Buvę KGB darbuotojai turi vilčių laimėti Strasbūre

Buvę KGB darbuotojai turi vilčių laimėti Strasbūre

Dviejų buvusių KGB darbuotojų viltys laimėti prieš Lietuvą tarptautiniame Strasbūro teisme – vis realesnės. Greičiausiai toliau bus nagrinėjama, ar Lietuva nepažeidė savo piliečių žmogaus teisių į saviraišką, privatų gyvenimą ir jų nediskriminavo.
Dienraščio „Lietuvos rytas” duomenimis, šią savaitę buvusio Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų tyrimo skyriaus prokuroro Kęstučio Džiauto ir buvusio Šiaulių mokesčių inspekcijos darbuotojo Juozo Sidabro byla prieš Lietuvą turi būti paskelbta priimtina svarstyti iš esmės pagal tris iš penkių punktų, dėl kurių buvo pateikti klausimai Lietuvos Vyriausybei.

Europos Žmogaus teisių teismo teisės referentas Dovydas Vitkauskas „Lietuvos rytui” tvirtino, kad K.Džiauto bei J.Sidabro bylos tekstas šiuo metu redaguojamas ir bus skelbiamas šią savaitę.

Paskelbus apie bylų priimtinumą, paprastai iš esmės jos nagrinėjamos po kelių mėnesių, nes šalims leidžiama taikiai susitarti.

Straipsniai 1 reklama

Tai – pirmoji lietuviška byla Strasbūre, kur galimi Žmogaus teisių konvencijos pažeidimai, susiję ne su pareigūnų veiksmais ar netinkamu įstatymų taikymu, o su pačiu įstatymu.

1999 metais Seimas priėmė įstatymą, kuriuo apribojo buvusių KGB darbuotojų teisę dirbti įvairiose srityse.

Jei Lietuva pralaimėtų, Strasbūro teismas formaliai nereikalauja panaikinti įstatymo. Bet vengdama pralaimėti kitose panašiose bylose valstybė dažniausiai pati keičia įstatymą.

Strasbūro teismas greičiausiai nebenagrinės iš esmės tos skundo dalies, kur skundžiamasi, jog buvę KGB darbuotojai nubausti už veiką, kuri nelaikyta nusikaltimu tuo metu, kai buvo daroma.

Iki šiol per visą pusės amžiaus Strasbūro teismo istoriją buvo tik viena panaši byla.

Šeštajame dešimtmetyje buvęs nacių kolaborantas skundėsi, kad jam Belgijoje buvo uždrausta užsiimti žurnalisto praktika. Po kiek laiko teismas išbraukė tą bylą iš sąrašo ir jos nenagrinėjo iš esmės.

Dabar Strasbūro teisme nagrinėjamos dar dvi buvusių KGB darbuotojų bylos prieš Lietuvą.

Vienas jų neteko teisės užsiimti advokato praktika, kitas – darbo bendrovėje „Omnitel”.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *