A.Zuokas: V.Uspaskichas prašė Maskvos pareigūnų neigti skandalą sukėlusios ataskaitos autentiškumą

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas sako turįs žinių, kad ūkio ministras Viktoras Uspaskichas prašė Maskvos vyriausybės pareigūnų paneigti skandalą sukėlusios jos atstovo ataskaitos autentiškumą.

„Tai buvo vidaus susirašinėjimo dokumentas, kuris neturėjo pas mus patekti. Galbūt tai buvo klaida. Ypatingo slaptumo Maskva dėl to nerodė, tik vėliau, kai, mano žiniomis, pats V. Uspaskichas bendravo su Maskvos pareigūnais, kad tas dokumentas nebūtų viešinamas”, – trečiadienį Seimo komisijai, tiriančiai šio dokumento autentiškumą, tvirtino sostinės vadovas.

Pasak A. Zuoko, pokalbiai „su Lietuvos puse” dėl dokumento slėpimo vyko jau tuomet, kai buvo viešai paskelbtas Maskvos vyriausybės atstovo Baltijos šalyse Aleksandro Mizgario raštas.

Straipsniai 1 reklama

Kaip komisijos posėdyje tvirtino meras, šioje ataskaitoje išdėstytas aplinkybes jam yra patvirtinę Maskvos vyriausybės pareigūnai – ryšius su Baltijos šalimis kuruojantis ministras Vladimiras Malyškovas ir pats A. Mizgaris. Vėliau žiniasklaidai jie abu neigė dokumento autentiškumą.

„Mano žiniomis, buvo imtasi priemonių, kad tas dokumentas būtų, švelniai tariant, padėtas po segtuvu. Bet tai savaime suprantamas dalykas – kiekviena organizacija ir institucija vidinio susirašinėjimo dokumentą, kuris patenka į išorę, gintų ir neigtų”, – vėliau žurnalistams aiškino meras.

Jo teigimu, pati komisija turėtų išsiaiškinti, kodėl maskviečiai pradėjo neigti ataskaitos egzistavimą.

Sostinės vadovas išsisuko nuo tikslaus atsakymo į klausimą, ar žino, iš kur tiksliai šis dokumentas pateko: „Tai – susirašinėjimo būdu patekęs dokumentas iš Maskvos vyriausybės į Vilniaus miesto savivaldybę”. A. Zuokas to nenorėjo pasakyti ir žiniasklaidai: „Aš pagal profesiją esu žurnalistas, laikinai dirbantis miesto meru, todėl mes savo šaltinių neatskleidžiame”.

Anot mero, dokumento kopiją jam perdavė jo pavaduotojas Gediminas Paviržis. Pats vicemeras anksčiau komisijai sakė, kad šios ataskaitos kopija į Vilniaus miesto savivaldybę greičiausiai atkeliavo elektroniniu paštu, vėliau dokumento kopija buvo perduota jam.

Dokumento kopiją G. Paviržiui atnešė jo padėjėja Evelina Aleksejenko, radusi ją kartu su korespondencija ir spauda. Trečiadienį komisijai vicemero padėjėja sakė, jog dokumento kopiją rado paskutinėmis balandžio dienomis, tačiau nesusipažinusi su rašto turiniu, nes tai neįeina į jos pareigas.

Tačiau gegužės 2 dieną vicemeras perdavė raštą E. Aleksejenko. Ji sakė padariusi kelias skirtingų kontrastų kopijas, kad būtų lengviau skaityti prastai įskaitomus žodžius. „Tai buvo paprastas A4 formato lapas, bet ar atspausdintas, ar nukopijuotas, pasakyti negaliu. Vaizdas lyg blogai nukopijuoto arba nuskenuoto teksto, ne faksimilė”, – aiškino G. Paviržio padėjėja.

Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė mero teiravosi, kodėl gautas raštas nebuvo įregistruotas ir kodėl jis dabar pateikiamas kaip dokumentas. „Jūs siūlote užmerkti akis į tai, kas vyksta tarp Ūkio ministerijos ir Maskvos vyriausybės? – priekaištus atrėmė A. Zuokas. – Tai yra dokumentas, liudijantis tam tikrus susitarimus, kurie vyksta šalia, nežinant savivaldybės pareigūnams. Galų gale tai ministro etikos reikalas”.

A. Zuokas teigė negalįs komisijai pateikti A. Mizgario ataskaitos originalo, bet kelis kartus pasiūlė parlamentarams dėl to kreiptis į Maskvos vyriausybę, kuri jei nepateiktų dokumento, bent nurodytų jo numerį.

Pasak sostinės vadovo, kai A. Mizgario raštas buvo paviešintas, pakito savivaldybės valdininkų ir Maskvos vyriausybės pareigūnų santykiai. „Žodis „šaltukas” gal netiktų, bet neaiškumas yra abiejose pusėse, – teigė jis. – Santykiai sudėtingi, su kai kuriais pareigūnais bijoma kalbėti”.

Komisijos nariams paprašius tiksliai nurodyti, kada jis bendravo su Maskvos vyriausybės pareigūnais, A. Zuokas pasiūlė savo telefoninių pokalbių išklotines.

Minėtoje A. Mizgario ataskaitoje teigiama, neva V. Uspaskichas pasiūlė įsteigti bendrą Lietuvos ir Rusijos įmonę, perleidžiant dalį su juo susijusios „Krekenavos agrofirmos” akcijų Maskvos mėsos perdirbimo kombinatui.

Ataskaitoje pažymima, kad ministras siūlo naujai įsteigtai bendrai įmonei perleisti ir Lietuvos didmeninės prekybos terminalo bei logistikos centro statybą Maskvoje, taip pat – perregistruoti ir šio prekybos bei logistikos centro statybai numatytą žemės sklypą Maskvoje.

Views All Time
Views All Time
774
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

19 − = 17