausių (iki 300 Lt.) ir aukščiausių (virš 1000 Lt.) pajamų atstovams. Viršvalandžius kiek dažniau dirba vedę žmonės ir didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai.

Pilnaverčių savaitgalių dažniau netenka moterys

Septyni iš dešimties viršvalandžius dirbančių samdomų šalies gyventojų netenka ir savaitgalių. Per oficialiai priklausančias poilsio dienas dažnai dirba 13,7 proc. apklaustųjų; keletą kartų tai patyrė 41,5 proc., o vieną kartą – 13,2 proc. respondentų.

Nė karto poilsio dienomis nedirbo trečdalis į klausimą atsakiusių vyrų ir tik ketvirtadalis moterų. Dažniau savaitgaliais ir poilsio dienomis dirba jaunimas, Lietuvos gyventojai su aukštuoju išsilavinimu, vedę ir ištekėjusios bei mažiau uždirbantys asmenys.

Ko atsisakome dėl „atostogų darbe”?

Pagal apklausos rezultatus, dirbantys savaitgaliais ir per šventes dažniausiai priversti atsisakyti išvykų pas gimines ar į svečius (42,8 proc.) ir išvykų į sodą, kaimą, gamtą (30 proc.). Kiti dažniau minėti atvejai – atsisakyti kelionės prie jūros (6,2 proc. atvejų), vaikų renginio (4,3 proc.), sporto varžybų (4,3 proc.) ir kt.

Ar viršvalandžiai – aktuali problema?

Apklausos duomenimis, 29,5 proc. Lietuvos dirbančiųjų laiko viršvalandžius rimta visuomenės problema, dar 27,5 proc. linkę manyti, kad tai „greičiau yra” problema.

37 proc. mano priešingai – jie nelinkę sureikšminti viršvalandžių kaip visuomeninės problemos, dešimtadalis suaugusių dirbančių žmonių mano, kad tai tikrai nėra problema.

Tyrimo metu buvo apklausti 1007 šalies gyventojai nuo 18 iki 65 metų amžiaus. Viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai” 2006 m. sausį Lietuvos gyventojų tyrimą „Viršvalandžiai” iš ciklo „Lietuvos gyventojų laiko planavimo ir laisvalaikio leidimo būdai” atliko bendrovės BVRG užsakymu.

Views All Time
Views All Time
2612
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 3 = 3