Archives for Kulinarija - Page 4
Svarbūs dalykai prieš pradedant gaminti girą
Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę... Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę. Lietuviškų girų skiriamasis bruožas nuo visų kitų, aplinkinių tautų, kurios…
Lietuvos totorių čeburėkai
Per vasaros atostogas visi Lietuvos pajūrio, paežerių, paupių paplūdimiai buvo paplūdę čeburė Per vasaros atostogas visi Lietuvos pajūrio, paežerių, paupių paplūdimiai buvo paplūdę čeburėkais: juos pardavinėjo parduotuvėse, kioskose ir palapinėse, jaunimas nešiojo maisto dėžėse ir siūlė poilsiautojams, kad nors mažą…
Jo didenybė – antrekotas!
Kulinarinėje literatūroje ir ypač kulinarijos terminijoje randame sudarkytus, neteisingai rašomus mėsos kepsnių pavadinimus. Pradedu straipsnių ciklą apie mėsos kepsnius. Kulinarinėje literatūroje ir ypač kulinarijos terminijoje randame sudarkytus, neteisingai rašomus mėsos kepsnių pavadinimus. Tas ypač sakytina apie JAV, Europos šalių (ypatingai…
Putra – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys
Smoothie („smuzi“) – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys, kurį lietuviškai teisingiausia būtų vadinti putra, nes būtent senovėje gamintos ir paprastos, ir prašmatnios putros būdavo saldžiarūgštės. Smoothie („smuzi“) – tirštas daržovių, uogų, vaisių ir šviežių sulčių plakinys, kurį…
Žąsys Lietuvoje ir žąsis Martynui (III dalis)
Mažosios Lietuvos gyventojai itin mėgo vytintas žą Mažoji Lietuva: vytintos žąsys Šitaip pasiruošti žąsis maisto atsargoms buvo priimta Mažojoje Lietuvoje. Šišioniškiai (lietuvininkai, būrai) išdarytoms žąsims ištraukiodavo padaigus, iš išorės ir vidaus gausiai įtrindavo druska, įvyniodavo į pergamentą (dabar galima į…
Žąsys Lietuvoje ir žąsis Martynui (II dalis)
Lietuvoje Advento pradžia įprasta laikyti lapkričio 30-ąją – Šv. Andriejaus dieną. Nuo seno tą dieną pagal orą, dangaus kūnų padėtį buvo spėjamas ateinančių metų derlius. Advento žąsų turgus Lietuvoje Advento pradžia įprasta laikyti lapkričio 30-ąją – Šv. Andriejaus dieną. Nuo…
Žąsys Lietuvoje ir žąsis Martynui (I dalis)
Paukštininkystė, kaip ir kitos gyvulininkystės šakos Lietuvoje, turi gilias tradicijas. Paukštininkystė, kaip ir kitos gyvulininkystės šakos Lietuvoje, turi gilias tradicijas. Istoriniai dokumentai liudija, kad Didžiojo Kunigaikščio dvarų valdytojams skirtuose nuostatuose minima duoklė vištomis ir kiaušiniais, „kurie paliekami mūsų virtuvėms“. 1557…
Lietuvos viduramžių puotos šių dienų turistams ir svečiams
Štai kaip XVI amžiaus pradžioje metraštininkai aprašė Lietuvos valdovų Šventųjų Velykų Štai kaip XVI amžiaus pradžioje metraštininkai aprašė Lietuvos valdovų Šventųjų Velykų pietus: „ant Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio ir Lenkijos Karaliaus Žygimanto Senojo Kazimieraičio Jogailaičio (1506-1548) bei jo brolio Valdislavo, kuris…
Odė lietuviškai bulvei ir Leipalingio dvarininko Doria – Dernalavičiaus senam britvonui
Šiandien Lietuvoje lietuvių nacionaliniais patiekalais jau realiai tapo brangiausios pasaulyje picos ir modifikuotų sojų faršo dioner-kebabai, ir niekam dabar nerūpi, kad nuo mitybos priklauso mūsų tautos esybė, gyvensena, intelektas, sveikata, geninė sistema, polinkiai, kruopštumas, darbingumas ir kiti civilizuotos tautos gėrybiniai…
Cezario žudymas virtuvėje arba kulinarinės aistros ir spekuliacijos dėl vienų salotų (III)
Falsifikatų Falsifikatų kritika: Vienos kavinės reklama. Raskite klaidų: „Сezario“ salotos Tiktai rinktinės Aisbergo salotos, tiktai šviežiai kepta vištiena, tiktai tikras parmezanas. Bet pagrindinis dalykas – padažas – mes jį gaminame iš ančiuvių su kaparėliais, šviežiomis petražolėmis ir česnakais. Pabandykite mūsų…